Haberler

5g Mükemmeliyet Merkezi Açılış Töreni

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, 5G Mükemmeliyet Merkezi'nin, hem Türk Telekom'un hizmet, ürün ve teknolojilerinin geliştirilmesini sağlayacağını hem de Türkiye'nin gelişmekte olan bu sektörüne çok önemli bir kaldıraç olacağını belirtti.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, 5G Mükemmeliyet Merkezi'nin, hem Türk Telekom'un hizmet, ürün ve teknolojilerinin geliştirilmesini sağlayacağını hem de Türkiye'nin gelişmekte olan bu sektörüne çok önemli bir kaldıraç olacağını belirtti.

Arslan, Başbakan Binali Yıldırım'ın katılımıyla gerçekleştirilen 5G Mükemmeliyet Merkezi açılış töreninde, yapılan her işte, atılan her adımda yolun, bilgiye ve bilişime çıktığını belirterek, bilginin üretilmesi, paylaşılması ve bilgiye erişimdeki hızın yüksek olması nedeniyle insanlığın adeta bir bilgi taarruzuyla karşı karşıya olduğunu söyledi.

Bilgiyi üretmeyen, ürettiği bilgiyi ürüne dönüştüremeyen ve bunu dünyaya pazarlayamayan ülkelerin gelişmelerinin, kalkınmalarının mümkün olmadığına dikkati çeken Arslan, "Başka ülkelerin teknolojilerini kullanmak, ülke kaynakları açısından da ülke çıkarları açısından da sürdürülebilir bir durum değil. Bu noktada biz bilgi teknolojileri sektörümüzün, geleceğini yerli üretim, yüksek teknoloji ve küresel marka başlıkları altında ele alıyoruz. Bilişim sektörünü, bu üç fazda başarıya ulaştırabilirsek, Türkiye, bu sektörden elde edeceği geliri artırdığı gibi ihracatta çok büyük bir sıçrama yaşayabilir." diye konuştu.

Arslan, bugün ülkede, kendi imkanlarıyla oluşmuş ve içinden küresel markalar çıkarmış bir telekomünikasyon sektöründen bahsedebildiğini anlatarak, ancak bu başarıyı sürdürebilmek için yenilikçi olmak gerektiğini kaydetti.

Bilişimle ilgili her türlü yatırımı stratejik yatırım olarak gördüklerini ifade eden Arslan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Açılışını yaptığımız bu tesis de tam da bu amaca yönelik çok yerinde bir hamle.

Hem Türk Telekom'un hizmet, ürün ve teknolojilerinin geliştirilmesini sağlayacak hem de Türkiye'nin gelişmekte olan bu sektörüne çok önemli bir kaldıraç olacak.

Ülkemiz ekonomisi ve güvenliği açısından çok önemli getirileri olacak.

Özellikle 5G çalışmaları kapsamında çok ciddi katkılarda bulunacağına kimsenin şüphesi olmasın.

Bu süreçte altyapılarımızın, servislerimizin ve tüm milli kaynaklarımızın azami oranda kullanılması ve gelişmesi sağlanmış olacak. 5G'nin en önemli beklentilerinden biri iletişimin hızındaki artış olarak gözükmekte.

Ancak bu süreçte en önemli kazanım, ağ ve ağ altyapılarının yazılımlarının milli olarak geliştirilmesi ve bu anlamda yol almak olacak.

Bu noktada bu tür tesisler sayesinde ülke olarak katkımızı artırabileceğimiz ve diğer ülkelerle mukayese edildiğinde, özgün çalışmalar gerçekleştirebileceğimiz bir aşamaya ulaştığımızı memnuniyetle ifade etmem gerekir."

Çalışmalar, iyi koordine ederek sürdürülürse yazılım ağırlıklı bu süreçlerde ülke olarak uygun imkanlar yakalamanın mümkün hale geleceğini dile getiren Arslan, Türkiye'nin bugün telekomünikasyon alanında bulunduğu yerin, genç kuşaklar açısından son derece doğal, olması gereken bir düzey gibi algılandığını ancak orta ve üstü kuşakların, ülkenin bu alanda nereye geldiğini iyi bildiklerini söyledi.

Arslan, 2002'de 22 bin olan genişbant abone sayısının, bugün 60 milyonun üzerine çıktığını, 19 milyonu aktif olmak üzere 45 milyonun üzerinde abonenin 4,5G ile tanıştığını belirterek, şöyle konuştu:

"Ülkemizin bilişimde yaşadığı bu sıçramada kuşkusuz Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın vizyonu ve Başkanımız Binali Yıldırım'ın liderliğinin yadsınamaz çok önemli katkısı var. Ulaştırma Bakanlığı yaptığı dönemlerde, Başbakanımızın bu sektörü, Afrika seviyelerinden dünyanın en önemli ülkeleri seviyesine getirdiğini hep beraber biliyoruz, yaşadık. Bugün bahse konu 5G ise yine aynı anlayışla Başbakanımızın, hükümetimiz de dahil olmak üzere en üst düzeyde sahiplenmesi sonucunda gerçekleşmiş ve çok önemli adımlar atılmış."

Arslan, Nisan 2016'da Yeni Nesil Mobil Haberleşme Teknolojileri Türkiye Forumu yani 5GTR'nin kurulduğunu ifade ederek, Türkiye ile Japonya arasında 5G'yi de kapsayan ortaklık yapılması için işbirliği metninin imzaladığını, Mayıs 2016'da Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) ile Kore Haberleşme Komisyonu arasında 5G de dahil haberleşme alanında işbirliğine ilişkin mutabakat zaptının imzalandığını anımsattı.

BTK tarafından Uluslararası Telekomünikasyon Birliğinin (ITU) 5G standartlarını belirleme çalışmalarının yürütüldüğü WTSA 2016 Konferanslarına katılım sağlandığını dile getiren Arslan, ULAK Projesi 5G ve ötesi yönünde ilerlemesini kararlaştırarak, önemli mesafe alındığını söyledi.

ARGELA tarafından yürütülen Milat Projesi ile kamuda siber güvenlik ve 5G ağ altyapısı teknolojilerinin geliştirilmesinin önemli bir hedef olarak belirlendiğine dikkati çeken Arslan, şunları kaydetti:

"Canı gönülden inanıyorum ki Sayın Başbakanımızın ve hükümetlerimizin desteği ile Ar-Ge'ye önem veren Türk Telekom gibi firmalarımız sayesinde dünyayla aynı anda milli 5G altyapısını kurabilecek yazılım ve donanımları üretebilecek konuma ulaşacağız. Burayla birlikte standartlarımızı da oluşturmuş olacağız. Bu da dünyada standardını oluşturan ve geliştiren ülkeler arasında yer almamız adına çok önemli bir gelişme olacak."

Arslan, Türk Telekom tarafından ülkeye ve sektöre kazandırılan 5G Mükemmeliyet Merkezi'nin, sektöre yeni bir soluk getirmesi temennisinde bulundu.

Kaynak: AA / Ekonomi

Binali Yıldırım Ahmet Arslan Türk Telekom Türkiye Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title