Haberler

55 Yıldır Usturayı Elinden Düşürmedi

Bursa'nın İnegöl ilçesinin en eski berberi Hüsamettin Şen, yarım asrı aşkın süredir mesleğini icra ediyor.

1962 yılında mesleğe çırak olarak giren Hüsamettin Şen, 55 yıldır insanları tıraş ediyor. 47 yıldır aynı yerde hizmet verdiğini söyleyen emektar berber, çıraklık dönemlerinden beri devamlı gelen müşterileri olduğunu söyledi. Meslekte yarım asrı devirmenin kendisine ayrı bir heyecan kattığını ifade eden Hüsamettin Şen, "Berberlik mesleğine 1962 yılında Şükrü ustanın yanında çırak olarak başladım. 7 yıl orada çalıştıktan sonra 1969 yılında askere gittim. 1970 yılında askerden geldikten sonra dükkan açtım ve mesleğime devam ettim. O zamandan beri de 47 yıldır faal bir şekilde bu mesleği aynı yerde devam ettiriyorum" dedi.

Gaz lambasıyla su ısıtılırdı

Şimdi berberlik yapmanın çok kolay olduğunu belirten Şen, "Eskiden usturayla tıraş ederdik. O zamanlarda ispirto ocağı bile yoktu. Sakal tıraşı olacak müşteriler için sıcak suyu gaz lambalarının üstünde ısıtırdık. Bir kişilik ancak su ısınırdı. Başka bir müşteri geldiği zaman bir daha su ısıtırdık. Şimdi herkesin dükkanında sıcak su akıyor. Şimdi berberlik yapmak çok kolay" diye konuştu.

Genç nesil gelmiyor

Artık gençlerin farklı tıraş şekilleri istediğini anlatan Hüsamettin Şen, "Pek bizim yapabileceğimiz tıraş şekilleri değil. O yüzden genç nesil gelmiyor. Bize orta yaş ve yaşlı kesim geliyor. Benim çıraklık dönemimden beri gelen müşterilerim var" dedi.

Çırak bulmakta her meslekte sıkıntı olduğunu belirten Şen, "Öğrenciler 12 yıllık mecburi eğitim sebebiyle üniversiteye kadar okuyor. Liseden sonra belli bir yaşa gelindiği için çıraklık yaparak bir meslek öğrenmek istemiyorlar. Hem çıraklıktan alacağı para o yaştaki bir gence yetmez. İlkokulu bitirdikten sonra eğer çocuk okumayıp çıraklık yaparsa hem mesleği öğrenir, hem de alacağı para onun için yeterli olur. Okumayacaksa da en azından bir meslek sahibi olup hayatını kurtarabilir. Şu anda liseyi bitirip, herhangi bir meslek sahibi olmayan binlerce gencimiz var. 12 yıllık mecburi eğitimin bence zararı bu oldu. Çocuklarımız zanaatsız kalıyor. Sadece bizim mesleğimizde değil, bütün sanayide usta sıkıntısı çekiliyor. Gençler oturarak para kazanmak istiyor, küçük yaşta meslek öğrenip bir işi öğrenenlerin sayısı azaldı. Şu an birçok meslekte usta yetişmiyor" diye konuştu.

Çeltikçi Mahallesi'nde ikamet eden Osman Öz ise, Şen'i çıraklık döneminden beri tanıdığını belirterek, "55 yıldır ona tıraş oluyorum. Güler yüzlü ve sevecen, mesleğine saygılı biri. Bu zamana kadar hep ona tıraş oldum" dedi. - BURSA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

İnegöl Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi? Survivor Aysu Keskin kimdir? Aysu Keskin kaç yaşında, nereli? Berat Kandili ne zaman 2024? Berat Gecesi hani güne denk geliyor? Berat Kandili'nde oruç tutulur mu, hangi ibadetler yapılır? Mesut Turan kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Çukurca Belediye Başkan adayı Mesut Turan kaç yaşında, nereli? Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? Seçim tarihi değişir mi? Seçim ertelenirse ne zaman, hangi tarihte yapılır? İptal durumunda yeni seçim tarihini duyuruldu! NİSAN AYI MEMUR MAAŞLARI ERKEN ÖDENECEK Mİ? 2024 Nisan ayı memur maaşları bayramdan önce yatar mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title