Haberler

731. Ertuğrul Gazi'yi Anma ve Yörük Şenlikleri

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, "Bu coğrafya bizim ebedi vatanımızdır ve hiç kimsenin şüphesi olmasın ki, ebediyete kadar da büyük Türk milletinin vatanı olacaktır" dedi.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, "Bu coğrafya bizim ebedi vatanımızdır ve hiç kimsenin şüphesi olmasın ki, ebediyete kadar da büyük Türk milletinin vatanı olacaktır" dedi.

Çiçek, Bilecik'in Söğüt ilçesinde bu yıl 731'incisi düzenlenen " Ertuğrul Gazi'yi Anma ve Yörük Şenlikleri"nde yaptığı konuşmada, Osmanlı İmparatorluğu'nun kurulduğu, şanlı tarihin en önemli parçası olan Söğüt'ün, Türk kültürünün kökleri ve geleneklerini anlattığını, kuruluş ve kurtuluşun, tarihin şifrelerini sakladığını söyledi.

Vatandaşların her yıl buraya kuruluş heyecanını yaşamaya, kuruluştaki iman ve inancı tazelemeye geldiğini belirten Çiçek, şöyle devam etti:

"Söğüt, tarihle kucaklaştığımız, buluştuğumuz kutsal bir mekandır. Aşiretten devlete, devletten cihanşümul bir imparatorluğa doğru çıktığımız bir tarihin, kutsal yolculuğumuzun önemli bir dönüm noktasıdır. Bu kutlu beldede ifade edildiği gibi ekşi koruğu sabırla üzüm yaptık, helva yaptık hem de kudret helvası yaptık. Barış ve huzuru getiren, insani değerleri temsil eden muhteşem bir imparatorluğu, muhteşem bir medeniyet ve tertemiz bir kültür olarak insanlığın hizmetine sunduk. Burada kurulan imparatorluk, Anadolu'ya, Balkanlar'a, Orta Doğu'ya ve Afrika'nın önemli bir kısmına hükümran olmuş, dünya nizamına yön vermiş, barışa katkı sunmuştur. Elbette ki, bu imparatorluğun temelinde Ertuğrul Gazi'nin, Şeyh Edebali'nin ve daha nicelerinin ilkeleri vardır. Onların ilkeleri üzerine kurulan beylik, büyük bir imparatorluğa dönüşmüştür."

-Balkanlar'da çekilen acıların 100'üncü yılı...-

Çiçek, 731 yıl önce Söğüt'e yerleşen Kayı Boyu'nun, Türkler'in Anadolu'da kurduğu ve üç kıtaya yayılan Osmanlı İmparatorluğu'nun temelini oluşturduğunu, Ertuğrul Gazi ile başlayan sürecin yüzyıllarca Türk tarihine kaynaklık ederek dünya tarihini şekillendirdiğini anlattı.

Ertuğrul Gazi'nin, fikirleriyle Osmanlı'nın kuruluşunda yol gösterici, hoşgörü ve barışa dayalı devlet anlayışıyla farklı din, dil ve ırklardan toplulukların huzur içinde bir arada yaşamasının sağlayıcısı olduğuna işaret eden Çiçek, şöyle konuştu:

"Bugün geldiğimiz noktada, geçmişte birlikte yaşadığımız o farklı kültür ve inançların mensupları, halen Osmanlı'nın ve büyük milletimizin ortaya koyduğu barış ve huzuru özlemle aramaktadır. Biz bin yıldır buradayız. Bu coğrafya bizim ebedi vatanımızdır ve hiç kimsenin şüphesi olmasın ki, ebediyete kadar da büyük Türk milletinin vatanı olacaktır. Bizi biz yapan, büyük devlet ve medeniyetler kurmamızı sağlayan değerlerimize sahip çıktığımız sürece alnımız açık, başımız dik, tarihin en şerefli milleti olarak burada yaşamaya devam edeceğiz. Irk ve din ayrımı yapmadan, mezhep farklılıklarına düşmeden geleceğimizi güvenle inşa edeceğiz.

Bu topraklarda bin yıldır ikbali de gördük, kahrı da çektik. Zaman oldu; sınır boylarından gelen zafer haberleriyle coştuk ve bu zaferler bize gurur verdi. Heyecanlandık, sevindik. Zaman oldu; zaferlerin yerini mağlubiyetler aldı. Birliğimiz bozuldu, dirliğimiz azaldı. Sevinç ve coşkunun yerini bitmez tükenmez acılar aldı. İstiklal ve istikbal derdine düştük. Belki çoğumuz farkında değiliz; içinde bulunduğumuz yıl, 2012 yılı, Balkan Savaşları'nın, Balkanlar'da çektiğimiz acıların 100'üncü yılı. Ne konuşan var, ne söyleyen var. Ne tartışan var, ne yazan var. Halbuki biz oralardan büyük acılarla bugünkü coğrafyaya geldik. Şimdi geriye dönüp acıları tekrar ortaya çıkarmak için söylemiyorum. Bir millet ki, zaferleriyle gurur duymaz, acılarını çok çabuk unutursa geleceği sıkıntıdadır. Zaferlerimizle gurur duyacağız, acılarımızı yüreğimize basarak geleceğimizi bu acılardan çıkaracağımız derslerle inşa edeceğiz."

-"Bu coğrafyada büyük olmak kolay değil"-

"Bu coğrafyada büyük olmak kolay değil. Kolay büyük olunmuyor, kolay da büyük kalınmıyor" diyen Çiçek, Hazar Denizi'nden Adriyatik'e ve Baltık Denizi'ne kadar gezilen, görülen tüm coğrafyada, milletin birlik, beraberlik ve dirliği için hayatını veren şehitleri misafir eden şehitlikler bulunduğunu ifade etti.

Çiçek, milletin bir, iri ve diri olması gerektiğini, geçmişte böyle yaparak büyük devlet haline gelindiğini anlattı.

Bugün karşılaşılan zorlukların, geçmişten dersler alarak, bir ve beraber olarak aşılabileceğini vurgulayan Çiçek, "Şunu unutmamamız gerekir; zorluklarımızı kendimiz çözeceğiz. Başkasından himmet, destek, yardım beklemek beyhudedir. Bunun geçmişte faydası olmadı, bundan sonra da olmayacaktır. Çözüm içimizdedir, kendimizdedir" diye konuştu.

Çiçek, zorlukların çözümünün yolunun, birlik ve beraberlik, demokrasiyi güçlendirmek, Cumhuriyet'i kökleştirmek, duyulan acılar karşısında kenetlenmekten geçtiğine dikkati çekerek, meselenin böyle anlaşılması halinde Ertuğrul Gazi ve tüm ecdadın ruhunun şad olacağını sözlerine ekledi.

Muhabir: Deniz Açık / Sedat Gök

Yayıncı: Mürsel Çetin - BİLECİK

Kaynak: AA / Güncel

Ertuğrul Gazi Cemil Çiçek Bilecik Söğüt Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

ABD Başkanı Biden'dan skandal açıklama! | Biden ne söyledi? Biden amcasının yendiğini mi söyledi? Zeynep Bastık hasta mı? Zeynep Bastık'ın sağlık durumu nasıl? Zeynep Bastık neden ameliyat oluyor? Azra Akın'ın çocuğu mu oldu? Azra Akın'ın çocuğunun cinsiyeti ne? Azra Akın'ın kaç çocuğu var? Terör örgütü sözde sorumlusu Fehmi Oral Meşe yakalandı mı? Fehmi Oral Meşe kimdir? İstanbul'da bugün hava nasıl olacak? AKOM uyardı! İstanbul'da sağanak yağış mı bekleniyor? Kabine'de değişim olacak mı? Ömer Çelik sorulara ne cevap verdi? Fenerbahçe - Olympiakos maçı şifresiz mi? Fenerbahçe - Olympiakos maçı hangi kanalda, ücretsiz mi, bedava mı olacak? Meliha Akyol kimdir? AK Parti Yalova Milletvekili Meliha Akyol kaç yaşında, nereli? Kahramanmaraş'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! Kahramanmaraş'ta kaç şiddetinde ve büyüklüğünde deprem oldu? SANDIK GÖREVLİSİ ÜCRETLERİ YATTI MI? 31 Mart Yerel Seçim görevli ücretleri ne zaman hesaplara yatırılacak? HALKA ARZ TAKVİMİ | Bu hafta hangi şirketler halka arz oluyor? Hangi şirket halka arz oluyor, kaç lot veriyor? Okulların Kapanmasına Kaç Gün Kaldı (SAYAÇ)? 17 Nisan Okullar ne zaman, hangi tarihte kapanacak? SURVIVOR YAMAN KİMDİR? Survivor All Star Yaman Keleş kaç yaşında, nereli? 2024 YKS NE ZAMAN? YKS'ye kaç gün kaldı? TYT- AYT- YDT hangi tarihte yapılacak? Survivor'da Yaman mı elendi? 2024 Survivor All Star'da eleme öncesi adaya kim veda etti?
title