Haberler

6. Uluslararası El Sanatları Atölye Bayramı"

17. Uluslararası Büyükçekmece Kültür ve Sanat Festivali kapsamında gerçekleştirilen "6. Uluslararası El Sanatları Atölye Bayramı" ile uluslararası sergi açılışları yapıldı.

17. Uluslararası Büyükçekmece Kültür ve Sanat Festivali kapsamında gerçekleştirilen "6. Uluslararası El Sanatları Atölye Bayramı" ile uluslararası sergi açılışları yapıldı.

Büyükçekmece Kervansaray'da gerçekleşen açılışta AA muhabirine açıklamada bulunan serginin küratörü ve Anadolu El Sanatları Yaşatma ve Geliştirme Derneği Başkanı Uğur Türker, festival kapsamında 6. kez atölye bayramı yaptıklarını belirterek, etkinliğe 14 ülkeden 41 yabancı sanatçı ile 81 Türk sanatçının katıldığını söyledi.

Türker, sergiye katılan her sanatçının kendi ülkesinin kültür elçisi olduğuna işaret ederek, şöyle devam etti:

"Tüm illerimizden katılan sanatçılarımız, Kültür Bakanlığı sanatçıları. Hepsi geleneksel el sanatları ustaları ve üreticiler. Urfa'dan ahşap oyma, Denizli'den dokuma ustalarımız var. Hepsi genel ve geleneksel dokuma icra eden insanlar. Nazar Köy'den nazar boncuğu ustaları, Gaziantep'ten yemeni ustası var. İllerin özelliklerine göre birçok sanat dalı aynı anda burada yer alıyor."

Sergide yer alan Erzurum iline ait çalışmalara da değinen Türker, "Erzurum Büyükşehir Belediyesi'nin bakır atölyeleriyle birlikte, çok özel 12 ustanın, bu sergiye özel hazırladıkları, el emeklerinin ürünü iki metre boyunda bir semaver var. Tema olarak bakırda Erzurum'u işlemeyi tercih ettik." diye konuştu.

Uğur Türker, çalgı yapım atölyelerine de dikkati çekerek, "Burdur'dan sipsi ve kabak kemane yapımı sanatkarlarımız, Fethiye'deki ilk müzik köyünün müzik aletlerini yapan ustamız ve Tokat'tan kavalcılarımız burada. Müzik aletleri yapımı ustaları, yabancı konuklarımız arasında da var. Ukrayna, Kırgızistan, Özbekistan ve Kazakistan'dan da ustalar geldi." ifadelerini kullandı.

Kervansarayı gezenlerin, bakır, tokmak, çivi ve çekiç sesi duyacağına dikkati çeken Türker, "Sanatçılar, kendi atölyelerindeki gibi burada da sanatlarını icra ediyor ve bütün katılımcılara bunu sergiliyor. Biz unutulmaya yüz tutan el sanatları diye ifade etmek istemiyoruz. Türkiye'nin ve dünyanın değerlerini, değer verdiğimiz bir festivalde, değer verenlerle buluşturduk. Sanata emek verenleri de burada buluşturduk." değerlendirmesinde bulundu.

Sergi 6 Ağustos'a kadar görülebilecek

Sergiye Rize'den feretiko dokumayla katılan Emine Kanberoğlu, feretikonun Şile bezi dokuma sanatı olduğunu dile getirerek, ham maddesinin de kendir ipi olduğunu kaydetti.

Kanberoğlu, festival sayesinde bu sanatı dünyaya tanıtabildiklerinin altını çizerek, "Bu yüzyıllar öncesine dayanan bir dokumadır. Daha önce ninelerimiz yapardı. Unutulmaya yüz tutmuşken, 2003'ten sonra, yaşatılması için çalışmalar yapıldı. Bu alanda yöremizin kadınları hala üretim yapmaya devam ediyor. Dokumalar eskiden iç giyim olarak kullanılırken, şimdi tamamen elbiselerde aksesuar ve süsleme sanatında kullanılıyor." dedi.

Şanlıurfa'dan katılan ahşap oyma ustası Osman Nergiz ise 47 yıldır bu zanaatı icra ettiğini söyleyerek, yurtiçinde ve yurtdışında birçok festivale katıldığını ve çeşitli kurslarda ahşap oyma dersleri verdiğini söyledi.

Nergiz, Kültür Bakanlığı sanatçısı olduğunu belirterek, "Kaybolmaya yüz tutmuş sanatlarımızı yeniden hayata geçirmek için uğraşan biriyim. Bakanlığın bizi 2004 yılında keşfetmesinden itibaren el sanatları festivallerine katıldım. Son 3 yıldır da Makedonya ve Üsküp'te ders verdim. Onlar sanata gerçekten açlar, meraklılar." diye konuştu.

Sergi, Macaristan'dan çömlek, Özbekistan'dan ahşap boyama, Gürcistan ve Kosova'dan gümüş işçiliği, Kazakistan'dan keçe işlerinin yanı sıra Özbek, Türkmen ve Tatar işlemelerini de bir araya getiriyor.

Esnaf duasıyla açılan sergi, 6 Ağustos'a kadar görülebilecek.

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Kültür Bakanlığı Büyükçekmece Denizli Erzurum Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

25 NİSAN YEMEKTEYİZ YENİ BÖLÜM FRAGMANI #128105 Yemekteyiz 594. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? Survivor'da elenen kim oldu? 24 Nisan Survivor'da adaya kim veda etti? 24 NİSAN BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU! Bu hafta BİM'de neler var, hangi ürünler geldi? Şevket Çoruh Arka Sokaklar'a geri mi döndü? Arka Sokaklar yeni bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 NİSAN YEMEKTEYİZ CANLI İZLE | Yemekteyiz'de bugün kim yarışacak? Yemekteyiz hangi kanalda, saat kaçta? Gelinim Mutfakta CANLI YAYIN | 25 NİSAN GELİNİM MUTFAKTA PUAN DURUMU! Gelinim Mutfakta yeni bölüm İZLE! 25 NİSAN TV YAYIN AKIŞI | Bugün hangi diziler var? Kanal D, Star TV, TRT1, ATV, TV8, Show TV, NOW TV Toz taşınımı nedir, zararları neler? Çöl tozu hangi illeri etkileyecek? Toz taşınımı neden olur? Bugün okullar tatil mi? 25 Nisan Perşembe okul var mı, resmi tatil mi? Bugün ders var mı, işlenecek mi? MÜGE ANLI CANLI İZLE! 25 Nisan Müge Anlı Canlı İzleme Linki! Müge Anlı son bölüm neler oldu? Ankara'da toz taşınımı ne zaman bitecek? #127781 Toz taşınımı nedir, zararları neler? Bugün hava nasıl olacak? #127781 Meteoroloji'den toz taşınımı uyarısı! Toz taşınımı hangi illerde görülecek, ne zaman bitecek? Okulların Kapanmasına Kaç Gün Kaldı (SAYAÇ)? 25 Nisan Okullar ne zaman, hangi tarihte kapanacak? Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 25 Nisan dün gece deprem mi oldu? ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title