Haberler

"57. Alaya Vefa Yürüyüşü"ne Binler Katıldı

Güncelleme:

Çanakkale Kara Savaşları'nın 100'üncü yıl dönümü anma törenleri kapsamında düzenlenen 57'nci Alay Vefa Yürüyüşü'nde katılım rekoru kırıldı.

Çanakkale Kara Savaşları'nın 100'üncü yıl dönümü anma törenleri kapsamında düzenlenen 57'nci Alay Vefa Yürüyüşü'nde katım rekoru kırıldı. Üniversite öğrencileri, izciler, askeri lise ve harp okulu öğrencileri ile vatandaşların da yer aldığı yürüyüşe tam 25 bin kişi katıldı.

BAKAN, 57. ALAY'IN EFSANE KUMANYASINI İKRAM ETTİ

Gençlik ve Spor Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü İzcilik Federasyonu organizasyonunda düzenlenen '57'nci Alay Vefa Yürüyüşü'ne katılanlar, ilk olarak Eceabat İlçesi'ne bağlı Kocadere Köyü'nde kamp kurdu. Türk Kızılay'ı ile Gelibolu 2'nci Kolordu Komutanlığı, yürüyüş öncesinde katılımcılara, tümü şehit düşen 57'inci Alay askerlerinin son yemeği kırık buğday çorbasını dağıttı. Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, bir süre kazanın başına geçerek çorba dağıtımına yardım etti.

SABAH NAMAZI KILINDI

100 yıl önce şehit düşen askerler gibi sabah namazını kılındı. Ardından Bakan Kılıç, AK Parti Çanakkale Milletvekili İsmail Kaşdemir, 1'inci Ordu Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak, Gelibolu 2'nci Kolordu Komutanı Korgeneral Yıldırım Güvenç, Vali Vekili Bekir Sıtkı Dağ ve çok sayıda rütbeli askerin de yer aldığı katılımcılar, saat 06.00'yı gösterdiğinde harekete geçti.TARİHİ YÜRÜYÜŞ

Yarbay Mustafa Kemal'in 25 Nisan 1915 sabahı düşman çıkarmasını haber alınca; savaşların kahraman birliği 57'nci Alayı Conkbayırı'na gönderdiği ve "Size savaşmayı değil, ölmeyi emrediyorum" sözleriyle tarihe geçen o günkü tarihi yürüyüş, bir kez daha hayat buldu. Atlı süvari birliklerinin de yer aldığı yaklaşık 10 kilometrelik yürüyüş, 1.5 saat sonra Conkbayırı'nda sona erdi. Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü İzcilik Federasyonu'nun 12 bin izcisiyle katıldığı yürüyüşe katılan yavru kurtlar, sırtlarında 'Dedeciğim ben geldim' yazılı cepkenleriyle kilometreleri aşmasının gururunu yaşadı.

CONKBAYIRI'NDA SANCAK TÖRENİ

Yürüyüşün bitiş noktası Conkbayırı'nda yapılan törende 57'inci Alay'ın temsili sancağının Konya Necmettin Erbakan Üniversitesi öğrencileri tarafından, Van Yüzüncü yıl Üniversitesi öğrencilerine devir teslimi yapıldı. Buradaki törene katılan Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç ile 1'inci Ordu Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak ve Vali Vekili Bekir Sıtkı Dağ, Atatürk Anıtı'na çelenk sundu. Saygı duruşu ve saygı atışının ardından İstiklal Marşı okundu.
"ECDADIMIZ ÇELİK GİBİ BİR DURUŞ ORTAYA KOYMUŞTUR"

Sonrasında konuşma yapan Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, 57'nci Alay'ın ortaya koyduğu kahramanlıkların çok farklı dile getirildiğini belirterek, "Bu bir gerçektir ki; komutanı olan Gazi Mustafa Kemal'in 'Size savaşmayı değil ölmeyi emrediyorum' emrini harfiyen yerine getiren ecdadımız hem burada çelik bir duruş ortaya koymuştur. Hem de Türk askerinin ve Türk evladının nelere kadir olduğunu bütün dünyaya tekrar ispatlamıştır" dedi.
BAKAN KILIÇ, 1915 OLAYLARINA DEĞİNDİ

Çanakkale'de omuz omuza çarpışan, yan yana şehit olan atalarımızın, ecdadımızın hatırına bugün kardeşlik, birlik ve beraberliği tüm dünyaya haykırmanın gerektiğini ifade eden Bakan Kılıç'ın, 1915 olaylarına ilişkin sözleri dikkat çekti. Kılıç, şöyle konuştu:

"Çünkü bizi ecdadımızın yapmadığı, inancımızın hiçbir şekilde müsaade etmeyeceği birçok ithamla bize karşı duruş sergilemeye çalışanlar var. Tarihin sayfalarında gerçekler vardır ve biz hep şunun söyledik; 'Bizim devletimizin, ecdadımızın saklayacağı hiçbir şey yoktur. Bizim arşivlerimiz her konuda açıktır'. Ama şunu söylüyoruz. Tarihte yaşananlar tarihçilerin işidir. Tarihte yaşananları araştıracak olan, ortaya çıkaracak olanlar bellidir. Siyasetin, parlamentoların bunlarla işi olmamalıdır. Biz bunu açık yüreklilikle söylüyoruz ve her zaman da söylemeye devam edeceğiz."
Tören, Gelibolu 2'nci Kolordu Komutanlığı bando konseriyle son buldu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Akif Çağatay Kılıç Çanakkale Gelibolu Ordu Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
title