Haberler

53. Uluslararası Münih Güvenlik Konferansı

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, dünyada hiçbir ülkenin tek başına ya da bazı ülkelerin birlikte hareket etmesiyle diğer ülkeleri dışlayarak güvenliğin sağlanması konusunda başarılı olamayacağını söyledi.

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, dünyada hiçbir ülkenin tek başına ya da bazı ülkelerin birlikte hareket etmesiyle diğer ülkeleri dışlayarak güvenliğin sağlanması konusunda başarılı olamayacağını söyledi.

53. Uluslararası Münih Güvenlik Konferansı'nda konuşan Bakan Zarif, terör kabusunun sadece Batı Asya'daki dinamiklerden kaynaklanmadığını, bu bölgede yaşayan insanların kendilerini dışlanmış hissettiklerini ve perspektifleri olmadığını belirterek bu nedenle bilinçli olarak yaratılan dışarıdan bir düşman imajına inandıklarını ifade etti.

Batılı ülkelerin de İran gibi bazı ülkeleri terörü desteklemekle suçlamalarının rahatlarına geldiğini, tam aksine tüm ülkelerin bir araya gelerek diğerlerinin istek ve beklentilerini dikkate alarak hareket etmeleri gerektiğini kaydeden Zarif, "Dünyada hiçbir ülke tek başına ya da güçlü ülkelerin birlikte hareket etmesiyle diğerlerini dışlayarak güvenliği sağlayamaz." diye konuştu.

Irak'ta Saddam Hüseyin'in devrilmesinden sonra komşu ülkelerde büyük bir endişenin ortaya çıktığını ve bunun ön yargıları körükleyerek DEAŞ ve El-Nusra gibi bazı terör örgütlerinin ortaya çıkmasına neden olduğunu anlatan Zarif, terörün, insanların dünyadaki diğer ülkelerden dışlandıkları duygusundan, diğer bir yandan da Filistin de olduğu gibi yabancı güçlerin işgalinden kaynaklandığını söyledi.

Zarif, Irak'ta askeri çözümün mümkün olmadığını, mutlaka siyasi çözüme ulaşılması gerektiğini belirterek bunun için de tarafların uzlaşmacı olması ve diğer tarafın da beklentilerini dikkate almaları gerektiğini ifade etti.

Ülkesinin nükleer silahlar konusunda vardığı anlaşmanın önemli bir siyasi ders içerdiğini söyleyen Zarif, bu konuda çözüme ulaşılabilmesi için tarafların maksimum istek ve beklentilerinden ödün verdiklerini kaydetti.

Zarif, İran'ın ne kadar sürede nükleer silah üretebileceği sorusu üzerine, tüm dünyanın nükleer silahlardan arındırılması gerektiğini belirterek "Nükleer silah üretmeyeceğiz, nokta. Nükleer silahlar ne bizim ne de başkalarının güvenliğini sağlar." dedi.

Suriye'de Esed rejiminin sivillere karşı kimyasal silah kullanması konusunda ne düşündüğünün sorulması üzerine Zarif, Suriye'de yaşananların tam bir felaket olduğunu, tüm insanlık için kimyasal silahlara hiçbir şekilde izin verilmemesi gerektiğini söyledi.

Ülkesinin şiddetle kimyasal silahlara karşı çıktığını ifade eden Zarif, DEAŞ ve El-Nusra örgütlerinin de kimyasal silahlara sahip olduklarını ve bu silahları kullandıklarının ispatlandığını ifade etti.

Zarif, İsrail ile de görüşmeye hazır olup olmadıkları şeklindeki bir soruya karşılık, bölgede "kardeş" olarak gördükleri tüm komşu ülkelerle görüşeceklerini söylemekle yetindi.

Kaynak: AA / Güncel

Münih Irak İran Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Kül Masalı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Kül Masalı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Survivor kim kazandı? 25 Nisan Perşembe Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Survivor CANLI izle! 24 Nisan Perşembe TV8 Survivor HD izleme linki! Euro ne kadar, 1 Euro kaç TL? Euro yükseliyor mu? 25 Nisan Euro kaç lira? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! İnci Taneleri CANLI izle! 24 Nisan İnci Taneleri 12. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi! Aldatmak canlı izle! 25 Nisan ATV Aldatmak 66. bölüm canlı izle! Aldatmak son bölümde neler oldu? ATV canlı izle! GÜNCEL DOLAR KURU! Dolar ne kadar, 1 Dolar kaç lira? Bugün (25 Nisan) Dolar ne kadar oldu? ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Ankara su kesintisi listesi! Kül Masalı CANLI izle! Kül Masalı 9. Bölüm TRT 1 CANLI izle! Zorunlu karşılık faiz oranı ne kadar oldu? Merkez Bankası'ndan yeni karar 26 Nisan Cuma 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 26 Nisan burç yorumları nedir?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title