Haberler

8 Madencinin Öldüğü Faciada 10 Sanık İçin 15 Yıl Hapis İstendi

Zonguldak'taki Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Kozlu Müessese Müdürlüğü'nde 7 Ocak 2013 tarihinde meydana gelen ve 8 maden işçisinin öldüğü maden faciasıyla ilgili iddianame 21 ay sonra tamamlandı.

Zonguldak'taki Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Kozlu Müessese Müdürlüğü'nde 7 Ocak 2013 tarihinde meydana gelen ve 8 maden işçisinin öldüğü maden faciasıyla ilgili iddianame 21 ay sonra tamamlandı. Aralarında Müessese Müdürü Kazım Eroğlu ile taşeron firma Genel Müdürü Şafak Sırrı Demirel'in de bulunduğu 10 sanık hakkında 15'er yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.

Taşeron Star İnşaat Ticaret A.Ş.'nin, geçen yıl 7 Ocak'ta üretim öncesi hazırlık işlerini yürüttüğü eksi 630 katında meydana gelen ani metan gazı püskürmesinde 8 maden işçisi öldü. Kaza ile ilgili Cumhuriyet savcısı tarafından hazırlanan iddianame, 1'inci Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi.

OCAKTAKİ EKSİKLİKLER

Bilirkişi raporu doğrultusunda hazırlanan iddianamede, ocakta metan gazı belirlemeye yönelik sondajların sözleşme şartlarına ve tüzük kurallarına uygun yapılmadığı belirtilerek, "Ocakta kömür damarlarının gazlı olduğu bilinmesine rağmen metan drenajı uygulaması yapılmamıştır. Galeri sürülmesi sırasında yapılan sondajlar sayı ve uzunluk olarak yetersiz olup sondajlar yetkililerce özenle denetlenmemiş ve özellikle sondaj uzunlukları kontrol edilmemiştir. Sondaj kayıtları sondaj föylerine doğru yazılmamış, bu durum yetkililer tarafından kontrol edilmeden imzalanmıştır. Galeride hızlı ilerlemeye engel olduğu düşünülen sondajlara yeterli önem verilmemiştir. Kaza tarihinde iş yerinde iş güvenliği uzmanı bulundurulmamıştır" denildi.

Tanık olarak dinlenen işçilerin, galeri sürme işinde günlük ilerleme mesafeleri olduğu, bunu aşmaları halinde prim aldıklarını söylediklerine dikkat çekilen iddianamede, "İşçiler, daha çok para kazanmak için zaman zaman sondajsız ilerleme dahi yaptıklarını beyan etmişlerdir" denildi.

İŞÇİLER 200 METRE UZAKTA OLSAYDI ÖLMEYECEKTİ

Kaza öncesindeki ateşlemenin, arına 200 metreden daha yakın uzaklıkta yapıldığı ifade edilen iddianamede, "Halbuki TTK Ani Gaz ve Kömür Püskürmesi (Degajlara) Olaylarına Karşı Alınacak Emniyet Tedbirleri Yönergesi'nin 7'nci maddesinde ateşleme yerinin galeriyi havalandıran tali pervanenin bulunduğu tarafta, arından en az 200 metre uzakta olacağı belirtilmiştir. İşçiler bu mahalde korunuyor olsalardı, muhtemeldir ki ölen olmayacaktı. Aynı yönergenin 7'nci maddesinde ateşlemeden etkilenebilecek yerde 3 kişiden fazla kimse bulundurulmayacağı belirtilmesine rağmen, kaza öncesinde bu mahalde 9 kişi bulundurulmuştur" denildi.

2 YILDAN 15 YILA KADAR HAPİS

Taşeron Star İnşaat A.Ş.'nin asli kusurlu görüldüğü iddianamede, aralarında şirketin Genel Müdürü Şafak Sırrı Demirel ve Genel Müdür Yardımcısı İlal Köksal ile Proje Sorumlusu Ersin Koparan ile TTK Kozlu Müessese Müdürü Kazım Eroğlu, Müdür Yardımcısı Nurettin Yılmaz'ın da bulunduğu 10 şüphelinin, 'taksirle birden fazla kişinin ölümü ile yaralanmasına neden olma' suçundan yargılanmaları ve 2 yıldan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları istendi. Şüphelilerin, bilinçli taksir hükümleri uygulanarak cezalarının arttırılması, her şüphelinin 3 aydan az ve 3 yıldan fazla olmamak üzere meslek veya sanatlarının icrasının yasaklanması talep edildi.

İddianamede, TTK'nın eski ve yeni genel müdürlerinin de aralarında bulunduğu bazı şüpheliler hakkında ise kovuşturmaya yer olmadığına karar verildiği belirtildi. - Zonguldak

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Türkiye Taşkömürü Kurumu Zonguldak Kozlu Star Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title