Haberler

56 Ilin Trafik Şube Müdürleri Toplandı

Emniyet Genel Müdürü Selami Altınok, "Toplumumuzun bütün kesimleri, hangi meslek grubundan olursa, hangi sosyal sınıftan olursa olsun kendini başkasından ayrıcalıklı saymayacak.

Emniyet Genel Müdürü Selami Altınok, "Toplumumuzun bütün kesimleri, hangi meslek grubundan olursa, hangi sosyal sınıftan olursa olsun kendini başkasından ayrıcalıklı saymayacak." dedi.

"Trafik Birimleri Bilgi Paylaşımı ve Değerlendirme Toplantısı", Emniyet Genel Müdürü Selami Altınok, Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Akdeniz, daire başkanları ve 56 ilin trafik şube müdürlerinin katılımıyla Ankara Polis Morali Eğitim Merkezinde gerçekleştirildi.

Altınok, burada yaptığı konuşmada, Emniyet teşkilatında, trafik polislerinin de istihbarat ve terör birimlerindekiler gibi zor şartlarda çalıştıklarını bildirdi.

"Trafikçi olmak zordur." diyen Altınok, vatandaşlarla sürekli muhatap olan trafik polislerinin sadece ceza yazan kişiler olarak görüldüğünü belirtti.

Altınok, Türkiye'de bütün vatandaşların trafikte acele ettiğini ve önceliğin her zaman kendisine verilmesini istediğini dile getirerek, şöyle devam etti:

"Toplumumuzun bütün kesimleri hangi meslek grubundan olursa, hangi sosyal sınıftan olursa olsun kendini başkasından ayrıcalıklı saymayacak. Herkes, herkese eşit uygulanması lazım gelen kurallara uymak zorunda olacak. 'Sen benim kim olduğumu biliyor musun?' diye başlayan cümleler maalesef bizleri çok rahatsız ediyor. Emniyet Genel Müdürünün sokakta seyyar satıcılık yapan bir vatandaşımızdan farklı bir ayrıcalığının görevinin dışında olmaması lazım. Hiç kimse öncelikli değil. Öncelikli olan, yapmış olduğumuz görevlerin ehemmiyeti."

Terörle mücadelede verilen kayıplardan daha fazlasının trafik teröründe yaşandığına işaret eden Altınok, "Bir taraftan PKK ile mücadele ederken bir taraftan da kendi insanımızı kaybetmemize neden olan trafik terörüyle de büyük mücadele vermek zorundayız." ifadesini kullandı.

Altınok, Türkiye'de 20 milyon öğrenci olduğunu ve her sabah aileleri tarafından evlerinden uğurlanan çocuklardan devlet büyüklerine kadar tüm vatandaşların hayatlarının trafik polislerine emanet edildiğini dile getirerek, trafik kontrol ve denetimlerinin ciddiyetle yapılması gerektiğini vurguladı.

Trafikte geçiş önceliği araçların belli olduğunu da hatırlatan Altınok, ambulanslara yol verilmesi konusunda vatandaşlardan daha duyarlı davranmalarını istedi.

"Geçen yıl trafik kazalarında 7 bin 530 kişi hayatını kaybetti"

Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Akdeniz de 2015 yılında Türkiye'de meydana gelen 1 milyon 313 bin 519 trafik kazasında, 7 bin 530 kişinin hayatını kaybettiğini, 304 bin 421 kişinin yaralandığını, bu kazalarda 29 milyar lira hasar oluştuğunu söyledi.

Akdeniz, 2015'teki bu kaza oranlarına ve sonuçlarına bakıldığında, bu rakamların, bir küçük ilçedeki tüm insanların öldüğü, orta ölçekli bir ilin tüm insanlarının yaralandığı veya sakat kaldığı, yıllık toplam yatırım bütçesinin yüzde 55'ine eş değer bir yatırımın kaybedildiği anlamına geldiğine dikkati çekti.

"Ölüm oranlarında yüzde 50 azaltma hedeflenmiştir"

2012 yılında kabul edilen Karayolu Trafik Güvenliği Stratejisi ve Eylem Planı ile 2020 yılı sonuna kadar trafik kazalarındaki ölüm oranlarında yüzde 50 azalmanın hedeflendiğini anımsatan Akdeniz, bu hedefe ulaşma noktasında 2017 yılında, 2016'ya göre yüzde 20 azalmanın sağlanması gerektiğine işaret etti.

Akdeniz, 2015 ile 2016'nın ilk 10 ayları kıyaslandığında, araç sayısı yüzde 4 ve sürücü sayısı yüzde 7 artmasına rağmen Emniyet teşkilatının çalışmaları sonucunda trafik kazalarında yüzde 1,9, ölümlerde ise yaklaşık yüzde 10 azalmanın gerçekleştiğine değindi.

Toplu taşıma araçlarında sivil polis denetimleri

Erkek sürücülerin trafikteki toplam sürücülerin yüzde 76'sını oluşturduğunu ancak kazaya karışma oranlarının yüzde 93 olduğunu ifade eden Akdeniz, trafikteki sürücülerin yüzde 24'ünü oluşturan kadın sürücülerin, kazaya karışma oranının yüzde 7 olduğunu vurguladı.

Trafik kazalarının yüzde 88'inin sürücü hatalarından kaynaklandığa işaret eden Akdeniz, kazalarda emniyet kemeri takanların kurtulma oranının yüzde 83 olduğunu bildirdi.

Akdeniz, şehirlerarası yolcu otobüslerine, şehir içi belediye ve özel halk otobüslerine, ticari minibüse ve ticari taksilere binen sivil denetim trafik polislerinin, bu araç sürücülerini trafik kurallarına uyup uymadığını denetleyeceğini kaydetti.

AK Parti Bursa Milletvekili Bennur Karaburun ise toplantıda geçirdiği trafik kazasını anlattı.

Emniyet kemeri takmadan kullandığı aracıyla yaptığı kazada, yanlış kurtarma şekli nedeniyle boynunun kırıldığını ve omuriliğinin zedelendiğini belirten Karaburun, emniyet kemeri takmanın hayati önem taşıdığını kaydetti.

Konuşmaların ardından Karaburun'a çiçek takdim eden Altınok, toplantıya katılanlarla da hatıra fotoğrafı çektirdi.

Kaynak: AA / Güncel

Bennur Karaburun Mehmet Akdeniz Selami Altınok Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title