Haberler

733. Hayme Ana'yı Anma ve Göç Şenlikleri

BBP Genel Başkanı Destici: "Birliğimizi, beraberliğimizi ve kardeşliğimizi her şeyin üzerinde tutmak zorundayız. Vatan sevgisini, millet sevgisini ve Allah aşkını, peygamber aşkını her şeyin üzerinde tutacağız. Hayme Ana bize bunları öğretmiştir.

Osmanlı Devleti'nin kurucusu Osman Gazi'nin babaannesi, Ertuğrul Gazi'nin annesi ve "Devlet Ana" diye tanınan "Hayme Ana", Kütahya'nın Domaniç ilçesine bağlı Çarşamba köyündeki kabri başında, bu yıl 732. kez anıldı.

Tören, BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, MHP Genel Başkan Yardımcısı Celal Adan, Kütahya Valisi Şerif Yılmaz ve diğer protokol mensuplarının Hayme Ana'nın türbesini ziyaret edip dua okumasıyla başladı.

Daha sonra tören alanında konuşan Destici, Hayme Ana'dan ötürü Türk kültüründe "Devlet Baba" olarak değil, "Devlet Ana" olarak anıldığını söyledi.

Devletin Hayme Ana gibi evlatlarını kanatlarının altına alıp ve sahiplendiğini belirten Destici, "Cenneti anaların ayağı altına seren bir inanç çeşmesinden kana kan içen ecdadımız, bu uğurda her cefayı ödül saymıştır. 'Kayı'nın ve diğer boyların oğullarını, Ertuğrul'umla bir tutarım. Onların hepsini, soyumuz için hakkın kutsal birer emanet bilirim' diyen Hayma Ana'lar olmasaydı, Ertuğrul'lar, Osman'lar, Fatih'ler ve Abdulhamit Han Hazretleri olmazdı. Bizler tarihimizle övünç duyacağız. Elbette geçmişimizle gururlanacağız. Lakin bizim işimiz geçmişle övünmekten çok geleceğimizle ilgili payımıza düşeni almak olmalıdır. Bu çerçeveden baktığımızda bugün gelinen aşamada övünç duyduğumuz atalarımızın tecrübelerine her zamankinden daha fazla ihtiyaç duymaktayız" diye konuştu.

Türkiye'nin çok zor günleri yaşadığını ve Hayme Anaların temelini attığı hakimiyet haklarının ve törelere itaat ilkesinin ciddi tehditlerle karşı karşıya olduğunu ileri süren Destici, "Kapalı kapılar ardında, milletten içeriği saklanarak gerçekleştirilen, ülkemizin üniter yapısına, birliğine ve beraberliğine kasteden  düşmanlar maalesef bugün de uyumamaktadır" diyerek konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Hayme Ana ve karındaşları gibi sözde değil, özde büyük ve güçlü bir devlet olduğumuz bilinciyle yola çıkan, Hayme Ana'daki gibi töresine hadim zihniyetlere ve yüreklere her zamankinden daha fazla ihtiyaç vardır. Bakın şu anda öyle hadsizlikler, cüretkarlıklar, pervasızlıklar yaşanıyor ki adam kalkmış, 30 yıldır bu memlekete kan kusturmuş, binlerce şehidin kanını elinde tutan 'PKK'ya devlet silah versin' diyor. Hadi oradan. Sen kimsin. Biz PKK'yı da biliriz, İŞID'dı da biliriz. Türkiye Cumhuriyeti devletinin düşmanını da biliriz, dostunu da biliriz. Onun için bizler uyanık olmak zorundayız. Birliğimizi, beraberliğimizi ve kardeşliğimizi her şeyin üzerinde tutmak zorundayız. Vatan sevgisini, millet sevgisini ve Allah aşkını, peygamber aşkını her şeyin üzerinde tutacağız. Hayme Ana bize bunları öğretmiştir."

Kütahya Valisi Şerif Yılmaz da katılımcılara teşekkür ederek, böyle bir organizasyonun yapıldığı ilin valisi olmaktan gurur duyduğunu dile getirdi.

Kendisinin de kıl çadırda doğduğunu belirten Yılmaz, "Bu çıktığımız kutlu yolun ilk temellerinin atıldığı bu ata yurdunda, bu ana yurdunda bugün sizlerle beraber olmanın mutluluğunu ve Türkiye Cumhuriyeti'nin valisi olarak da onurunu yaşıyorum. Yıllarca bu ülkenin öz evlatları buralarda yönetici olamadılar. Bizleri sadece o çadırlarda, o sürülerin başında görmek istediler. Bugün çok şükür bu çadırda doğun, bu çadırın kurulmasında ve temelinin atılan yerlerde Türkiye Cumhuriyeti'nin valisi olmak da en büyük şereftir" şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından, halk oyunu, atlıların ok atışı ve mehter takımının gösterileri yapıldı. - Kütahya

Kaynak: AA / Güncel

Mustafa Destici Ertuğrul Gazi Şerif Yılmaz Kütahya Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title