Haberler

60 Yıl Önce Bugün Ereğli Açıklaması

60 yıl öncesine ait  "Ereğli Gazetesi" görenleri, Türkiye'de ve Konya Ereğli'sinde küçük bir nostalji gezintisine çıkarıyor.

İçeriğinde 60 yıl öncesine ait, Türkiye ve Ereğli gündeminden haberler, ilanlar ve reklamlarıyla okuyanları mazide küçük bir nostalji yolculuğuna çıkaran bu gazete. Ayrıca Türkçe'nin bu süre içerisinde uğradığı değişimi de gözler önüne seriyor.

Yayın hayatına 25 Ocak 1950 yıllında başlamış, Haftalık Siyasi Demokrat Gazete "Ereğli Gazetesi" 21 Ocak 1954 Perşembe günü yayınlanan 183. sayısında, o güne ait gündeme düşen, dikkatleri çeken bazı haber ve ilanları şöyle:

"Ereğli delegeleri vilayet kongresinde başlıklı haberde Ekrem Özsüllü'nün başkanlığında 30 kişilik heyet Ereğli için yapılmasını istedikleri İlkokul ve Sanat mektebi ihtiyacını, Ereğli-Aksaray yolunun yapımını, Selüloz ve Şeker Fabrikası kurulması, ayrıca ilçeye Ağır Ceza Mahkemesinin kurulması gibi, istediklerini anlatmak üzere vilayete gittiklerini yazıyor.

Anadolu Ajansı kaynaklı ülke gündemine dair dikkat çeken bir diğer başlık ise "Cumhurreisimiz yarın bir Transatlantikle Londra'dan Amerika'ya gidiyor" başlıklı haberde, Cumhurreisi Celal Bayar'ın beraberindekilerle birlikte İngiltere'de yaptığı temasların yazıldığı haberde Celal Bayar'ın filmini ve fotoğrafını çekmek için gelen bir çok film operatörü ve gazetecinin fotoğraf objektiflerine uzun süre poz vermek zorunda kaldığını da yazıyor.

CHP İlçe İdare heyetinden yaklaşık 50 kişinin istifa ettiği bir diğer yerel haberde partilerinden istifa eden 50 kadar CHP'linin isim listesi habere konu edilmiş.

Ereğli Gazetesi'nde ülke ve Ereğli haberlerinin yanı sıra eski Vita yağı, radyo acentesi, şarap reklamı, giyim ve aksesuar mağaza reklamları, "Yitik" başlıklı kayıp ve mahkeme ilanlarını da görmek mümkün.

60 yıl öncesinin Ereğli Gazetesi'ni okuyan orta yaş ve üstünü mazide yolculuğa sevk ederken, o günün Türkçe kelimeleriyle yazılan bu haber ve ilanları, bugün okuyan çocuklar ve gençler, okuyup anlamakta zorlanıyor. - Konya

Kaynak: AA / Yerel

Celal Bayar Ereğli Konya Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title