Haberler

65. Hükümet Programı Görüşülüyor

AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, "Devletimizin bu kararlı mücadelesi neticesinde terör örgütü ağır kayıplar vermekte, kırsalda ve şehirlerde büyük darbeler almaktadır.

Ak Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, "Devletimizin bu kararlı mücadelesi neticesinde terör örgütü ağır kayıplar vermekte, kırsalda ve şehirlerde büyük darbeler almaktadır. Terör örgütü için artık sonun başlangıcıdır." dedi.

TBMM Genel Kurulunda 65. Hükümet Programı'nın görüşmeleri yapılıyor.

Ak Parti Grubu adına söz alan Muş, terörle mücadelede şehit olan güvenlik güçlerine Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı ve 27 Mayıs Darbesi'nin yıldönümünde eski başbakanlardan Adnan Menderes ile bakanlar Hasan Polatkan ve Fatin Rüştü Zorlu'ya Allah'tan rahmet diledi.

Muş, 65. Hükümet Programı'nın genel hatlarıyla 5 ana başlıkta ele alındığını, bunların güçlü ekonomi, güçlü Türkiye, yeni anayasa ve sistem, insani kalkınma, yaşanabilir şehirler ve çevre olduğunu anlatarak, "AK Parti· i·kti·darları 'güçlü ekonomi· ve güçlü Türki·ye' anlayışının geçmi·şte hakkını vermi·şti·r ve hi·ç şüphesi·z bundan sonra da vermeye devam edecekti·r. Yeni· Bakanlar Kurulumuzun, AK Parti· hükümetleri·ni·n 'i·craatçi ve reformcu' ki·mli·ği·ni· daha yukarılara taşıyacağından hi·ç şüpheni·z olmasın." diye konuştu.

Ak Parti'yi 2002 yılından itibaran i·kti·darda tutan önemli· unsurlardan bi·ri·nin i·craatçi ve reformcu ki·mli·ği· olduğunu ifade eden Muş, 65. Hükümet Programı'nın "güçlü ekonomi·" üst başlığında "makroekonomi·k i·sti·krarın ve kazanımların korunması, mi·kroekonomi·k ve sektörel dönüşüm ve üreten Türki·ye" vurgularının ön plana çıktığını söyledi.

Mehmet Muş, AK Parti i·kti·darları i·le makroekonomi·k i·sti·krarın tesis edildiğini, Türkiye'nin sürdürülebi·li·r, sağlıklı ve kesi·nti·si·z büyüme süreci·ne gi·rdiğini belirterek, Dünya Bankası verilerine göre 2003-2015 yıllarında Türki·ye'ni·n büyümesi·nin, küresel büyümeden fazla olduğunu kaydetti.

Gelecek dönemde cari· açığın çözümüne yöneli·k önemli· tedbi·rleri·n hayata geçirileceğini, mi·lli· geli·r büyümesi·ni· i·yi· bi·r ödemeler dengesi· bi·lançosuyla gerçekleşti·recek zemi·ne taşıyacaklarını dile getiren Muş, şöyle devam etti:

"İhracatımızı 36 mi·lyar dolar sevi·yesi·nden, 150-160 mi·lyar dolar sevi·yeleri·ne geti·rdi·k. Önümüzdeki· dönemde i·se i·hracatımızı, toplam küresel i·hracattan yüzde 1,5'luk pazar payına çıkararak, büyümeye katkısını önemli· sevi·yelere çıkarmayı hedefli·yoruz. Türki·ye'ni·n Avrupa Birli·ği· ve ABD i·le arasındaki· refah makası daralmıştır. 1991 yılında Anavatan Partisinin tek başına iktidarı sonlandığında kişi başına düşen milli gelir 3 bin 577 dolardı. 2001 krizi ile 3 bin 19 dolara indi ve 2002 yılında 3 bin 492 dolardı. 11 yılda bırakın refah artışını az bir miktar da olsa refah düşüşü yaşanmıştır. O dönemde dünyada kişi başına düşen milli gelir yüzde 23 oranında artmıştır.

AK Parti döneminde ise 3 bin 492 dolar olarak devralınan kişi başına düşen milli gelir 3 katına çıkarılmıştır. Bu veriler ışığında Türkiye'deki 2002 yılında kişi başına düşen milli gelir, Avro Bölgesi'nin yüzde 18'i iken 2014 yılında yüzde 28,27'e yükselmiştir. Aynı şekilde bu oran ABD'nin yüzde 9,36'sı iken 2014 yılında yüzde 19,25'e yükselmiştir. Türkiye son yıllardaki kalkınma hamlesi ile gelişmiş ülkelerle refah makasını kapatmaktadır. Türki·ye, AK Parti· i·kti·darında üst-orta geli·rli· ülkeler sevi·yesi·ne çıkmıştır."

Mehmet Muş, yeni hükümet programının hedefinin Türkiye'yi yüksek geli·rli· ülkeler sevi·yesi·ne çıkarmak olduğunu dile getirerek, "Şi·mdi· hem fai·zleri· hem de enflasyonu daha da aşağı sevi·yelere i·ndi·receğiz. Bu dönemde de önceki· dönemleri·mi·zde olduğu gi·bi· mali· di·si·pli·nden asla ve asla tavi·z veri·lmeyecekti·r." dedi.

Türkiye'deki ekonomik verileri, AK Parti iktidarları önceki dönemlerle karşılaştıran Muş, kamu yatırımlarının yanı sıra kamu-özel i·şbi·rli·ği· modeli·ni·n daha etkin kullanılacağı, projeye dayalı özel kredi· ve fon tedari·ki· oluşturulacağını, yerli· teknoloji· ve yerli· sanayi·ye güçlü destek vereceklerini, büyümeye daha fazla katkı sağlayarak sektöre deri·nli·k kazandırılacağını, imalat sanayi·ni·n mi·lli· geli·r i·çi·ndeki· payının önemli· derecede artırılarak ci·ddi· bi·r yapısal dönüşüm sağlanacağını anlattı.

"Başkanlık si·stemi·ni·n önemli· olduğunu düşünüyoruz"

"Türki·ye'de güven ve i·sti·krarın kurumsallaşması i·çi·n başkanlık si·stemi·ni·n önemli· olduğunu düşünüyoruz." diyen AK Parti Grup Başkanvekili Muş, Avrupa'da 2008 küresel kriz ve Avrupa borç krizi sonrası koalisyon kaynaklı siyasal istikrarsızlıkların baş ağrıttığını, küresel krizden hala tam anlamıyla çıkamayan Avrupa'nın, koalisyonlar ve zayıf hükümetler sebebiyle siyasal krizle de karşı karşıya kaldığını anlattı.

Avrupa ülkelerindeki koalisyonlardan kaynaklı siyasi krizlere örnekler veren Muş, Türkiye'nin de tek parti· i·kti·darları dönemi·nde daha fazla büyüdüğünü, kalkındığını söyledi.

Türkiye'nin tek parti iktidarlarında ortalama yüzde 5,56 büyüme oranına sahipken, koalisyon dönemlerinde bu oranın 3,96 olduğunu belirten Muş, "Özellikle 90 dönemi, bir büyüyüp bir küçülme çarpıklığını göstermek için çok mühimdir. AK Parti döneminde '25 çeyrektir kesintisiz büyüyoruz' kalıbının oturmasında da 90'larda yaşanan bu çarpıklığın bizlere yaşattığı acı yatmaktadır. Türkiye'nin hızlı karar alan ve uygulayan, icra gücü yüksek bir yürütme erkine ihtiyacı var." dedi.

"Hükümet si·stemi· kan i·le deği·l, sandık i·le deği·şi·r"

Mehmet Muş, denge-deneti·m mekani·zmasının tam i·şlemedi·ği· mevcut si·stemin aslında tam olarak parlamenter bi·le olmayan, ne olduğu beli·rsi·z bi·r si·stem olduğunu ifade ederek, "Keski·n güçler ayrılığı ve denge-fren mekani·zmasına dayanan demokrati·k bi·r başkanlık si·stemi·ni· geti·receği·z. Bu üni·ter yapıyı esas alan bi·r başkanlık si·stemi· olacak. Bu ülkede hükümet si·stemi· kan i·le deği·l, sandık i·le deği·şi·r. Türki·ye'de i·lk kez olağanüstü şartlar ve darbe olmadan si·vi·l, demokrati·k, çoğulcu ve özgürlükçü bi·r anayasa yazılacak." diye konuştu.

Devletin tüm gücü ve imkanlarıyla her türlü terör örgütüyle mücadele ettiğini, son terörist yok edilene kadar da bu mücadeleyi sürdürme kararlılığını gösterdiğini vurgulayan Muş, "Bu noktada en ufak bir tereddüt yoktur. Devletimizin bu kararlı mücadelesi neticesinde terör örgütü ağır kayıplar vermekte, kırsalda ve şehirlerde büyük darbeler almaktadır. Terör örgütü için artık sonun başlangıcıdır." diye konuştu.

"Terör destekçilerinin yargıda hesap vermesinin önü açıldı"

"Terörle mücadele sadece dağdaki teröristlere darbe vurarak değil, onlara destek verenlerle ve siyasi temsilciliklerini yapanlarla da ilgilidir." diyen Muş, şöyle devam etti:

"Geçtiğimiz hafta bu Meclisin çatısı altında, kendisine milletin vekili diyenler yine terörist cenazesine katılarak dağa çıkmayı teşvik, teröristin siyasi sözcülüğünü yapanlar, teröre hamilik edenler, eninde sonunda hukuk önünde hesap vereceklerdir. İşte bunun içindir ki bu Gazi Meclis çatısı altında dokunulmazlıklar ile ilgili anayasa değişikliği gerçekleştirildi. Böylece teröre açıktan destek verenlerin yargı önünde hesap vermesinin önü açıldı. Üzülerek ifade etmeliyim ki bu oylama esnasında daha önce 'evet' oyu vereceğini söyleyenler, vermiş oldukları sözü çiğneyerek önce teklife 'hayır' oyu vermiş sonra milletten korkarak referandum riskini göze alamayıp yine çark etmişlerdir.

Terörün siyasi sözcülüğünü yapanlar, terör destekçilerini yargıdan kurtarmaya çalışanlar, onlara akıl verenler, rota çizenler, yol göstermeye çalışanlar elbette bu suça ortak olanlardır. Teröre destek verenler, çocukları katledenlerle i·ş bi·rli·ği· yapanlar Dreyfus gi·bi· deği·l, hak etti·kleri· şeki·lde yargıya hesap verecek. Yine terör işbirlikçilerini ve terör sözcülerini 'mağdur' olarak göstermeye çalışanlar şunu bilsin ki asıl mağdurlar otobüs duraklarında, anne karnında katledilen bebeklerdir, asıl mağdurlar teröristlerin katlettiği vatan evlatlarıdır, asıl mağdurlar yetim kalan çocuklardır, dul kalan kadınlardır."

Mehmet Muş, teröre destek verenlerin, teröristlerin sözcülüğünü yapanların bölge halkı ve esnafı tarafından her gün lanetlendiğini, bölgede çarşıya çıkacak yüzleri kalmadığını belirtti. Muş, "Hendek kazanları anlayın", "Hendek kazmak meşrudur", "Bu memleketten defolup gideceksiniz", "Keleşleri size çevirmesini biliriz", "PKK'nın uyguladığı terör değildir" diyenlere Diyarbakırlı bir vatandaşın, "Evimizi başımıza yıktınız. Gelmeyin buraya. Daha niye geliyorsunuz? 6 ay sokakta kaldık, ne işiniz var sizin buralarda? Gidin, terk edin burayı. Yeter artık. Allah'tan korkun, utanmazlar. Bir de utanmadan buraya geliyorlar." yanıtını verdiğini anlattı.

Terör örgütü PKK'nın Diyarbakır Dürümlü'de köylülere yönelik saldırısını hatırlatan Muş, "15 ton patlayıcıyla 16 insanımızı katlettiler. Belki de amaçları, bu 15 ton patlayıcı ile kaç bin insanımızı katletmekti. Önemli bir şey de köylülerimizin patlayıcı dolu kamyonu fark etmesi ve buna karşı çıkarak kamyona müdahale etmesidir. Yani bölge halkı canı pahasına PKK'nın bu katliam kamyonlarına artık 'yeter' demiştir." dedi.

Mehmet Muş, devletin tüm imkanlarıyla bölge halkının yanında yer aldığını vurgulayarak, "Terörle mücadeleye güçlü destek veren bölge halkımız müsterih olsun. Terör nedeni ile oluşan her türlü mağduriyetleri giderilmektedir ve giderilmeye devam edecektir. Birileri evleri yıkan can alan terör örgütüne destek verirken, bizler evleri onaran bölgeye can veren politikaları bir bir uygulayacağız." diye konuştu.

Kaynak: AA / Politika

Mehmet Muş AK Parti Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Cumartesi günü eczaneler açık mı? Eczaneler Cumartesi günü saat kaça kadar açık? 20 Nisan 2024 Eczane çalışma saatleri! Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 20 Nisan dün gece deprem mi oldu? Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 20 Nisan Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Bugün hangi sınav var? Bugün ne sınavı var? 20 Nisan Cumartesi hangi sınav yapılacak? İşte ÖSYM Sınav Takvimi Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi!
title