Haberler

8 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 100'üncü Yılı

İran'da, Yunus Emre Enstitüsü Tahran Türk Kültür Merkezi (YETKM) tarafından Çanakkale Zaferi'nin 100. yılı münasebetiyle program düzenlendi.

İran'da, Yunus Emre Enstitüsü Tahran Türk Kültür Merkezi (YETKM) tarafından Çanakkale Zaferi'nin 100. yılı münasebetiyle program düzenlendi.

Çanakkale Zaferi'nin 100. yılı etkinlikleri kapsamında başkent Tahran'daki programın açılışında konuşma yapan eski AK Parti Denizli Milletvekili Mehmet Yüksektepe, Çanakkale'nin iyi anlaşılması ve gelecek nesillere de iyi anlatılması gerektiğini belirtti.

YETKM öğretmenlerinden Gökhan Coşkun da Çanakkale Savaşı'nda, "isimsiz kahramanlarla dolu bir zafer" yaşandığını söyleyerek, "Türklerin 100 yıl önce verdikleri mücadeleyi, çektikleri acıyı en iyi anlayacak olanlar yakın geçmişte benzer mücadeleyi veren İranlılardır" dedi. Coşkun, daha sonra konuklara, savaşın kahramanlarından "Kınalı Hasan"ın hikayesini anlattı.

YETKM'de Türkçe öğrenen İranlı öğrencilerin de Çanakkale Zaferi'yle ilgili şiirler okudukları etkinlikte, Çanakkale Savaşı'yla ilgili belgesel gösterimi yapıldı. Etkinlikte ayrıca savaşa ait karelerden oluşan Çanakkale resim sergisi düzenlendi.

Tören sonrasında AA muhabirine açıklama yapan eski milletvekili Yüksektepe, bu tür programların Türkiye ve İran halklarının daha da yakınlaşmasına katkı sağlayacağını söyledi.

YETKM Tahran Müdürü Şamil Öçal da öğrenciler için Çanakkale Savaşı'nın önemini anlatmak istediklerini belirterek, şunları kaydetti:

"Her toplumun tarihinde yenilgi ve zaferler vardır. Yenilgilerden ders çıkartırlar, zaferlerden ise yeni bir toplum ve millet inşa ederler. Çanakkale de bizim tarihimizde böyle zaferlerden biridir. Yunus Emre Kültür Merkezi olarak hem Türkiyeli hem de İranlı öğrencilere Çanakkale'nin önemini anlatan bir program hazırladık. Öğrencilerimiz ve konuklarımız için gayet faydalı oldu. Çanakkale ile ilgili şiirler okundu. Özellikle İranlıların okudukları şiirlerden dolayı da duygulandım."

Törene katılan Türkiyeli öğrencilerden Merziye Ergül ise Çanakkale Zaferi'ni ve şehitlerini yurt dışında anmanın buruk bir sevinç yaşattığını söyledi.

Kaynak: AA / Güncel

Çanakkale Zaferi Tahran İran Politika Güncel Haberler

title