Haberler

75 Deve Törenle Havut Giydi

Balıkesir'in Burhaniye ilçesinde, Marmara, Ege ve Akdeniz bölgelerinde yapılacak güreşlerde yarışacak develere havutları davul zurna eşliğinde giydirildi.

Balıkesir'in Burhaniye ilçesinde, Marmara, Ege ve Akdeniz bölgelerinde yapılacak güreşlerde yarışacak develere havutları davul zurna eşliğinde giydirildi.

Burhaniye Deveciler Derneği tarafından İlçe Deve Güreşi Arenası'nda düzenlenen havut giydirme etkinliğinde, Burhaniye, Ayvalık ve Edremit gibi ilçelerden 75 tülü getirildi. Yüzlerce vatandaşın dua ettiği ve pilav hayrının yapıldığı etkinlikte, seyyar satıcılar da deve sucuğu sattı.

Dernek Başkanı Tunay Yanbakan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, etkinliğin şenlik havasında geçtiğini söyledi.

Yanbakan, develerin üzerine havut giydirdiklerini ve güreşlere hazırladıklarını belirterek, "Artık bu haftadan sonra Çanakkale'den Antalya bölgesine kadar illerimizde ve ilçelerimizde deve güreşleri sezonu başlamış oluyor. İnsan çocuğunu nasıl seviyorsa deve sahipleri ve deveciler de onları çocukları gibi seviyorlar. Deve güreşi yapılırken hayvanları kavga ettirmiyoruz. Develer güreş esnasında, ön ayaklarını kullanarak güreş yapıyorlar. Biz deve güreşi yapıyoruz." ifadelerini kullandı.

Etkinliğe Edremit ilçesinden üç deve ile katılan Enis Isparta, havutun bir nevi develerin semeri olduğunu belirtti.

Develerin kışın hörgüçlerinde yağ olduğu için bu havutların üşümeyi de engellediğini anlatan Isparta, şunları kaydetti:

"Bu havutlar aynı zamanda develerin donmasını da engeller. Ayrıca hayvanların güreş esnasında birbirine zarar vermesi de bunlar sayesinde önlenmiş olur. Deve güreşi tabii ki Orta Asya'ya kadar dayanır. Yörükler, özellikle göçebe zamanında bu develeri çok kullanmışlar. Bu bölgedeki özelliği de zeytinlerin özellikle katar şeklinde develerle taşınmasıdır. Zeytin çuvallarının taşınması, zeytin işçiliğinde kullanılması gibi çeşitli işlerde kullanmışlar. Bu develere tülü de diyorlar. Güreş develerinin özelliği bu dönemde kızgın olmaları. Tabii bu hormonal bir olay."

Burhaniye Belediye Başkanı Necdet Uysal da vatandaşlar bu festivale ilgi gösterdiği için idareciler olarak ellerinden gelen desteği yaptıklarını söyledi.

Konuşmaların ardından develer davul zurna eşliğinde sahipleri tarafından antrenman niteliğinde güreştirildi. Havanın da güzel olması dolayısıyla vatandaşlar havut girdirme törenine yoğun ilgi gösterdi.

Kaynak: AA / Güncel

Balıkesir Burhaniye Marmara Ege Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title