Haberler

7. Ulusal Katı Atık Yönetimi Kongresi Açılış Töreni

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Katı Atık Kirlenmesi Araştırma ve Denetimi Türk Milli Komitesi (KAKAD) ve Kriton Curi Çevre Vakfı işbirliği ile düzenlenen 7. Ulusal Katı Atık Yönetimi Kongresi’nin açılış töreni yapıldı.

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Katı Atık Kirlenmesi Araştırma ve Denetimi Türk Milli Komitesi (KAKAD) ve Kriton Curi Çevre Vakfı işbirliği ile düzenlenen 7. Ulusal Katı Atık Yönetimi Kongresi'nin açılış töreni yapıldı.

GAÜN Atatürk Kültür Merkezi'nde gerçekleşen kongrenin açılışında konuşan GAÜN Rektörü Prof. Dr. Coşkun, ülkemizde kara bulutların dolaştığı şu sıralarda böyle güzel etkinliklerin gerçekleşmesinden duyduğu memnuniyeti belirtti. Rektör Prof. Dr. Coşkun, "Bütün olumsuzluklara rağmen inadına bilim, inadına güzel şeyler, inadına gelecek düşüncesi ve inadına sevgiyi beslemek. Bu konuda yapılacak, geleceğimizi aydınlatacak şeyleri ortaya çıkarmak konusunda, çaba göstermek noktasında, bu günlere denk gelmesi bakımından da bu kongrenin çok önemli olduğunu düşünüyorum" ifadelerini kullandı. Gaziantep'in birçok açıdan önemli bir kent ve Güneydoğu'da bir başarı öyküsü olduğunu ifade eden Prof. Dr. Coşkun, bütün olumsuzluklara rağmen etrafını aydınlatan, Türkiye'ye örnek olan ve ülkeyi taşıyan kentlerden bir olduğunu söyledi. Gaziantep Üniversitesi'ni kaliteli bir büyüme ile bir yerlere taşımanın canhıraş çabası içerisinde olduklarını belirten Prof. Dr. Coşkun, "Öğrenci sayımız arttı ama bu sayısal hormonal, şişme diye tabir ettiğim büyümeden ziyade kaliteli bir büyümeyi öngören önceleyen bir anlayış içerisinde olduk. Toplumla iletişime açık, her konuda sosyal, estetik, sanat, sanayi bütün alanlarda toplumla daha iç içe topluma yön veren diğer kamu veya sivil toplum kuruluşlarıyla iyi iletişim içerisinde olarak bazı şeyleri Türkiye'de ilk defa ortaya çıkaran, bazı anlayışları ilk defa kendi bünyesinde taşıyan bir üniversite yapılanmasını hayal ediyorduk. Çok şükür önemli ölçüde çok güzel şeyleri başardığımızı düşünüyorum" şeklinde konuştu.

GAÜN Enerji Sistemleri Mühendisliği Öğretim Üyesi ve Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı Yrd. Doç. Dr. Serap Sür Çelik, Gaziantep'in dünyada mutfağıyla tanınan ilk ve tek şehir özelliğinin yanı sıra zengin tarihi ve kültürel eserlerin bulunduğu bir kent olduğunu ifade etti. Kongre vesilesiyle hem güzel yemekleri tatma fırsatı hem de bu kültürel dokuyu tanıma fırsatı olacağını hatırlatan Çelik, kongreden tüm katılımcıların bilimsel paylaşımlar ve çıktılar elde ederek, hayırlı işlerde kullanılacak bilgileri elde etmesini diledi. Boğaziçi Üniversitesi Katı Atık Kirlenmesi Türk Milli Komitesi Başkanı Prof. Dr. Günay Kocasoy, toplantının özelliğinin sadece çevrecileri bir araya getirmek değil lokal, yöresel halkla iç içe olmak oradaki üniversiteye devam eden öğrencilerle kucaklaşmak ve o yöreyi tanımak olduğunu belirtti.

GAÜN Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Bayram ise insan nüfusunun giderek arttığına dikkat çekerken 2150 yılında dünya üzerinde 25 milyar insanın yaşayacağını ifade etti. Bayram, "25 milyar insan şu demek bir kilometre kareye yaklaşık 360 kişi düşecek. Yoğunluk o kadar çok olacak ki artık birbirimize çok yakın bir şekilde yaşayacağız. Bugün ürettiğimiz üretimin aşağı yukarı üç buçuk katını da üretmek zorundayız bu kadar insanı doyurabilmek ve yaşatabilmek için. Üç buçuk kat üreteceksek katı, sıvı atık veya bizden kaynaklı atıkları üreteceğiz demektir. Gezegen dünya dediğimiz burası buna hazır olacak mı bu biraz tartışmalı" şeklinde konuştu. Prof. Dr. Bayram, "Biz son yüzyılda şunu öğrenmeye ve anlamaya başladık. Belki dünyaya hükmedebiliyoruz ama dünyanın da kendince bir disiplini var. Bu disipline uymadığınız zaman o da kendi kurallarını ortaya koymaya başlıyor. Son yüzyılda sanayi devriminin de genişlemesiyle birlikte daha çevreci sanayi daha çevreci yaşam konusunda bir noktaya da geldik. Mühendislerimiz yetişirken sadece üretelim satalım insanlar bir şeyler verelim noktasında değil temiz ve daha az atıkla üretelim. Dünyayla da barışık yaşamanın yoluna bakalım noktasına geldik" diye konuştu. - GAZİANTEP

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Gaziantep Üniversitesi Mustafa Bayram Kriton Curi Türkiye Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title