Haberler

7. Uluslararası Enerji ve İklim Forumu

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) İcra Direktörü Dr. Fatih Birol, "Özellikle temiz enerji açısından bir devrim yaşanıyor.

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) İcra Direktörü Dr. Fatih Birol, "Özellikle temiz enerji açısından bir devrim yaşanıyor. Hem maliyetlerde düşüş yaşanıyor hem teknolojiler ucuzluyor. Rüzgar enerjisiyle ilgili analizlerimiz maliyetlerin üçte bir azaldığını gösteriyor. Güneş enerjisinde de maliyet yüzde 80 azaldı" dedi.

Sabancı Üniversitesi İstanbul Uluslararası Enerji ve İklim Merkezi (IICEC) tarafından gerçekleştirilen "7. Uluslararası Enerji ve İklim Forumu", Birleşik Arap Emirlikleri Enerji Bakanlığı Müsteşarı Dr. Matar Al Neyadi, Japonya Başbakanı Özel Danışmanı Eiichi Hasegawa, Avrupa Birliği Türkiye Büyükelçisi Hansjoerg Haber, Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Sergiy Korsunskiy, Konya Milletvekili ve TBMM Sanayi,Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız ve Uluslararası Enerji Ajansı IEA İcra Direktörü ve IICEC Yönlendirme Kurulu Onursal Başkanı Dr. Fatih Birol ve uluslararası enerji kuruluşlarının üst düzey yöneticilerinin katılımıyla başladı.

Fatih Birol forumdaki konuşmasında, enerji piyasasında, özellikle yenilenebilir temiz enerji alanında önemli dönüşümler gerçekleştiğini belirterek, temiz enerji açısından bir devrim yaşandığını, hem maliyetlerinde düşüş, hem teknolojilerinde ucuzlama yaşandığını söyledi.

Enerji piyasasındaki dönüşümlerin daha çok yeni teknolojilerin kullanımında görüldüğünü, hiçbir ülkenin enerji açısından bir ada olmadığını, her değişikliğin bütün ülkeleri ilgilendirdiğini anlatan Birol, "Enerjide çalışan birçok kişi var. Günümüz dünyasında hiçbir ülke enerji açısından bir ada değildir. Yani Orta Doğu'da ABD'de ya da Japonya'da yaşananlar mutlaka hepimizi etkileyecektir. Petrolde değişimler olacaktır, bu durum kömür fiyatlarını etkileyecektir. Yeni teknolojiler hepimizi etkileyecektir" ifadelerini kullandı.

-"Gaz ve kömür fiyatları üzerinde önümüzdeki birkaç yıl boyunca baskı olacağını düşünüyoruz"

Birol konuşmasında "Paris COP21" toplantılarının etkileri üzerinde de durdu. "Daha rahat bir dünyada yaşayabilmek için enerjiye ihtiyacımız var. Dünya nüfusunun halen yüzde 20'si elektriksiz yaşıyor" diyen Birol, enerjinin, ekonomik gelişmenin ve hayatın temel kaynağı olduğunu aktardı.

Büyüme tahminlerine bakıldığında, zengin ülkelerde enerji talebinde bir yavaşlama hatta azalma olduğunun, asıl büyüme kaynağının yükselen ülkelerde bulunduğunun altını çizen Birol, şunları kaydetti:

"Petrol piyasasında yatırımlar düştü. Geçen yıl yatırımlarda bir düşüş oldu. Bu yıl da yine düşüş görüyoruz. Petrol tarihine baktığımızda hiç bir zaman petrol yatırımlarının iki yıl üst üste düştüğünü görmedik. Nadiren bir yıl düşüş olsa bile ertesi yıl hep artış olurdu. Bu kez iki yıl üst üste düşüş gördük. Yatırımlardaki azalma piyasadaki riski artırıyor. Geçen Ocak ayında 30 dolara kadar inen petrol fiyatları 52 dolara kadar yükseldi, ancak daha fazla artış beklemiyoruz.

Kömür ve gaz piyasasındaki gelişmelere bakarsak, kaya gazı kömürün yerini aldı. LNG piyasasında da büyüme bekliyorum. Bu durum, önemli gaz ithalatçısı Japonya, Türkiye ve Kore gibi ülkeler için çok olumlu bir gelişme. Yenilenebilir kaynakların maliyeti yavaş yavaş düşmeye başladı. Örneğin, rüzgar enerjisiyle ilgili analizlerimiz maliyetlerin üçte bir azaldığını gösteriyor. Güneş enerjisinde maliyet yüzde 80 azaldı.

Yenilenebilir enerji ekipmanlarının maliyeti azaldıkça gaz, kömür ve diğer kaynaklara da önemli bir rakip doğmuş oluyor. Enerji verimliliği ve yenilenebilir kaynakları kullanmak önemli. Tabii ki nükleer karbonsuz bir yakıt olduğundan yararlı olabilir. Temiz kömür santralleri işe yarayabilir. Ama Paris Toplantısı önemli bir cevap oldu. Önemli olan bunun uygulanması. Rüzgar ve güneş alanında da patlama yaşanıyor ve bu da olumlu. Fakat, bütüne baktığımızda Paris'te koyulan hedefin ve temiz teknoloji açısından koyulan hedeflerin oldukça uzağındayız. Petrol fiyatlarımızda son altı ayda 25 dolar artış oldu. Bu fiyat düzeyinin bir süre bu şekilde kalacağını düşünebiliriz."

Birol, gaz ve kömür fiyatları üzerinde önümüzdeki birkaç yıl boyunca baskı olacağı öngörüsünü paylaşarak, "Petrol ve gaz açısından önemli bir konu, yeni yatırımlar yapılmıyor. Gelecek birkaç yılda önemli bir mesele haline gelebilir. COP21 iyi bir zirve olmuştur. Temiz teknolojilere ivme katmıştır. Çok daha hızlı şekilde yenilenebilir enerji teknolojilerine yönelmemiz gerekir. Hiçbir ülke enerji adası değildir. Birbirimizden öğrenmek, işbirliği yapmak zorundayız. Enerji alanında, uluslararası alandaki iş birliği hiçbir dönemde bugünkü kadar önemli olmadı" dedi.

Kaynak: AA / Ekonomi

Avrupa Birliği Fatih Birol Türkiye Japonya Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title