Haberler

6 Askeri Şehit Eden Teröristlere Karşı Büyük Takip

Hatay'ın İskenderun İlçesi'ndeki Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na bağlı İlboğa Kışlası İkmal Destek Komutanlığı'nda nöbet değişimi yapan askeri araca roketatarla saldırıp 6 askeri şehit eden, 7 askeri de yaralayan PKK'lı teröristlerin yakalanması için Amanos Dağı'nda geniş çaplı operasyon başlatıldı. Bölgeye sevk edilen Adana Jandarma Bölge Komutanlığı Jandarma Özel Harekat Birliği (JÖH) sarp kayalıklarla kaplı dağı karış karış tarıyor.

Genelkurmay Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada terör örgütünün sözde Amanoslar Saha Sorumlusuna bağlı bir grup tarafından yapıldığı değerlendirilen saldırıda Deniz erler Serhat Aslan, Kerem Oğuz Erbay, İsmail Kartal, Erol Tavukçu, Ümit Akbulut ve Erhan Terletme şehit oldu. Şehitler toprağa verilmek üzere memleketlerine gönderilirken, saldırıda yaralanan erler Siyamet Kılınç, Osman Tokbulut ve Nedim Çağrı Türe'nin GATA'da, Mehmet Aynur ve Taner Adıyaman'ın İskenderun Devlet Hastanesi'nde, Muammer Altemür ile Erol Sevindik'in ise İskenderun Deniz Alayı Hastanesi'nde tedavilerine devam ediliyor.

İskenderun Devlet Hastanesi'nde tedavi edilen ve yoğun bakımda olan erlerin birinin silahlı diğerinin de roket ateşiyle yaralandığı, durumlarının ise ciddi olduğu ifade edildi.

Saldırının ardından sarp ve sık ormanla kaplı Amanos Dağları'na doğru kaçan teröristlerin etkisiz hale getirilmesi için bölgede bulunan jandarma komandoların yanı sıra Adana Jandarma Bölge Komutanlığı'na bağlı JÖH birliği de Amanoslara kaydırıldı. Jandarma komandolar, yaşam koşulları çok zor olan Amanosları karış karış ararken, yetkililer, bölgedeki 'her taşın altına' bakıldığını ifade etti. Jandarma komandoların, her an teröristlerle temas sağlayabileceği de kaydedildi.

Amanoslar için Apo'nun ilk emri

PKK'lı teröristler ilk olarak, 1992'de sözde liderleri Abdullah Öcalan'ın telsizle verdiği, "Ne duruyorsunuz Hatay'ı Botan'a çevirin, kan gölü olsun" talimatıyla Amanos Dağları'na 200 kişilik bir grupla yerleşti. Amanosları kendilerine karargah haline çevirmek isterken, İskenderun'da da kendilerine deniz kapısı açmaya çalışan Abdullah Öcalan'ın Ferhat kod adlı yeğeni Hasan Atmaca komutasındaki teröristler sık sık 39'ncu Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı ve Jandarma Özel timinden oluşan ekiplerle çatıştı. Örgütün tabur düzeyinde etkinlik sağlamaya çalıştığı bu bölgeye bir ara Şemdin Sakık da geldi, ancak o da eylemlerde başarısız olunca geri çekildi. Bu bölgede çıkan çatışmalarda 160'ye yakın terörist ölü ya da sağ olarak ele geçirildi, onlarca sığınak bulundu. Teröristler, Öcalan'ın yakalanmasından sonra kendiliğinden Amanoslardan çekilip sıcak çatışmaya girmekten kaçındı. 2000'de yaklaşık 5 bin güvenlik mensubunun katılımıyla Amanoslarda yapılan seri operasyonlar sonunda Hasan Atmaca ve diğer teröristler bölgeyi terk etti. Ancak 40-50 kişilik bir gurup ise varlığını sürekli yer değiştirerek sürdürmeye çalıştı.

Suriye sınırındaki Hatay'a Suriye'nin sınır denetimsizliği nedeniyle kolayca geçiş olanağı bulan teröristler, yıllardır birçok baskın ve kaçırma olayında özellikle yayla köylerinde yaşayanlar, maden ocaklarında çalışanları ve avcıları katletti.

Amanoslardaki teröristlerin sansasyonel eylemleri

* 25 Mart 2003'de Amanoslar'ın eteğindeki Başlamış Köyü'nde meydana gelen olayda, trafodaki arızayı gidermek üzere giden Erzin İlçesi TEDAŞ İşletme Şefi 47 yaşındaki Osman Temur, bölücü örgüt mensuplarının kurduğu bubi tuzağının patlaması sonucu bacağını kaybetti, sevk edildiği Gülhane Askeri Tıp Akademisi Hastanesi'nde çabalara rağmen yaşamını yitirdi. Dörtyol İlçesi TEDAŞ İşletme Şefi 38 yaşındaki Elektrik Mühendisi Yusuf Sökmen ile şoför Zeki Kalli ise yaralanmıştı. Bu saldırıdan sonra 22 Nisan'da düzenlenen operasyonda ise 3 terörist öle olarak ele geçirildi.

* 13 Haziran 2004'de Hatay'ın Dörtyol İlçesi sınırlarındaki Toktak Yaylası'nda bir grup terörist, 3 gönüllü köy korucusunu şehit etti. Biri korucu 2 kişi yaralandı.

* 23 Nisan 2007'de Amanos Dağları eteğindeki Hassa İlçesi kırsal alanında güvenlik güçleriyle terör örgütü PKK üyeleri arasında çıkan çatışmada Ordulu jandarma er 21 yaşındaki Salih Bolamanlı şehit edildi. 1 er de yaralandı.

* 5 Ekim 2008'de Hassa İlçesi sınırlarında kalan Amanos Dağları'nın Elmalıseki Mevkii'ndeki güvenlik güçleriyle girilen çatışmada köy korucusu 43 yaşındaki Adem Korkmaz şehit oldu.

* 27 Kasım 2008'de meydana gelen olayda, Amanos Dağı eteklerindeki Bitişik Köyü yoluna inen 3 PKK'lı terörist, Denizciler Beldesi'nin ortasından geçen Adana- İskenderun otoyolu turnikelerini üstten gören noktadan saldırıp, turnikelerde denetim yapan trafik ekibindeki polis 37 yaşındaki İbrahim Darıcı şehit etti, Amanoslara doğru kaçan teröristler, peşlerinden gelen ekiplerle çatışınca polis memuru 38 yaşındaki Halil Aksak'ı da şehit etti.

* 7 Ağustos 2009'da Hatay'ın merkez Karlısu Beldesi Askeri Radar Üssü bölgesinde devriye görevi yapan askeri birliğe, bir grup PKK'lı terörist tarafından uzun namlulu silahlarla ateş açıldı. Güvenlik güçlerinin de anında karşılık vermesi üzerine çıkan çatışmada Jandarma Komando Er Yusuf Tiryakioğlu şehit olurken, Cüneyt Sevinçkaya ile Gökhan Dokur da yaralandı. 1 terörist de ölü ele geçirildi

* 29 Mayıs 2010'da Antakya'ya bağlı Kisecik Köyü yakınlarındaki Eti Maden Krom Firması'na ait maden ocağına bir grup PKK'lı terörist, roketatar ve uzun namlulu silahlarla saldırdı, açılan ilk ateş sırasında, özel güvenlik görevlilerinden 26 yaşındaki Mustafa Dolumay yaşamını yitirirken, 28 yaşındaki Sabri Pekmez ile 28 yaşındaki Hüseyin Saraç da yaralandı, 1 terörist de ölü olarak ele geçirildi.

Ufuk AKTUĞ / İSKENDERUN - HATAY / DHA

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Sami Eroğlu kimdir? Memleket Partisi Yozgat Bahadın Belediye Başkan Adayı Sami Eroğlu Kaç yaşında, nereli? Seçimden sonra dolar yükselir mi? Dolar ne kadar olacak, artar mı? Burhan Karakoç kimdir? Memleket Partisi Sivas Sarıkışla Belediye Başkan Adayı Burhan Karakoç Kaç yaşında, nereli? İdil Özkan kimdir? Memleket Partisi Kırklareli Lüleburgaz Belediye Başkan Adayı İdil Özkan Kaç yaşında, nereli? Sultanbeyli Belediyesi hangi parti? Sultanbeyli Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? İşte 2019 İstanbul Sultanbeyli yerel seçim sonuçları! Selahattin Baygın kimdir? Memleket Partisi Kastamonu Cide Belediye Başkan Adayı Selahattin Baygın Kaç yaşında, nereli? Gökhan Erinkarlı kimdir? Zafer Partisi Isparta- Senirkent Belediye Başkan adayı Gökhan Erinkarlı kaç yaşında, nereli? Salim Özmen kimdir? Zafer Partisi Isparta- Keçiborlu Belediye Başkan adayı Salim Özmen kaç yaşında, nereli? Fatih Erbakan İstanbul'dan adaylarını çekiyor mu? Fatih Erbakan'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan'a 3 şartı ne? Büyükçekmece - Samsunspor Basket maçı hangi kanalda, saat kaçta? Büyükçekmece - Samsunspor Basket maçı ne zaman? Cübbeli Ahmet hangi partiler için oy vermek caiz değildir dedi? Cübbeli'ye göre hangi partiye oy vermek caiz değil? Kadir İnanır'ın sağlık durumu nasıl? Kadir İnanır'ın son durum ne? Can Aslan kimdir? Memleket Partisi Erzincan Altınbaşak Belediye Başkan Adayı Can Aslan Kaç yaşında, nereli? Bayram tatili ne zaman? Ramazan Bayramı tatili kaç gün, 9 gün mü? 2024 Bayram tatili hangi günler? Burak Gürel kimdir? Memleket Partisi Çanakkale Ayvacık Belediye Başkan Adayı Burak Gürel Kaç yaşında, nereli?
title