Haberler

7. Koç Topluluğu Kurumsal Sosyal Sorumluluk Raporu

Borsa İstanbul Sürdürülebilirlik Endeksi’nde 5 şirketi ile yer alan Koç Topluluğu’nun son 5 yılda çevresel etkilerde azalma sağlayan harcama ve yatırımlarının toplamı 910 milyon lira oldu Koç Topluluğu Kurumsal Sosyal Sorumluluk raporlarına göre bu yatırımlar sonucu Topluluk şirketlerinde 5 yılda tasarruf edilen toplam enerji miktarı yaklaşık 1,7 milyon hanenin 1 yıllık elektrik kullanımına denk olan 17 milyon gigajoule düzeyine ulaştı Aynı dönemde Topluluk şirketleri yaklaşık 74 bin hanenin su tüketimine eşdeğer olan 57 milyon metreküp su tasarrufu yaptı.

Borsa İstanbul Sürdürülebilirlik Endeksi'nde 5 şirketi ile yer alan Koç Topluluğu'nun son 5 yılda çevresel etkilerde azalma sağlayan harcama ve yatırımlarının toplamı 910 milyon liraya ulaştı.

Koç Topluluğu Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi'ni imzalamasının ardından kamuoyu ile paylaşmaya başladığı Kurumsal Sosyal Sorumluluk Raporları'nın yedincisini yayımladı.

Raporda Koç Topluluğu'nun kombine cirosunun yüzde 94'ünü temsil eden 14 şirketin sürdürülebilirlik alanında 2013 yılına ait uygulama ve performanslarına yer verildi. Topluluk şirketlerinden Arçelik, Aygaz, Ford Otosan, Koç Bilgi Grubu Şirketleri, Opet, Otokar, Otokoç Otomotiv, Tat, Tofaş, Tüpraş, Türk Traktör ve Yapı Kredi raporlamaya dahil oldu.

Rapor, dünyanın en saygın raporlama girişimleri arasında yer alan (Global Reporting Initiative - GRI) G3 Raporlama Çerçevesi B uygulama düzeyi gerekliliklerine uygun olarak hazırlandı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Koç Holding Dış İlişkiler ve Kurumsal İletişim Direktörü Oya Ünlü Kızıl, iş dünyasından sosyal, çevresel ve etik alanda beklentilerin giderek arttığı bir dönüşüm sürecinin yaşandığını belirterek, "Kurucumuz merhum Vehbi Koç'un 'Bugünün insanına ve gelecek kuşaklara karşı sorumluluklarımızı yerine getirmek öncüsü olduğumuz ve vazgeçemediğimiz ilkemizdir' bakış açısını esas alıyoruz. Tüm faaliyet ve süreçlerimize sürdürülebilirlik stratejimizi yansıtıyoruz. Bu kapsamda geliştirmiş olduğumuz yönetim anlayışımızı ve uygulamalarımızı Koç Topluluğu Kurumsal Sosyal Sorumluluk Raporlarımız aracılığıyla tüm paydaşlarımızın bilgisine sunuyoruz" ifadelerini kullandı.

5 yılda 300 binden fazla fidan dikildi

Açıklamada, Koç Topluluğu Şirketleri'nin sosyal, ekonomik ve çevresel alanlardaki uygulama ve performanslarına ilişkin öne çıkan veriler şöyle sıralandı:

"Koç Topluluğu'nun 2013 yılında çevresel etkilerde azalma sağlayan harcama ve yatırımlarının toplamı 226 milyon lira olurken, 2009-2013 döneminde ayırdığı kaynak da 910 milyon liraya ulaştı. 2013 yılında 200 bin tondan fazla sera gazı azaltımı sağlayan Koç Topluluğu Şirketleri'nin, 5 yılda elde ettiği sera gazı emisyon azaltım miktarı 2 milyon ton karbondioksit düzeyine yaklaştı. Bu rakam 1,3 milyon hanenin 1 yıllık elektrik tüketimiyle ortaya çıkan sera gazı  salınımına eşdeğer. 2013 yılında Koç Topluluğu Şirketlerinde tasarruf edilen toplam enerji miktarı ise 3 milyon  gigajouleden fazla oldu. 5 yılda 17 milyon  gigajoule düzeyine ulaşan enerji tasarruf miktarı, yaklaşık 1,7 milyon hanenin 1 yıllık elektrik kullanımına eşit. Geçen yıl 12,6 milyon metreküp su geri kazanımı sağlayarak toplam su ihtiyacının yüzde 30,2'sinin geri dönüştürülmüş suyla karşılanmasını sağlayan Koç Topluluğu Şirketleri'nin, 5 yılda elde ettikleri su tasarrufu da 57 milyon metreküpe ulaştı. Bu rakam ise 74 bin hanenin yıllık su tüketimine eşdeğer."

Koç Topluluğu Şirketleri'nin geçen yıl dikimini gerçekleştirdikleri fidan sayısının 55 bin 944 olduğu belirtilen raporda, 5 yılda ulaşılan yeni fidan dikiminin 300 bini aştığı, bu sayede 78 bin hanenin yıllık elektrik tüketiminden kaynaklanan sera gazı emisyon miktarının telafi edildiği bildirildi.

Çevre koruma bilincinin geliştirilmesi için "375 bin kişi x saat" eğitim

Raporda, çalışanların, iş ortaklarının ve toplumun çeşitli kesimlerinin çevre koruma bilincinin geliştirilmesi amacı ile 2009-2013 yılları arasında yaklaşık "375 bin kişi x saat" eğitim verildiği kaydedildi.

2013 yılı içerisinde raporlama kapsamındaki şirketlerde iş süreçlerinin iyileştirilmesini ve çalışanların yönetime etkin katılımını amaçlayan öneri sistemi üzerinden gelen 341 bin 215 önerinin 240 bin 152'sinin uygulamaya konulduğu aktarılan raporda, şu bilgilere yer verildi:

"2013 yılında raporlamaya dahil şirketlerdeki çalışanlara toplam '209 bin 687 kişi x Saat' iş sağlığı ve güvenliği eğitimi verildi. Koç Holding 2013 yılında toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin azaltılması amacı ile oluşturulmuş en kapsamlı girişim olan İş'te Eşitlik Platformu'nun hazırladığı 'İş'te Eşitlik Bildirgesi'ni imzaladı. 2013 yılında Topluluk şirketlerince gerçekleştirilen kurumsal sosyal sorumluluk çalışmalarına 44 bin 819 kişi gönüllü olarak katıldı. 'Ülkem İçin' projesi çatısında yürütülen ve engellilik konusunda toplumsal bilincin ve duyarlılığın oluşturulmasını hedefleyen 'Ülkem İçin Engel Tanımıyorum' projesi kapsamında düzenlenen eğitimlere yaklaşık 118 bin kişi katıldı. Ayrıca aynı dönemde Koç Topluluğu Şirketleri ile bayi ve mağazalarının 'Engelli Dostu' hale getirilmesi konusunda da 1044 farklı çalışma gerçekleştirildi."

Rakamlar ile Koç Topluluğu

Açıklamada "Rakamlar ile Koç Topluluğu" başlığı altında yer alan bilgilere göre, dünyanın en büyük 250 şirketinden biri olan Koç Topluluğu'nun 23 ülkede 80 bini aşkın çalışanı bulunuyor.

İstanbul Sanayi Odası'nın 2012 yılı 500 büyük sanayi kuruluşu araştırmasında, en büyük 10 sanayi kuruluşu arasında 5 Koç Topluluğu Şirketinin yer aldığı belirtilen açıklamada, şunlar ifade edildi:

" Türkiye'nin toplam ihracatının yüzde 10'u, Türkiye'nin milli gelirinin yüzde 8'ine eşdeğer kombine ciro yaratmıştır. Fortune Global 500 sıralamasına göre dünyanın en büyük 217. şirketi Koç Holding, Fortune Global 500 sıralamasındaki tek Türk şirketi olmaya devam etmektedir. Koç Holding, Fortune Dergisi'nin 2013 araştırmasına göre enerji kategorisinde 'Dünyanın En Beğenilen Şirketi' olmuştur. Dünyada en fazla Ar-Ge yatırımı yapan 614. şirket olarak AB Komisyonu'nun Ar-Ge yatırımları araştırmasında son 8 yıldır üst üste yer almaktadır. Aynı listedeki 5 Türk şirketinden 2'si Koç Topluluğu Şirketi'dir. Boston Consulting Group (BCG)'un '2013 BCG 100: Yükselen Yıldızlar' listesine giren 3 Türk şirketinden biri Koç Holding olmuştur. Türkiye İhracatçılar Meclisi '2012 Yılı İlk 1000 İhracatçı Araştırması'ndaki ilk 10 şirket içinde 4 Koç Topluluğu Şirketi yer almaktadır."

Capital Dergisi'nin 2013 "Kadın Dostu Şirketler" araştırmasına göre 18 bin 95 kadın çalışanı ile Koç Topluluğu'nun Türkiye'nin en çok kadın istihdam eden grubu olduğu hatırlatılan açıklamada, Topluluğun 2014 yılında hesaplanmaya başlanan ve şirketlerin çevresel, sosyal ve kurumsal yönetim konularındaki performanslarını değerlendiren Borsa İstanbul Sürdürülebilirlik Endeksi'nde 5 şirketi ile yer aldığı kaydedildi. - İstanbul

Kaynak: AA / Güncel

Borsa İstanbul Koç Holding Vehbi Koç Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title