Haberler

7. Boğaziçi Zirvesi

Sudan Petrol ve Gaz Bakanı Muhammed Zayid Awad, Sudan'ın Arap ve Türk yatırımlarına sahip olmayı hak ettiğini belirterek, "Arap, Körfez ve özellikle Türkiye'deki kardeşlerimize çağrıda bulunuyoruz, ülkemize gelerek yatırımlarını gerçekleştirsinler.

Sudan Petrol ve Gaz Bakanı Muhammed Zayid Awad, Sudan'ın Arap ve Türk yatırımlarına sahip olmayı hak ettiğini belirterek, "Arap, Körfez ve özellikle Türkiye'deki kardeşlerimize çağrıda bulunuyoruz, ülkemize gelerek yatırımlarını gerçekleştirsinler." dedi.

Awad, Cumhurbaşkanlığı himayesinde Uluslararası İş Birliği Platformu (UİP) tarafından düzenlenen "Küresel Gelecek: İnsan Odaklı, Akıllı Ekonomi Temalı 7. Boğaziçi Zirvesi"nin son gününde yaptığı konuşmada, 15 Temmuz darbe girişimine karşı demokrasilerini korudukları için Türk halkını tebrik etti.

Konuşmasında, ülkesinin coğrafi konumuna ilişkin bilgiler veren Awad, Sudan'ın hayvancılık ve tarımın yanı sıra petrol ve doğalgaz bakımından da zengin olduğunu söyledi.

Awad, "Bu özellikleriyle Sudan gerçekten Arap ve Türk yatırımlarına sahip olmayı hak ediyor. Tarımsal ürünlerin sanayileştirilmesi ve sanayi makinalarının üretilmesi, et ve deri ihracatı, petrol ve doğalgazın kullanılması ve bunlardan üretilen ürünlerin Sudan limanlarından kapalı olan Afrika ülkelerine taşınabilecek petrol boruları hatlarının oluşturulması gibi konularda çalışmalar yapılabilir." diye konuştu.

Sudan'ın istikrarlı bir ülke olduğunu vurgulayan Awad, şöyle devam etti:

"Güney ve Batı'da kabile savaşlarını sona erdirdikten ve özellikle ülkemize barış yayıldıktan sonra, biz şimdi Arap, Körfez ve özellikle Türkiye'deki kardeşlerimize çağrıda bulunuyoruz, ülkemize gelerek bahsetmiş olduğum alanlarda bu yatırımlarını gerçekleştirsinler. Güvenlik ve barışın sağlanmasına rağmen büyük ekonomik sorunlarla uğraşıyoruz. Sürekli olarak Sudan'ı destekledikleri için Suudi Arabistan, Katar ve Türkiye'deki kardeşlerimize teşekkür etmeyi borç biliyoruz."

Yenilenebilir enerji alanında Sudan'ın zengin olduğunu belirten Awad, Sudan'a akan su oranının çok yüksek olduğunu, son dönemde güneş enerjisine de özel önem verilmeye başlandığını söyledi.

Awad, Sudan'da yenilenebilir enerjiye yönelmenin erken dönemde başladığını hatırlatarak, "Özellikle alternatif enerji alanında geleceğimiz parlak. Devletimiz bunun gerçekleştirilmesi için çok ısrarlı. Bunu yaparken Türkiye, Körfez ve Arap ülkelerindeki kardeşlerimizin yardımına ihtiyaç duyuyoruz." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA / Ekonomi

Türkiye Sudan Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title