Haberler

8 Mart Dünya Kadınlar Günü

TZOB Genel Başkanı Bayraktar: "Tarım sektöründeki kadınların sosyal güvenlik primlerinin yüzde 60’ının devlet tarafından karşılanması, kadınların sosyal güvenlik kapsamına alınmasını kolaylaştıracaktır"

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı ve Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Yönetim Kurulu Üyesi Şemsi Bayraktar, tarım sektöründeki kadınların sosyal güvenlik primlerinin yüzde 60'ının devlet tarafından karşılanmasının kadınların sosyal güvenlik kapsamına alınmasını kolaylaştıracağını bildirdi.

Bayraktar, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, 2013 yılında tarımda çalışan 6 milyon kişinin yüzde 47'sine karşılık gelen 2,8 milyonunu kadınların oluşturduğunu, buna karşın tarımdaki kadınların sadece yüzde 14'ünün kendi nam ve hesabına yani kadın çiftçi olarak çalıştığını bildirdi.

Tarımda kadınların yüzde 78'inin ücretsiz aile işçisi olarak hizmet verdiğini, yüzde 97,5'inin kendi adına sosyal güvenlik sistemine kayıt olmadığını belirten Bayraktar, "Kadınlar, Türkiye'de, büyük bir çoğunluğu küçük işletmelerden oluşan aile tarımında erkeğin en büyük desteğidir. Türk tarımı ancak kadınların potansiyelini açığa çıkarabildiği ve kadınların toplumsal refahtan pay alabildiği ölçüde tarımsal, ekonomik, sosyal ve demokratik açıdan gelişmiş bir ülke konumuna gelebilir" ifadelerini kullandı.

TZOB'un, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile "Kadın Çiftçi Eğitimi İşbirliği" protokolü imzalayarak, kadın çiftçilerin eğitimlerini gerçekleştirdiğini anımsatan Bayraktar bu yıl projeyi 81 ile yaygınlaştırarak 1 milyon kadına ulaşmayı hedeflediklerini kaydetti.

Bayraktar, "Tarım sektöründeki kadınların sosyal güvenlik primlerinin yüzde 60'ı devlet tarafından karşılanması, kadınların sosyal güvenlik kapsamına alınmasını kolaylaştıracaktır. Söz konusu desteğin verilmesi durumunda, kadın çiftçilerimizin sağlık harcamaları eşleri yerine kendi sigortalarınca karşılanacağından, desteğin büyük kısmı devlete geri dönecek, kayıt dışılık da önlenecektir. Eşi Bağkur'lu kadın, çocuğu üzerinden sağlık yardımı alabilmelidir. Kocasının Bağkur borcu kadını etkilememelidir. Mevcut durumda kadının çocuğu üzerinden sağlık yardımı alabilmesi için kocasının Bağkur borcunu ödemesi ya da Bağkur sigortalılığını sonlandırması gerekmektedir. Bu durum düzeltilmelidir" değerlendirmesinde bulundu.

Tüm kadın çiftçilerin ve kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü kutlayan Bayraktar, TZOB olarak her aşamada üretimde büyük rol oynayan kadın çiftçilerin henüz çok uzağında oldukları hak ettikleri yeri kazandırmak için çalıştıklarını belirtti. - Ankara

Kaynak: AA / Ekonomi

Şemsi Bayraktar Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title