Haberler

7 Ayda 9.3 Milyar Dolarlık Kimya İhracatı

İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamülleri İhracatçıları Birliği (İKMİB), ocak - temmuz döneminde ihracatın 9 milyar 313 milyon dolara ulaştığını ve bu dönemde en fazla ihracatın Mısır, Irak ve Birleşik Arap Emirlikleri'ne (BAE) gerçekleştirildiğini bildirdi.

İKMİB'in açıklamasına göre, kimya sektörü, temmuz ayında 1 milyar 326 milyon dolar ile otomotiv ve hazır giyim sektörlerinin ardından üçüncü sırada yer aldı. Geride bırakılan ayda sektörün en fazla ihracat yaptığı ülke yüzde 91 artış ve 115 milyon dolarla Mısır oldu. Almanya, Irak, Ürdün, ABD, İtalya,Yunanistan, İran, Suudi Arabistan ve Romanya ise ihracat yapılan diğer önemli ülkeler olarak sıralandı.

Ocak - temmuz döneminde ihracat 9 milyar 313 milyon dolara ulaşırken, yılın yedi aylık döneminde en fazla ihracat Mısır, Irak ve BAE'ye gerçekleştirildi. Bu ülkeleri Almanya, İtalya, Suudi Arabistan, İspanya, İran, Malta ve Azerbaycan-Nahcivan takip etti.

Öne çıkan ülke ise yüzde 107 artışla Suudi Arabistan oldu. Bu dönemde Almanya, İtalya, İngiltere, Fransa gibi ülkelerin ihracatında azalmalar yaşanırken, AB ülkeleri kimya ihracatından yüzde 33 pay aldı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen İKMİB Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akyüz, otomotiv ve hazır giyim dahil olmak üzere tüm sektörlerde ihracat düşüşünün devam ettiğini ifade etti.

Avro-dolar paritesinde yaşanan kayıpların yanı sıra, komşu ülkelerle olan ticari yapılarının oluşmasında da politik süreçlerin etkili olduğunu vurgulayan Akyüz, şunları kaydetti:

"Ancak tüm bu olumsuz gelişmelere rağmen kilogram ve avro bazlı değerler ihracatın daha iyi olduğunu gösteriyor. Eylül ayı ile birlikte değer bazlı olarak da ihracatta bir toparlanma bekliyoruz. İran, Türkiye'ye çok iyi bir partner olabilir. Kimya sektöründe katma değeri en yüksek ihracat yaptığımız ülke İran. Kilogram başına 3,42 dolar ihracatımız var. Bir numaralı pazarımız Mısır'a ise 0,68 dolardan ihracat gerçekleştiriliyor. Bu yönüyle oldukça önemli. İran ile ilişkilerimizin geliştirilmesi için çalışmalarımızın hızlandırılması gerekli."

Kaynak: AA / Güncel

İstanbul Irak Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title