Haberler

7. Uluslararası Barış Ekmeği Festivali

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ : Festivalden detaylar Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan'ın konuşması Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan'ın ekmek yapması Başbakan Yardımcısı Akdoğan'ın ABD Başkanı Baracak Obama'ya barış mektubunu göndermesi - Afganistan, Azerbaycan, Gürcistan, Irak, Kazakistan, Kırgızistan, Moğolistan, Pakistan, Suriye, Türkmenistan ve Türkiye'den 125 çocuk, ülkelerinden getirdikleri unlarla hazırladıkları "barış ekmeği"ni dünya liderlerine gönderdi Başbakan Yardımcısı Akdoğan: "Birileri diyor ki 'AK Parti iktidarı, (23 Nisan'ı) unutturmaya çalışıyor.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :

Festivalden detaylar

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan'ın konuşması

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan'ın ekmek yapması

Başbakan Yardımcısı Akdoğan'ın ABD Başkanı Baracak Obama'ya barış mektubunu göndermesi - Afganistan, Azerbaycan, Gürcistan, Irak, Kazakistan, Kırgızistan, Moğolistan, Pakistan, Suriye, Türkmenistan ve Türkiye'den 125 çocuk, ülkelerinden getirdikleri unlarla hazırladıkları "barış ekmeği"ni dünya liderlerine gönderdi

Başbakan Yardımcısı Akdoğan:

"Birileri diyor ki ' Ak Parti iktidarı, (23 Nisan'ı) unutturmaya çalışıyor.' Neyi unutturmaya çalışıyoruz? Belediyelerimiz günlerdir kutlama yapıyorlar. Dün Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız dünya çocuklarını kabul etti. Sadece bir gün şeklen değil, her gün bu bayramı kutluyoruz, her gün çocuklara sahip çıkıyoruz. AK Parti iktidarı bütün bu bayramların asıl sahibidir ve yaşatıcısıdır"

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, birilerinin "AK Parti iktidarının, 23 Nisan'ı unutturmaya çalıştığını" söylendiğini belirerek, "Neyi unutturmaya çalışıyoruz? Belediyelerimiz günlerdir kutlama yapıyorlar. Dün Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız dünya çocuklarını kabul etti. Sadece bir gün şeklen değil, her gün bu bayramı kutluyoruz, her gün çocuklara sahip çıkıyoruz. AK Parti iktidarı bütün bu bayramların asıl sahibidir ve yaşatıcısıdır." dedi.

Akdoğan, Esenler Belediyesinin TİKA'nın iş birliğiyle Dörtyol Meydanı'nda düzenlediği 7. Uluslararası Barış Ekmeği Festivali'nde yaptığı konuşmada, dünyada tek çocuk bayramının Türkiye'de kutlandığını dile getirerek, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nı kutladı.

Ekmeğin bereketin, alın terinin, paylaşmanın sembolü olduğuna değinen Akdoğan, "Bu yüzden bizde ekmek kutsaldır. Bir ekmek parçasını yerde görsek alır, öper, başımıza koyar, yüksek bir yere kaldırırız. Kur'an-ı Kerim gibi ekmeğe muamele yaparız, kutsal bir emanet olarak görürüz. Bizim kültürümüzde birine yapılabilecek en büyük kötülük, onun 'ekmeğiyle oynamak'tır, 'ekmek teknesine zarar vermek'tir. 'Ekmek davası' dediğimizde akan sular durur. Bizim için ekmek davası kutsaldır. Evindeki ekmeği yoksullarla paylaşan kişi, merhamet timsali bir adamdır. Yani ekmek davası peşinde koşmak, evine ekmek götürmek, bunlar çok değerli kavramlardır. Birisinin sofrasındaki ekmeği çoğaltmak, cömertlik timsalidir, bu yüzden değerlidir." diye konuştu.

Başbakan Yardımcısı Akdoğan, Türkiye'nin son dönemde fakire fukaraya, garibe gurebaya, dünya mazlumlarına sahip çıkmasının çok değerli olduğunu vurgulayarak, TİKA'nın dünyanın dört bir yanında mazlumlara yardım ettiğini, Afrika'da su kuyuları, okullar, hastaneler, meslek edindirme kursları açıldığını anlattı.

Türkiye'nin dünyanın en cömert ülkelerinden biri ve insani yardımda dünya birincisi olduğunu bildiren Akdoğan, "Bizim petrol kuyularımız, doğalgaz rezervlerimiz yok, ama bizim vicdanımız var. Bu yüzden dünyanın neresinde bir gariban varsa, Türkiye'nin yardım eli orada." ifadelerini kullandı.

Akdoğan, Suriye'deki iç savaşın ardından milyonlarca insanın ülkeyi terk ettiğini kaydederek, "3 milyon göçmen Türkiye'ye geldi. 4 yıldır onlara sahip çıkıyoruz. Türkiye'de 160 bin Suriyeli bebek dünyaya geldi. 800 bin çocuk var okula gitmesi gereken. Türkiye, bunlarla tek başına mücadele ediyor. Bu insani krizle mücadelede, terörle mücadelede Türkiye yalnız bırakıldı. Bütün bunlarla yine de ciddi, kararlı şekilde mücadele eden bir Türkiye var." dedi.

"Her gün bu bayramı kutluyoruz"

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nın coşkuyla kutlandığını dile getirerek, şunları kaydetti:

"Birileri diyor ki 'AK Parti iktidarı, unutturmaya çalışıyor.' Neyi unutturmaya çalışıyoruz? Belediyelerimiz günlerdir kutlama yapıyorlar. Dün Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız dünya çocuklarını kabul etti. Sadece bir gün şeklen değil, her gün bu bayramı kutluyoruz, her gün çocuklara sahip çıkıyoruz. 1 hafta bu etkinliği dünyanın dört bir yanından gelen çocuklarımızla kutluyoruz. AK Parti iktidarı bütün bu bayramların asıl sahibidir ve yaşatıcısıdır."

Çocukların dünya liderlerine göndereceği "barış ekmeği" ile "Savaş değil, barış istiyoruz. Kavga değil, huzur istiyoruz. Düşmanlık değil, dostluk istiyoruz. İkiyüzlülük değil, samimiyet istiyoruz" mesajı vereceğini belirten Akdoğan, "Dünyanın bir sorunu da liderlik, lider sorunudur. Ortadoğu sorunu, göçmen meselesi bir liderlik sorunudur. Dirayetsiz liderlerin ortaya koydukları, ürettikleri sorunlardır. Bütün bu sorunlar içerisinde liderlik ortaya koyabilen tek ülke; Türkiye'dir." değerlendirmesinde bulundu.

Çocuklar, ülkelerinden getirdikleri unlarla "barış ekmeği" hazırladı

"Pekin'den İstanbul'a Bi'dünya Çocuk Esenler'de Barış Ekmeği'ni Pişirecek" sloganıyla tarihi İpek Yolu güzergahında bulunan Afganistan, Azerbaycan, Gürcistan, Irak, Kazakistan, Kırgızistan, Moğolistan, Pakistan, Suriye, Türkmenistan ve Türkiye'den 125 çocuk, ülkelerinden getirdikleri unlarla "barış ekmeği"ni hazırladı. Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan da ekmeğin mayasını kattı.

Daha önceden hazırlanan ekmeğin pişirilerek fırından çıkarılmasının ardından Yalçın Akdoğan ve Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu, ekmeği dilimledi. Dilimlenen ekmekler, çocukların mesajlarıyla birlikte aralarında ABD Başkanı Barack Obama, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in de bulunduğu dünya liderlerine gönderilmek üzere PTT yetkililerine teslim edildi.

Akdoğan, Göksu ve katılımcı çocuklar, "Barış Duvarı"nın açılışını da gerçekleştirdi.

Kaynak: AA / Güncel

Yalçın Akdoğan AK Parti Türkiye Suriye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title