Haberler

6 Asırlık Esere Niğde Belediyesi Sahip Çıktı

600 yıllık Akmederese’de 12 farklı dernek sosyal ve kültürel etkinliklerini sürdürüyor.

600 yıllık Akmederese'de 12 farklı dernek sosyal ve kültürel etkinliklerini sürdürüyor.

Niğde Belediyesi, geleceğe yönelik mega projeleri hayata geçirmeye devam ederken, ecdat yadigarı tarihi eserleri de unutmuyor. Atıl vaziyetteki Akmedrese'yi 2 yıl önce Kültür Evi'ne dönüştüren Niğde Belediyesi, 600 yıllık tarihi eseri, yerli ve yabancı turistlerin yanı sıra, toplum yararına faaliyet gösteren kuruluşlara tahsis etti.

Anadolu Beylikleri'nden Karamanoğulları Döneminde Karamanoğlu Mehmet Bey'in kardeşi ve Osmanlı Padişahı Çelebi Mehmet'in damadı Alaeddin Bey tarafından 1409 yılında yaptırılan ve günümüzde Vakıflar Genel Müdürlüğü bünyesinde bulunan Akmedrese, 2013 yılında Niğde Belediyesi tarafından işletilmeye başlandı.

Niğde Belediyesi Kültür Müdürlüğü, kent merkezindeki 600 yıllık tarihi eser olan Akmedrese ' nin kapılarını il genelinde faaliyetini sürdüren 12 farklı derneğe açtı. Burada Sanatseverler Derneği, Niğde Gazeteciler ve Yazarlar Derneği, NİFAD, Niğde Kültür ve Sanat Derneği, Türkiye Beyazay Derneği, Yazarlar ve Sanatçılar Birliği, Türk Müziği Korosu Derneği, Adalet ve Hürriyet Harekete Derneği, Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Yetiştirme Yurdundan Ayrılan Yurt Çocukları Derneği ve Niğde Anadolu Öğretmen Lisesi Mezunları Derneği gibi toplum yararına kuruluş ve dernekler üyelerine yönelik faaliyetlerde bulunuyor. Klasik Selçuklu medrese mimarisinin geleneğine bağlı olarak oluşturulan Akmedrese'deki dernekler, sosyal ve kültürel aktivitelerini 6 asırlık tarihi eserde yapma imkanı buluyor. Giriş artı bir kattan oluşan ve cephesindeki beyaz mermerler nedeniyle halk arasında Akmedrese adıyla bilinen ve kesme taştan inşa edilen ecdat yadigarı tarihi eser, yerli ve yabancı turistlerin de ilgi odağı oluyor.

Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan, tarım ve sanayi kenti olan Niğde'nin aynı zamanda bir turizm kenti olduğunu belirterek, "Niğde'mizin barındırdığı tarihi ve doğal güzellikleri ile turizme de hizmet etmesi noktasında Niğde Belediyesi olarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Tarihi eserlerimiz ve doğal güzelliklerimizin tanıtımına yönelik çalışmalarımız devam ediyor. Akmedrese'de 600 yıllık geçmişi ile şehrimizin ortasında çok önemli bir tarihi eserimizdir. Akmedrese'yi belediyemizin Kültür Müdürlüğü'ne bağlı olarak turizme, sanata ve kültür hizmetlerine kazandırmak için 2 yıl önce başlattığımız çalışmalarda önemli bir noktaya geldik. Burada 12 dernek faaliyet sürdürüyor. Ayrıca ebru sanatı gibi, sanatçıların el işi ürünleri ve eserleri de burada sergilenme imkanı buluyor" dedi. - NİĞDE

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Karamanoğlu Mehmet Bey Çelebi Mehmet Niğde Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

23 Nisan hastaneler tatil mi? 23 Nisan hastaneler açık mı, çalışıyor mu? İzzet Yıldızhan evli mi? İzzet Yıldızhan'ın eşi kim? Cumartesi günü eczaneler açık mı? Eczaneler Cumartesi günü saat kaça kadar açık? 20 Nisan 2024 Eczane çalışma saatleri! Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 20 Nisan dün gece deprem mi oldu? Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 20 Nisan Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Bugün hangi sınav var? Bugün ne sınavı var? 20 Nisan Cumartesi hangi sınav yapılacak? İşte ÖSYM Sınav Takvimi Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title