Haberler

7. Türkiye Enerji Zirvesi

Zorlu Enerji Genel Müdürü Sinan Ak, Konya-Karapınar'daki bin megavatlık güneş enerjisi santrali ve 500 megavatlık panel üretim fabrikası projesinde uzun dönemli bir perspektife ihtiyaç duyulduğunu belirterek, "500 megavat başlangıç olabilir ama yurtdışında da rekabet edebilmek için bin veya bin...

Zorlu Enerji Genel Müdürü Sinan Ak, Konya-Karapınar'daki bin megavatlık güneş enerjisi santrali ve 500 megavatlık panel üretim fabrikası projesinde uzun dönemli bir perspektife ihtiyaç duyulduğunu belirterek, "500 megavat başlangıç olabilir ama yurtdışında da rekabet edebilmek için bin veya bin 500 megavat civarında bir fabrikaya ulaşmak gerekir. Bu sebeple, her ne kadar ihale 500 megavatlık bir fabrika olarak ortaya çıkmış olsa da biz projeyi daha büyük kapasiteleri ileride kurabilecek şekilde düşündük." dedi.

Adana'da düzenlenen 7. Türkiye Enerji Zirvesi'nde "Yenilenebilir Enerji Yatırımlarında Yeni Teşvik, Yatırım ve Ticaret Modeli Nasıl Olmalı?" başlıklı oturumda konuşan Ak, yenilenebilir kaynaklara finansmanın diğer kaynaklara kıyasla kolay elde edilebildiğini ancak piyasa şartlarının değişmeye başladığını söyledi.

Ak, Türkiye'de yapılan yatırımlara bakıldığında farklı kaynakların farklı yöntemlerle finanse edildiğini belirterek, kömür yatırımlarının uzak doğu finansmanını arkasına alarak, yenilenebilir kaynaklarınsa Avrupa ve yerli kaynaklı finansmanıyla desteklendiğini belirtti.

Türkiye'de önümüzdeki dönemde önemli bir ihale olduğuna işaret eden Ak, bu kapsamda bin megavatlık güneş enerjisi santraline karşılık, 500 megavatlık panel üretim fabrikasının kurulmasının öngörüldüğünü belirtti.

Ak, bu fabrikanın kurulmasında uzun dönemli bir perspektife ihtiyaç duyulduğunu vurgulayarak, şunları söyledi:

"500 megavatlık veya daha fazla büyüklükte bir fabrika kurulacaksa uzun dönemde bu malları nereye satacağım diye bakmanız gerekiyor. Yani modelinizi yaparken sadece yerli tüketimi içine almayıp, ihraca yönelik de düşünmeniz lazım. Burada 500 megavat görünse de aslında bin veya bin 500 megavatlık bir kapasitenin daha uygun olacağı karşımıza çıktı. 500 megavat başlangıç olabilir ama yurtdışında da rekabet edebilmek için bin veya bin 500 megavat civarında bir fabrikaya ulaşmak gerekir. Bu sebeple, her ne kadar ihale 500 megavatlık bir fabrika olarak ortaya çıkmış olsa da biz projeyi daha büyük kapasiteleri ilerde kurabilecek şekilde düşündük." dedi.

Dünyada ciddi bir değişim olduğunu ve bunun da ABD'de başkan seçilen Donald Trump etkisi olduğunu belirten Ak, "Şu an ABD'de yenilenebilir sektörüne yönelik kaygılar artmış durumda. Piyasada bir daralmaya gidiliyor ve bu da dünya piyasasında panel arz talep dengesini ciddi anlamda değiştirmiş durumda. Yatırımcının lehine bir denge oluşturmuş durumda. Önümüzdeki günlerde panel fiyatları hızlı bir şekilde 40 centin altına inecek. 2018'deki beklenti ise 30 centin altına inmesi. Bu rakamlarla da rekabet edebilecek bir fabrikanın kurulması lazım." diye konuştu.

Kaynak: AA / Ekonomi

Zorlu Enerji Sinan Ak Türkiye Konya Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 25 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Ziraat Türkiye Kupası ikinci maçlar ne zaman? ZTK rövanş maçları ne zaman oynanacak?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title