Haberler

9. Avrasya İslam Şurası

Tataristan Cumhuriyeti Müslümanları Dini İdare Başkanı Kamil Samigullin, "Dünyanın çeşitli yerlerinde terör örgütleri çalışmalarına devam ediyor. FETÖ de bunlardan birisi. Bize göre FETÖ, Müslüman düşmanıdır." dedi.

Diyanet İşleri Başkanlığınca, " Avrasya'da İslam: Din İstismarına Karşı Birlik, Dayanışma ve Gelecek Perspektifi" temasıyla düzenlenen 9. Avrasya İslam Şurası'nın üçüncü gün oturumlarına Conrad Otel'de devam edildi.

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez'in katıldığı, Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Mehmet Emin Özafşar'ın da oturum başkanlığını yaptığı "Küresel Bir Tehdit Olarak FETÖ Hareketinin Avrasya Yansımaları" isimli oturum, Diyanet İşleri Yüksek Kurulu Üyesi Prof. Dr. Bünyamin Erul tarafından "Dini İstismar Hareketi FETÖ/PDY" adlı sunumuyla başladı.

Oturumda konuşan Tataristan Cumhuriyeti Müslümanları Dini İdare Başkanı Samigullin, dini, kültürel ve ekonomik başta olmak üzere her anlamda Türkiye ile işbirliği yaptıklarını söyledi.

İki ülke arasında önemli bir köprü vazifesi olabileceklerini anlatan Samigullin, "Ortadoğu'da birçok kriz var. Farklı renklerde devrim meydana geldi. Dünya da finans kriziyle karşı karşıya." diye konuştu.

"Birliğimiz, dünyayı daha barışçıl bir yer haline getirecek"

Dünyanın çeşitli yerlerinde terör örgütlerinin çalışmalarına devam ettiğini aktaran Samigullin, "FETÖ de bunlardan birisi. Bize göre FETÖ, Müslüman düşmanıdır. Her devirde buna benzer, Müslümanlarla ayrışan İslam'ın düşmanları ortaya çıkmıştır." ifadelerini kullandı.

Samigullin, maalesef her yüz yılda bu tip sahte dini örgütlerin ortaya çıktığına işaret ederek, "Bu örgütler, İslam'ın özüne zarar veriyor, küreselleşme sürecinde de çok hızlı yol alıyorlar. Bunun önünü nasıl alacağız, nasıl durduracağız? Bunu konuşmamız lazım. İdeoloji dediğimiz şey ancak başka düşüncelerle, ideolojilerle yıkılabilir. 'FETÖ'nün İslam'la alakası yok' diyoruz. Bunu söylerken de uygulamaya sokmamız lazım. Biz de medreselerimizde 5 kişinin FETÖ ile irtibatını tespit ettik, çalışmalarımızı kestik. Hatta müftülerden biri de Rusya'daki liderlerinden biri çıktı. Bizim birliğimiz, dünyayı daha barışçıl bir yer haline getirecek." değerlendirmesinde bulundu.

"Her zaman Türkiye'nin yanındayız"

Batı Trakya İskeçe Seçilmiş Müftüsü Ahmet Mete de FETÖ'nün, Yunanistan ile kurduğu gizli ilişkilere dikkati çekti.

Örgütün kendi çıkarları için Batı Trakya'da yaşayan Müslümanları zor duruma düşürdüğünü aktaran Mete, "FETÖ; sinsi, dini kullanan, sahtekar, adam harcamayı seven komplocu bir harekettir. Küfürle işbirliği yapan ve İslam'ın savunucularını yok etmek için hiçbir şeyden kaçınmayan bir harekettir." dedi.

Batı Trakya Türkleri'nin azınlık anlaşması kapsamında Yunanistan'da bulunduklarını belirten Mete, her zaman Türkiye'nin yanında olduklarını ve olmaya da devam edeceklerini dile getirdi.

Bir var olma mücadelesi verdiklerini anlatan Mete, şunları kaydetti:

"Vakıf ve müftülüklerimiz ellerimizden alınmıştır. FETÖ, Yunan devleti ile işbirliği yaparak bizleri Yunanistan'a karşı zayıf düşürmeye çalışmıştır. Bizim, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a hakaret ettiğimizi iddia etmişlerdir. Senelerce biz de 'Paralel var' dedik. Ne zaman Türkiye'de patlak verdi işte o zaman gerçekler gün yüzüne çıktı."

"Kosovalı din adamları müsaade etmedi"

Kosova İslam Birliği Başkanı Naim Ternava ise FETÖ'nün, 15 Temmuz darbe girişiminden önce bu kadar tehlikeli olabileceklerini düşünmediklerini aktardı.

FETÖ'nün, Kosova'daki savaşın sona ermesinin ardından hemen bir okul açarak ülkede faaliyetlere başladığını anlatan Ternava, örgütün bir süre sonra üniversite hocalarını, siyasetçileri, iş adamlarını ve kültürlü insanları etrafında toplayarak ülkede ses getirdiklerini kaydetti.

Terneva, FETÖ ile Kosova'da da mücadele edilmesinin önemine dikkati çekerek, örgütün Kosovalı din adamlarına iş birliği teklifinde bulunduğunu ancak Kosovalı din adamlarının buna müsaade etmediğini söyledi.

Kosova'da hala bazı siyasi partilerin, örgütü desteklediği söyleyen Ternava, "3 ay önce bir darbe yapmışlar ve İslam dinini kullanarak. Bu dinin altında başka amaçları olduğunu gördük. 15 Temmuz olaylarından sonra Fetullah Gülen'i daha iyi anladık." diye konuştu.

"Müslümanların zayıflıklarından faydalanıyorlar"

Kuzey Osetya Cumhuriyeti Müslümanları Dini İdare Başkanı Hacı Murat Gatsalov da dünya medeniyetinin büyük bir buhran ve kriz içinde olduğunu belirtti.

İslam ile krizin tezat kavramlar olduğuna vurgu yapan Gatsalov, "İslam medeniyeti bölünmemelidir ama İslam medeniyetinin bölünmesi daha da artarak büyüyor. Öncelikli sorun, Müslümanlar arasında olan sorunların çözülmesidir. FETÖ ve benzeri örgütler çok tehlikeli. Bunların tehlikeli olması kendi güçlerinden değil, Müslümanların zayıflıklarından faydalandığı için güçlü görünüyorlar. Biz tek yumruk olmalıyız." değerlendirmesinde bulundu.

Gatsalov, Rusya'da 25 milyon Müslüman nüfusunun olduğunu aktararak, 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin, "Recep Tayyip Erdoğan'a şükranlarımızı sunuyoruz. Necip milletin direnişiyle darbe girişiminin hayırla neticelendiğini gördük." dedi.

Kaynak: AA / Güncel

Tataristan Cumhuriyeti Türkiye Avrasya Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Abdülkerim Akkaya kimdir? Memleket Partisi Artvin Arhavi Belediye Başkan Adayı Abdülkerim Akkaya Kaç yaşında, nereli? Adil Gürbüz kimdir? Memleket Partisi Artvin Ardanuç Belediye Başkan Adayı Adil Gürbüz Kaç yaşında, nereli? Turgay Şirin kimdir? Memleket Partisi Ardahan Çıldır Belediye Başkan Adayı Turgay Şirin Kaç yaşında, nereli? Yıldırım Öztuğ kimdir? Memleket Partisi Afyonkarahisar Dazkırı Belediye Başkan Adayı Yıldırım Öztuğ Kaç yaşında, nereli? Hüseyin Yakaryılmaz kimdir? Memleket Partisi Adıyaman Yaylakonak Belediye Başkan Adayı Hüseyin Yakaryılmaz Kaç yaşında, nereli? Hayriye Yıldız kimdir? Zafer Partisi Isparta- Atabey Belediye Başkan adayı Hayriye Yıldız kaç yaşında, nereli? Berat Doğan kimdir? Zafer Partisi Isparta- Aksu Belediye Başkan adayı Berat Doğan kaç yaşında, nereli? Oğuz Emre Gökal kimdir? Zafer Partisi Hatay- Yayladağı Belediye Başkan adayı Oğuz Emre Gökal kaç yaşında, nereli? Akaryakıt fiyatları 3 haneli rakamlara mı çıkıyor? Cumhurbaşkanlığı ne dedi? Suphi Yıldız kimdir? Zafer Partisi Hatay- Samandağ Belediye Başkan adayı Suphi Yıldız kaç yaşında, nereli? Salih Savaşlı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Reyhanlı Belediye Başkan adayı Salih Savaşlı kaç yaşında, nereli? Abdullah Kadayıf kimdir? Zafer Partisi Hatay- Payas Belediye Başkan adayı Abdullah Kadayıf kaç yaşında, nereli? Serhan Yıldırımhan kimdir? Zafer Partisi Hatay- Kırıkhan Belediye Başkan adayı Serhan Yıldırımhan kaç yaşında, nereli? Cengiz Kırgın kimdir? Zafer Partisi Hatay- İskenderun Belediye Başkan adayı Cengiz Kırgın kaç yaşında, nereli? SURİVOR KİM ELENDİ? Survivor All Star 2024 adaya kim veda etti?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title