Haberler

75 Yıllık Deneyimini Kursiyerlerle Paylaşıyor

Güncelleme:

Şırnak'ta 89 yaşındaki Hanse Dursun, Halk Eğitim Merkezi'nce açılan kilim dokuma kursuna katılan kadınlara gönüllü eğitmenlik yapıyor.

Şırnak'ta 89 yaşındaki Hanse Dursun, Halk Eğitim Merkezi'nce açılan kilim dokuma kursuna katılan kadınlara gönüllü eğitmenlik yapıyor. Sevdanın, özlemin, hasretin ilmek ilmek aktarıldığı kilimler, Şırnak'ta Halk Eğitim Merkezi'nin her mahallede açtığı kurslarda hayat buluyor. Tekser Mahallesindeki kurs merkezine Beytüşşebap ilçesinden gelen 89 yaşındaki Hanse Dursun, dokuma öğreticisi torunu ile hem yöresel kilim dokuyor hem de tecrübesini kursiyerlere paylaşıyor. Kilim dokumayı Beytüşşebap'ta küçük yaşlarda öğrendiğini belirten Dursun, AA muhabirine Şırnak'ta dokunan her kilimin hikayesinin olduğunu söyledi.

'KENDİMİ BİLDİM BİLELİ KİLİM DOKUYORUM'

Geçmiş yıllarda değer gören kilimlerin şimdilerde itibar görmediğini savunan Dursun, "Kendimi bildim bileli kilim dokuyorum. Evimde ve sonraları açılan kurslarda çok çalıştım. Kendi evimde dokuduğum kilimleri satıyordum" dedi. Şırnak yöresinde dokunan kilimlerin iplerini kendilerinin imal ettiğini dile getiren Dursun, şunları söyledi: "Şırnak'ın Kesneker, Gülsari, Gülgeveri, Lüleper, Canbezar gibi çeşitli kilim motiflerini dokudum. Eskiden dokuduğumuz kilimleri kendi ev ihtiyaçlarımız için dokuyorduk veya hediye olarak veriyorduk. İpliklerini kendi ellerimizle yapıyorduk. Boyalarını kendimiz yapıyorduk, Şimdi de bana getirilen iplikleri ben yapıyorum. Mesela siyahı ceviz kabuğundan yapıyoruz. Kök boyalar kaybolmuyor. Fabrika boyaları kaybolabiliyor ve soluyor. Sanatımı kızlarıma, gelinlerime ve torunlarıma öğrettim" diyen Dursun, şimdi ise kilim dokumanın inceliklerini kurslara gelen Şırnaklı kadınlara öğrettiğini ifade etti. Kurs öğreticisi ve Dursun'un torunu Songül Bakır da Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesinde kilimcilik konusunda eğitim aldığını anlatarak, ninesi ve annesinden kilim dokumanın inceliklerini öğrendiğini aktardı.

'ÜÇ NESİLDİR KİLİM ÖĞRETİYORUZ'

Ninesinin gönüllü kendisinin ise kursta eğitmen olarak çalıştığını ifade eden Bakır, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Üç nesildir kilim öğreniyoruz ve öğretiyoruz. Ninemden anneme ondan da bana geçti. Ben de bunu devam ettirmek için üniversiteye gittim. Halk Eğitim Merkezi'nde çalışmaya başladım. Bu arada nenemle beraber çalışıyoruz. Onun eski deneyimleri nedeniyle ona danışıyoruz. Kilim sanatını daha sonraki nesillere de aktarmak istiyoruz. Gelecek nesillere aktaramazsak bu sanat unutulup gidecek. Kültürümüzü yaşatmak istiyoruz. Bu konuda Halk Eğitim Merkezi bize yardımcı oluyor. Çalışmalarımızı onlarla iş birliği içerisinde yürütüyoruz."

KİLİM İSİMLERİ KENDİ KÜLTÜRÜMÜZDEN GELİYOR

"Şırnak'ın yöresel kilimleri bin yıldır var. İsimleri kendi kültürümüzden geliyor" diyen Bakır, "Kilimi yıllarca kullandıktan sonra onun tarihi bir değeri oluyor. Bu tarihi değerden sonra doğal olarak manevi değeri artıyor. O yüzden kilimlerimiz bizim için kıymetli" ifadesini kullandı. Bakır, ninesinin 50 yıl önce dokuduğu bir kilimi 20 bin lira kaşılığında almak isteyenlerin bulunduğunu, ancak satmadıklarını ve sergilediklerini sözlerine ekledi. Kursiyerlerden Nazdar Tonga ise kilim dokumayı çok sevdiğini ve aile bütçesine katkıda bulunduğunu dile getirdi.

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Kültür Sanat Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title