Haberler

78. Çınaraltı Sohbetleri"

Türkiye İlim ve Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birliği (İLESAM) İstanbul Şubesi tarafından gerçekleştirilen "78. Çınaraltı Sohbetleri" programında, şair Orhan Şaik Gökyay anıldı.

Türkiye İlim ve Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birliği (İLESAM) İstanbul Şubesi tarafından gerçekleştirilen "78. Çınaraltı Sohbetleri" programında, şair Orhan Şaik Gökyay anıldı.

Ahmet Hamdi Tanpınar Müze ve Kütüphanesi'nde, "Orhan Şaik Gökyay'a Saygı" temasıyla gerçekleşen programın moderatörü Yazar Cafer Vayni, edebiyat toplantılarının yaşanan terör olaylarına rağmen devam edeceğini belirtti.

Terör saldırıları dolayısıyla üzüntülü olduklarını vurgulayan Vayni, "Çanakkale'de atalarımız her şeyi vatan millet için yaptı. Biz de kültür sanat açısından yaptığımız faaliyetlerle vatana hizmet ediyoruz. Kimse bunu sekteye uğratamaz" ifadesini kullandı.

Etkinlikte konuşan şair-yazar Yusuf Bilge Büyükboyacı, Orhan Şaik Gökyay'ın çok az şiir yazdığını aktararak, sözlerine şöyle devam etti:

"Bir şiir var ki onun şair kimliğini ortaya çıkarmış ve kalıcı olmuştur. Gökyay'ın, 'Bu vatan kimin?" şiiri İstiklal Marşı'ndan sonra en çok okunan şiirdir. Milli kimliğin oluşmasında ve savunulmasında büyük emekleri vardır. Orhan Şaik Gökyay, 'Dede Korkut Hikayeleri' kitabını günümüz Türkçesine kazandırmıştır. Ümmi olan annem, ben okumayı sökünce çeyiz sandığından Orhan Şaik Gökyay'ın Dede Korkut kitabını çıkardı ve bana verdi. İlk okuduğum kitap budur. "

"Gökyay'ın her yönü bir konferans konusudur"

Yazar Aysen Akdemir de Gökyay'la çok fazla hatırasının olduğunu ve bunu kitaplaştırdığını söyledi.

Gökyay'ın öğretmenliği çok sevdiğini, bu konuda hayatını vakfettiğini vurgulayan Akdemir, "Gökyay'ın her yönü bir konferans konusudur. Öğrencilerine çok büyük kıymet verirdi. 'Öğrenciler hocaların aynasıdır. Öğrenciler, bu aynalara bakarak yol alırlar' derdi" şeklinde konuştu.

Gökyay'ın sohbeti çok sevdiğini ve sıcak gönüllü biri olduğunu belirten Akdemir, şunları söyledi:

"Gökyay hocanın bir özel yönü vardı. Karamsarlığa asla düşmezdi. Turan davasından dolayı hapse girdiği süreci güzel eserler vererek geçirmiştir. Hatta mahkemede kendi savunmasını kendi yazmıştır. Hapishane yıllarından kalma bir alışkanlıkla evinin perdelerini asla örtmezdi. Evindeki kütüphanesinde 40 bin kitap olduğu söylenir. Kütüphanesini bütün öğrencilere açmıştır. 'Bu Vatan Kimin?' şiiriyle Gökyay hocanın şahsı özdeşleşmiştir. Çocukken okul yolunda bu şiiri bağıra bağıra okuyarak yürürdüm. Dile yapılan yanlışlara asla tahammülü yoktu. 'Yanlışlar büyür, doğruları da götürür' düşüncesindeydi."

Konuşmaların ardından Mahmut Topbaşlı, Mithat Kararmış, Halis Tıkaş, İbrahim Özgün, İsmail Kayserili ve Doç. Dr. Ali Kurt kendi şiirlerini okudu.

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Ahmet Hamdi Tanpınar Orhan Şaik Gökyay İstanbul Türkiye Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title