Haberler

7. Büyükelçiler Konferansı

Dışişleri Bakanlığı, 7. Büyükelçiler Konferansı sonuç bildirisini yayımladı.

Dışişleri Bakanlığı, "Yeni Türkiye : Dış Politikada Süreklilik ve Değişim" temasıyla 5-9 Ocak tarihlerinde Ankara'da düzenlenen 7. Büyükelçiler Konferansı'nın sonuç bildirisini yayımladı.

Bildiride, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve büyükelçilerin Anıtkabir'i ve Dışişleri Şehitliği'ni ziyaretleriyle başlayan, Çanakkale Savaşları'nın 100. yıl dönümü vesilesiyle Çanakkkale'de gerçekleştirilmesi öngörülen, ancak olumsuz hava koşulları nedeniyle iptal edilen ziyaret yerine Ankara'da Çanakkale temalı etkinlikle sona eren 7. Büyükelçiler Konferansı'nda, Türkiye'nin dış politikasında devamlılık gösteren ve küresel dönüşüm dalgalarından etkilenen boyutların ele alındığı değerlendirmeler yapıldığı, Türk dış politikasının, süreklilik ve değişim unsurlarını birbirleriyle etkileşim içinde bünyesinde barındırdığı tespitinde bulunulduğu bildirildi.

Sonuç bildirisinde, konferansta, "Yurtta Sulh, Cihanda Sulh" ilkesi temelinde yakın coğrafyamızda çeşitli ihtilafların ve krizlerin mevcudiyetine rağmen, bölgemizde barış, istikrar ve refah kuşağı tesis etmeye yönelik iradenin muhafaza edildiğinin yinelendiği, Türkiye'nin ve Türk vatandaşlarının çıkarlarını en etkin şekilde savunabilmek için küresel siyasette ve ekonomide yaşanan dönüşüm süreçlerini takip etmenin, bunları tespit ederek olumlu şekilde yönlendirmeye çalışmanın önem taşıdığının dile getirildiği kaydedildi.

Konferansta, Cumhuriyetimizin 100. yıl dönümünde, siyasetten ekonomiye ve kültüre kadar her alanda daha güçlü bir Türkiye yaratılması ülküsüne ulaşmak için dış politikada gerekli adımları atma iradesinin vurgulandığı belirtilen bildiride, Türkiye'nin, yeni dünya düzeninin daha adil, daha eşitlikçi, daha insani bir eksende tesis edilmesine yönelik katkılarının sürdürüleceğinin altının çizildiği belirtildi.

Bildiride, ayrıca, Dışişleri Bakanlığı'nın gelişen teknolojiyi en etkin şekilde kullanma ve mensuplarına çağın gerektirdiği bilgi birikimi ve donanımı kazandırma bakımından üstlendiği öncü role değinildiği, yakın coğrafyamızda sorunlardan ziyade işbirliği süreçlerine odaklanan yaklaşımımızın, geçmişte uzak coğrafyalar olarak adlandırılan bölgelere yönelik açılım politikalarımızın, öncülüğünü sürdürdüğümüz uluslararası ve bölgesel işbirliği süreçlerinin, kalkınma ve insani yardımlar alanında artan görünürlüğümüzün, ev sahipliği yaptığımız uluslararası zirve ve toplantıların, Türkiye'nin uluslararası alandaki yükselen profilinin bir göstergesi olduğunun ifade edildiğini vurgulandı.

Sonuç bildirisinde, 7. Büyükelçiler Konferansı çerçevesinde, çoğunluğu Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu başkanlığında toplam 32 oturumun düzenlendiği, büyükelçileri kabul eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı Cemil Çiçek ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun hitaplarda bulunduğu, büyükelçilerin, Başbakan Yardımcıları Bülent Arınç, Ali Babacan, Yalçın Akdoğan ve Numan Kurtulmuş'un yanı sıra, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, İçişleri Bakanı Efkan Ala ve Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik ile bir araya geldiği kaydedildi.

Bildiride, yoğun bir etkileşim içinde gerçekleşen bu oturumların, dış politikanın uygulanmasında yakın mesai içinde bulunulan kurumlarla daha etkin eş güdümün sağlanması ve işbirliğinin daha da geliştirilmesi imkanlarının değerlendirilmesi bakımından son derece yararlı olduğu, Genelkurmay 2. Başkanı Orgenaral Yaşar Güler'in ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın iştirakleriyle düzenlenen oturumlarda güvenlik konularının, Sayıştay Başkanı Recai Akyel'in katılımıyla mali denetim, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK)  ve Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanları Ömer Vardan ve Mithat Yenigün'ün katılımıyla iş adamlarımızın yurt dışındaki faaliyetlerinin değerlendirildiği, Dışişleri Bakanlığı Ekonomik İşler Müsteşar Yardımcısı ve ülkemizin G-20 Sherpası Büyükelçi Ayşe Sinirlioğlu'nun sunumuyla G-20 Dönem Başkanlığımızın kapsamlı olarak görüşüldüğü ifade edildi.

Konferans çerçevesinde bakanlık içi çeşitli değerlendirme oturumlarında, Kuzey Amerika, Avrupa, Avrasya, Balkanlar, Güney Asya, Orta Doğu, Uzak Doğu, Afrika, Latin Amerika ve Karayipler bölgelerindeki gelişmeler ve bu coğrafyalardaki ülkelerle ikili ilişkilerin ayrıntılı bir şekilde ele alındığı, Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Körfez bölgelerindeki gelişmeler ve ilgili ülkelerle her alanda ikili ilişkilerin değerlendirildiği, Balkanlar ile ilgili güncel gelişmelerin muhtelif veçheleriyle gözden geçirildiği, bölge ülkeleriyle ikili, bölgesel ve çok taraflı düzeylerdeki işbirliğinin başta ekonomik olmak üzere her alanda daha da güçlendirilmesi imkanlarının ele alındığı bildirildi.

Rusya Federasyonu, Ukrayna, Moldova ve Belarus ile Orta Asya ve Güney Kafkasya ülkelerinin oluşturduğu "Avrasya" coğrafyasındaki genel görünümün, siyasi, sosyal, ekonomik ve kültürel veçheleriyle ele alındığı konferansta, ayrıca Rusya-Ukrayna krizi olmak üzere uluslararası konjonktürün bölgeye olan etkilerinin değerlendirildiği, Türk dış politikasının açılım yaptığı bölgelerden birini oluşturan Asya-Pasifik bağlamında ülkemizin son yıllarda giderek artan ikili temaslarının ve bölgede açılan yeni diplomatik misyonların, Türkiye'nin bölgeye atfettiği önemi göstermekte olduğunun vurgulandığı belirtildi.

Konferansta, Avustralya ve Yeni Zelanda ile ikili ilişkilerin de gündeme geldiği, 2015'te Çanakkale Kara Savaşlarının 100. Yılını Anma etkinliklerinin öneminin vurgulandığı, Afrika ile ilişkilerin ele alındığı, ayrıca Afrika Birliği başta olmak üzere, kıtadaki bölgesel işbirliği örgütleriyle ilişkilerin geliştirilmesinin önemine işaret edildiği kaydedildi. Bu oturuma katılan Türk Hava Yolları (THY)  Genel Müdürü Temel Kotil'in de, Afrika ile ilişkilerin gelişmesinde lokomotif görevi gören THY'nin kıtaya uçuşları konusunda önümüzdeki dönemde atılacak adımlar konusunda büyükelçilere bilgi verdiği vurgulandı.

Latin Amerika ve Karayipler (LAK) bölgesiyle ilişkinin, bölge ülkeleriyle ikili ilişkiler veLAK Bölgesine yönelik açılım politikası perspektifinden ele alındığı, bölge ülkelerinin arz ettiği potansiyel ve karşılaşılan sorunlar üzerinde durulduğu kaydedildi. Konferans sırasında ayrıca Avrupa Birliği, Kıbrıs ve 1915 Olayları gibi konuların ele alındığı tematik oturumların da gerçekleştirildiği ifade edildi.

Bakanlığın idari ve personel konularının da ayrı bir oturumda ele alındığı konferansta, Dışişleri Bakanlığı'nın teknolojinin sunduğu imkanları en iyi şekilde kullanarak vatandaşlara  konsolosluk konularında sağlanan hizmetin etkinleştirildiği, ayrıca yurt içinde ve yurt dışında kamuyla etkileşimin arttığı, e-vize uygulamasıyla 2013 nisan ayından bu yana altı milyonun üzerinde yabancıya vize verildiği, bu uygulamanın turizm ve ekonomi alanlarında olumlu etkilerinin gözlendiği dile getirildi. Türkiye tarihine ışık tutan Devlet Arşivi'nin modern koşullarda korunmasını ve arşivin tasnifiyle kullanımının kolaylaştırılmasını sağlamak için başlatılan, 65 milyon sayfa belgenin üç yıl içinde elektronik ortama aktarılmasının hedeflendiği Arşiv Otomasyon Projesi'nin de üzerinde durulan hususlar arasında yer aldığı belirtildi.

7. Büyükelçiler Konferansı'nın uluslararası boyutunu oluşturan yabancı konukların davet edilmesi uygulamasının bu sene de sürdürüldüğüne dikkat çekilen bildiride, bu seneki konferansın, dış politikada önceliğe sahip üç kıtadan ve Türkiye için önem taşıyan üç uluslararası örgütten toplam altı üst düzey konuğun katılımıyla, en fazla sayıda yabancı konuğun ağırlandığı Büyükelçiler Konferansı olduğu belirtildi. konferansa konuk olan Arjantin Dışişleri Bakanı Hector Timerman, Hollanda Dışişleri Bakanı Bert Koenders, Nijerya Dışişleri Bakanı Aminu Bashir Wali, Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland, BM Mülteciler Yüksek Komiseri Antonio Guterres ve UNESCO Genel Direktörü İrina Bokova'nın büyükelçilere hitap ettikleri kaydedildi.

Konferansın Çanakkale bölümünün hava muhalefeti nedeniyle gerçekleştirilememesi üzerine, 9 Ocak Cuma günü Ankara'da Çanakkale Savaşları'nın 100. yıl dönümünü anmaya yönelik oturumda Çanakkale Savaşları'nın Türk tarihi açısından önemine değinildiği, 100. Yıl dönümü vesilesiyle ev sahipliği yapacağımız etkinliklere yönelik hazırlıkların detaylı bir şekilde ele alındığı ifade edildi.

Sonuç bildirisinde, 7. Büyükelçiler Konferansı'nın, dış politika gündemindeki konuların değerlendirilmesi, geleceğe yönelik önceliklerin ele alınması ve dış politikada yakın işbirliği içinde bulunduğumuz kurumlarla eşgüdüm sağlanması bakımından yararlı olduğunun, konferansa katılan altı yabancı konuğun, etkinliğin uluslararası boyutunu güçlendirdiğinin, geleneksel hale gelen Büyükelçiler Konferansları'nın önümüzdeki yıllarda da düzenlenmeye devam edeceğinin, gelecek yılki konferansın bir bölümünün, 2013 yılında hem Türk Dünyası Kültür Başkenti, hem de UNESCO Somut Olmayan Miras Başkenti olan Eskişehir'de yapılmasının kararlaştırıldığının altı çizildi. - Ankara

Kaynak: AA / Güncel

Dışişleri Bakanlığı Çanakkale Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Serenay Sarıkaya ve Mert Demir sevgili mi? EL ELE GÖRÜNTÜLENDİLER!!!?? TBMM ne zaman açıldı? 23 Nisan 1920'de açılan TBMM'nin ilk başkanı kimdir? TBMM nerede ve ne zaman açılmış? TBMM'yi ilk kim açtı? TBMM nedir? 23 NİSAN HASTANE VE ECZANELER AÇIK MI? Bugün eczaneler, sağlık ocakları, hastaneler yarım gün mü? Milli Bayramlar: Milli Bayramlarımız nelerdir? Milli bayramlarımız kaç tanedir, hangileridir? Milli bayramların isimleri ve tarihleri! Hal Ekleri nelerdir? İsmin hal ekleri nelerdir? Hal ekleri cümle içerisinde örnekler ve konu anlatımı! Kaç tane hal eki var? Hacet duası okunuşu! Hacet namazı duası nasıl okunur? Hacet duası nasıl yapılır? Hacet duası Arapça ve Türkçe yazılışı! Galatasaray'ın kaç şampiyonluğu var? Galatasaray en son ne zaman şampiyon oldu? Cleveland Cavaliers Orlando Magic NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 23 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! New York Knicks Philadelphia 76ers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 23 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 23 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 23 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 23 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu kimdir, mesleği ne? 4. eleme adayı kim oldu? Survivor haftanın eleme adayları ki potada kimler var 23 Nisan Salı? Kalkınma Yolu Projesi nedir, nereden geçiyor?
title