Haberler

529 Kişinin İdam Kararına Bilecik'te Protesto

Güncelleme:

Anadolu Gençlik Derneği Bilecik Şubesi, Mısır'da darbe karşıtı 529 kişi hakkında verilen idam kararını protesto etti.

Anadolu Gençlik Derneği (AGD) Bilecik Şubesi, Mısır'da darbe karşıtı 529 kişi hakkında verilen idam kararını protesto etti. Protesto amacıyla beyaz gömlek ve pantolon giyen AGD üyeleri ayrıca, darağacı kurup Sisi maskeli maket mankeni idam etti. Merkez Şerifpaşa Camisinde cuma namazı çıkışı bir araya gelen AGD mensuplarına vatandaşlar eşlik etti. Protestoya bazı siyasi parti temsilcileri ile sivil toplum örgütü temsilcileri destek verdi. AGD Bilecik Şubesi Başkanı Sadık Savak, AGD'nin idam kararlarına sonuna kadar karşı olacağını ve seslerini tüm dünyaya duyuracaklarını belirtti.

Sadık Savak, verilen idam kararının bir insanlık suçu olduğunu ifade ederek şöyle konuştu: "Mısır'da, 24 Mart tarihinde 20 dakika süren bir duruşmada 529 kişi hakkında verilen idam kararı bir insanlık suçudur. Bu kararı veren mahkemenin geçen 3 Temmuz'da askeri cunta tarafından gerçekleştirilen darbenin emrinde olduğu aşikardır. Aynı askeri cunta 14 Ağustos 2013 Çarşamba günü Adeviyye Meydanı'nda 3 bini aşkın sivili şehit etmekten kaçınmamıştır. Şimdi bu cuntanın emrindeki yargının 529 kişi hakkında verdiği saçma sapan idam kararları bizi şaşırtmamıştır. Cuntanın askerleri ve polisleri tarafından 3 bini aşkın insanın şehit edildiği, on binlerce insanın yaralandığı bir günün akabinde tutuklanan bin 900 sivil sözde mahkemeye çıkarılmış ve 20 dakikalık bir duruşmada 529 idam kararı okunmuştur. Yani her bir dakikaya 26 idam kararı düşmüştür."

YAŞANANLAR HUKUK DIŞI

Adeviyye Meydanı'nda sivil halkın otomatik silahlarla tarandığı ve can pazarının yaşandığı bir günde bir polisin ölümünün, 529 kişi ile ilgili verilen idam kararına gerekçe sayıldığını ifade eden Savak, "Bu kişilerin tek suçu o gün seçilmiş hükümete karşı yapılan darbeyi protesto için Adeviyye Meydanı'nda olmalarıdır" dedi. İdam kararlarının hiçbir şekilde insan hakları, özgürlükler ve adaletle bir ilgisi olmadığını anlatan Savak, sözlerini şöyle sürdürdü: "İnsanların temel hak ve hürriyetlerinin ayaklar altına alındığı bir karardır. Yaşanan bu hukuk dışı süreçte Batı'nın sessiz kalması elbette ırkçı emperyalizmin izlediği stratejinin bir gereğidir. Zaten aynı güçler darbe sürecine destek vermişlerdir. Mısır'da olan bitenleri sadece bir hukuk skandalı olarak değerlendirmek elbette yanlıştır. Yaşanılan süreç, yeryüzünün enerji kaynaklarını yağmalayarak, kendinden olmayan insanları ücretli köleler haline getirerek, kendilerine itaat etmeyenleri de imha ederek mevcut dünya düzenini işleten ırkçı emperyalizmin örtülü işgalinin yansımasıdır. 529 kişi ile ilgili verilen idam kararı bu coğrafyanın insanlarının bağımsızlığını hedef alan bir karardır. Alınan bu kararın Mısır'ı bir iç savaşa sürükleme ihtimali de bizi endişelendirmektedir"

Türkiye'deki tepkilerin uluslararası platformlara taşınması gerektiğini savunan Savak, şunları söyledi: "İnsan hak ve özgürlükleri noktasında duyarlılık sahibi uluslararası tüm kuruluşlar bu idam kararlarına karşı en sert tepkiyi göstermelidir. Uluslararası toplum Mısır'a baskı yapmalıdır. İslam ülkeleri bu kararla ilgili net bir diplomasi izlemelidir. Göstermelik açıklamalar ve cılız tepkilerle bir netice alınamayacağı açıktır. Anadolu Gençlik Derneği olarak biz yeryüzünde ezilen, sömürülen, yoksul bırakılan ve insanlarının oluk oluk kanı akıtılan tüm toplumların bütün bu zulümlere karşı ortak bir irade beyanıyla bir araya gelmesi gerektiğine inanıyoruz. Hakkı üstün tutan bir anlayışla yeni bir dünya kurulmadığı müddetçe bu zulümler engellenemeyecektir. Üç günlük iktidar ve çıkar hesapları ile bu ideali terk etmenin vebalini kimse ödeyemez."

Konuşmanın ardından yapılan dua ile protesto gösterisi sona erdi. - BİLECİK

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Anadolu Gençlik Derneği Adeviyye Meydanı Bilecik Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
title