Haberler

57. Alay Komitesi, 100 Yıl Önce Çanakkale'ye Yola Çıktığı Tekirdağ'da Yürüdü

Çanakkale Savaşı’nın başlangıcı kabul edilen Anzak Çıkarmasını durdurmak amacıyla 19. Fırka’ya katılan 57’nci Alay’ın, Halep Vapuru ile Tekirdağ’dan uğurlanışının 100. yılı anısına yürüyüş düzenlendi.

Çanakkale Savaşı'nın başlangıcı kabul edilen Anzak Çıkarmasını durdurmak amacıyla 19. Fırka'ya katılan 57'nci Alay'ın, Halep Vapuru ile Tekirdağ'dan uğurlanışının 100. yılı anısına yürüyüş düzenlendi.

22 Şubat 1915 tarihinde 19. Fırka Komutanı Yarbay Mustafa Kemal tarafından törenle sancağı verilen 57. Alay'ın, 23 Şubat 1915 tarihinde Çanakkale'ye doğru yola çıkarak, 25 Şubat 1915 tarihinde eski adı Maydos olan Eceabat'a varışı dolayısıyla Tekirdağ'da temsili yürüyüş gerçekleştirildi.

57. Alay Komitesi ve Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen temsili yürüyüş, 57. Alay Komitesi üyeleri, protokol ve vatandaşların katılımıyla Köprübaşı mevkiinde başladı. Hükümet Caddesi üzerinden devam eden yürüyüş sonrası sahil dolgu alanında etkinlik düzenlendi.

57. Alay Komite Başkanı Hikmet Selim Yılmaz yürüyüşün 57. Alay'ın kuruluşunun ve organize edilişinin anısına vatandaşlara Çanakkale ruhunu anlatmak amacıyla düzenlendiğini belirterek, "Bundan tam 4 yıl önce Çanakkale'nin Tekirdağ'da başladığını bilerek 57. Alay Komitesinin Tekirdağ'a yakışabileceğini düşündük. 57. Alay Tekirdağ'ın alayıdır. Mustafa Kemal Bulgaristan'da ateşelik yaparken 19. Fırka'nın kuruluş görevini alıp Tekirdağ'a 2 Şubat'ta gelmesiyle yeni bir süreç başlıyor. Mustafa Kemal 19. Tümen Alay'ını kurarak içinde düzenli bir hale gelen 57. Alay'ı da dizayn ederek, eğitimini tamamlayarak 77. Alayla birlikte 22 Şubat 1915'te sancaklarını devir teslim ediyor. Sancaklarını alan alaylarımız ertesi gün yani 100 yıl önce bugün eski iskeleden Halep gemisine binerek Maydos'a gidiyor. Biz Tekirdağ'da insanlara Çanakkale ruhunu anlatmak için 5 yıl önce 57. Alay yürüyüşünü başlattık" dedi.

Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak ise Çanakkale Savaşı'nın 100. yılında çeşitli etkinlikler düzenlediklerini belirterek, "Bu sene Çanakkale savaşlarının 100. yılı. Tam 100 sene öncesine gidelim. O heyecanı yaşayalım. O gün savaşlardaki alınan sonuçları, dünya emperyalizme karşı verilen mücadeleyi büyük bir heyecanla yaşıyoruz. Biz de belediye olarak etkinlikle düzenledik. İlk olarak Çanakkale Tekirdağ'dan başlar paneli düzenledik. Bugün de 57. Alay'ın Halep Vapuruyla Çanakkale'ye uğurlanışı için yürüyüş yapıyoruz" ifadelerini kaydetti.

Yürüyüş sonrası sahil dolgu alanında saygı duruşunda bulunulmasının ardından İstiklal Marşı okundu. Törende protokol konuşmalarının ardından 57. Alay şiiri okundu.

Tören, 5 . Kolordu Komutanlığı Bandosu tarafından marş çalınması ile son buldu.

Törene, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Tekirdağ merkez ilçe Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşknat, 57. Alay Komitesi ve çok sayıda vatandaş katıldı. - TEKİRDAĞ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Köprübaşı Çanakkale Tekirdağ Eceabat Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title