Haberler

65 Yaş Üzeri Sms Atmıyor, Gençler Kontörlü Cep Telefonu Kullanıyor

Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yılmaz Esmer Tarafından Yürütülen ve Ekolay.net ile Bilişim Sanayicileri Derneği'nin (Tübisad) Desteğiyle Yapılan "İnternet ve Bilişim Teknolojileri: Davranışlar, Tutumlar ve Değerler" Temalı Araştırmanın Sonuçları Açıklandı.

Bahçeşehir Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Yılmaz Esmer tarafından yürütülen ve ekolay.net ile Bilişim Sanayicileri Derneği’nin (TÜBİSAD) desteğiyle yapılan "İnternet ve Bilişim Teknolojileri: Davranışlar, Tutumlar ve Değerler" temalı araştırmanın sonuçları açıklandı.

Buna göre Türkiye’de 65 yaş ve üzerinin günlük SMS gönderiminin sıfıra yakın olduğu ve gençlerin kontörlü cep telefonu kullandığı ortaya çıktı.

TÜRKİYE’de internet ve bilişim teknolojilerinin kullanımına ilişkin tutum ve davranışlar ile Türk insanının sosyo-kültürel değerleri arasındaki bağı ele alan ve ekolay.net ile Bilişim Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD) desteğiyle yürütülen "İnternet ve Bilişim Teknolojileri: Davranışlar, Tutumlar ve Değerler" araştırmanın sonuçları açıklandı. Araştırmanın yürütücüsü olan Bahçeşehir Üniversitesi Prof. Dr. Yılmaz Esmer, bilişim teknolojilerine yaklaşımın yaş, cinsiyet ve eğitim düzeyiyle yakından ilgili olduğunu vurgulayarak, en yüksek cep telefonu sahipliğinin 18-25 yaş aralığında bulunduğunu, 65 yaş üzerinde kısa mesaj gönderiminin ise sıfıra yakın olduğunu söyledi. Esmer ayrıca, gençlerin çok büyük oranda kontörlü cep telefonu kullandığını belirtti.

CEP TELEFONU SÜREKLİ YENİLENİYOR: Gençlerin büyük oranda kontörlü telefonları kullandığını, kullanıcıların yüzde 37’sinin her gün kısa mesaj gönderdiğini, 65 yaş üzerinde bu oranının sıfıra yakın olduğunu ve kullanıcıların yüzde 8’inin her gün fotoğraf çektiğini ifade eden Esmer, "Cep telefonu alma ve yenileme hızı çok yüksek. Cep telefonu sahiplerinin 4’te biri, şu anki telefonlarını son 6 ay içinde edinmiş. Cep telefonunu alalı 1 yıldan fazla zaman geçenlerin oranı da yarıdan az" dedi.

DAHA ÇOK FOTOĞRAF ÇEKİYORUZ: Esmer, cep telefonu sahipliğinde kadınlarla erkekler arasında 20 puan fark olduğuna dikkat çekerek, "Bilişim teknolojileri konusunda kadınlar ve erkekler arasında uçuruma varan bir fark var. Temel hedeflerden bir tanesi, bu farkın kapatılması olmalı" değerlendirmesinde bulundu. Telefonların konuşma dışı işlevlerinin kullanımının çok sınırlı olduğunu ifade eden Esmer, cep telefonuna sahip olup da borsa, ödeme ve banka, alışveriş işlevlerini hiç kullanmayanların oranının yüzde 97 olduğunu, buna karşın fotoğraf çekme, radyo-müzik dinleme, oyun oynama gibi görece daha fazla kullanılan işlevler bulunduğunu söyledi.

10 ÖĞRENCİNİN 9’U İNTERNETE GİRDİ: Yılmaz Esmer, evinde bilgisayar bulunanların yüzde 26 olduğunu ancak hepsinin internet bağlantısı bulunmadığını belirterek, yüzde 51’lik kesimin hanesinde internet kullanan en az bir kişi bulunmasının ve 15 yaş üzeri her 10 öğrenciden 9’unun bir kez de olsa internete girmiş olmasının olumlu bir gelişme olduğunu söyledi. Üniversite mezunlarının yüzde 17’sinin ise hayatında hiç internete girmediğini ifade eden Esmer, bu kişilerin büyük kısmının ileri yaşlarda bulunduğuna dikkat çekti. Esmer, internet kullanımı alanında da kadınlar ve erkekler arasında ciddi bir fark bulunduğuna işaret ederek, şimdiye kadar en az 1 kez internet kullanmış erkeklerin yüzde 47, kadınların ise yüzde 32 düzeyinde bulunduğunu dile getirdi.

İnternet kullanan başka dinden komşu istiyor

İNTERNET kullanımı ile hoşgörü arasında bir ilişki bulunduğunu belirten Esmer’in verdiği bilgiye göre, başka dinden birisiyle komşu olmak istemeyenlerin oranı, internet kullanıcılarında yüzde 18 iken bu oran kullanmayanlarda yüzde 42’ye çıkıyor ve belirli bir din ismi verildiğinde oranlar daha da yükseliyor. İnternet kullanıcılarının komşu olarak başka ırktan birini istememe oranı yüzde 16 iken, internet kullanmayanlarda bu oran yüzde 38, eşcinseller için oranlar yüzde 80 ve 93, nikahsız çiftler için yüzde 48 ve 74, farklı anadile sahip kişiler için yüzde 13 ve 32, oruç tutmayan kişiler içinse yüzde 16 ve 39 seviyesinde gerçekleşiyor.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title