Haberler

51. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali

Altın Palmiyeli Fransız film yönetmeni Laurent Cantet, Antalya Film Forum'da sinema sektörü temsilcileri, sanat severler ve öğrencilerle buluştu Cantet: "(Genç yönetmenlere tavsiye) Sabır ve yapmak istediğiniz projeye inanma, en önemli niteliğiniz olmalı" "Belki baştan kaybedilmiş bir savaş olarak görülüyor.

51. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali kapsamında bu yıl ilk kez düzenlenen, ortak yapım ve proje geliştirme marketi "Antalya Film Forum" başladı.

Su Otel'de düzenlenen forumun açılışına katılan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı ve 51. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali Başkanı Menderes Türel, festival içerisindeki en büyük etkinliklerden birinin Antalya Film Forum olduğunu söyledi.

Film marketi çok önemsediğini vurgulayan Türel, 2004 yılında belediye başkanı seçildiğinde Berlin Film Festivali Avrupa Film Pazarı Direktörü Beki Probst ile görüşme yaptığını kaydetti.

Türel, şunları söyledi:

"Probst ile heyecanımı paylaştım, (Antalya'da uluslararası film festivali yapacağız, bu çerçevede uluslararası film market de yapmayı istiyoruz) dedim. Bana baktı ve (Elin ayağın düzgün, sen git artistlik yap ama film market işleri çok kolay değildir) dedi. O zaman hayallerimiz vardı, bir kısmı yarıda kalmıştı. Bu yılki festival kapsamında proje teklifi geldiğinde hemen kabul ettim. Antalya Film Forum'un film endüstrisine önemli katkı sağlayacağına eminim."

Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürü Cem Erkul da forumun özellikle yeni sinemacılar açısından çok önemli olduğunu belirterek, "Buralara davet edilen ustalara çırak olmak bence önemli bir fırsat. Bence bizim sinemacılarımız bu fırsatları kaçırmaz" diye konuştu.

Fransız yönetmen Cantet

Açılışın ardından düzenlenen söyleşide yapımcı Didar Domehri ile yönetmen Laurent Cantet, sinema sektörü temsilcileriyle deneyimlerini paylaştı.

Altı yönetmenin bir araya geldiği Havana'da "7 Gün" filminin proje ve yapım hikayesini anlatan Domehri, "Film yapmak uzun soluklu bir iş. Sırf fırsat var diye bir projeye giremiyorum, projenin gerçekten kalbime dokunması gerekiyor ki hayatımın 3-4 yılı onunla mücadele edeyim" dedi.

Kariyeri hakkında bilgi veren Cantet de bir film okulunu bitirdiğini, kariyerinin başında kısa metraj filmler çektiğini, bu filmlerin ardından yapımcıların kendisine uzun metraj film için teklifte bulunduklarını söyledi.

Okul bittikten sonra gerçekten ne istediğini düşünmeye başladığını anlatan Cantet, bir takım senaryoların çekimine başladığını fakat yeterince inanmadığını ifade etti.

Daha sonra söylemek istediğini nasıl söyleyeceğine ilişkin düşündüğünü kaydeden Cantet, "Kısa metrajlarda ve belgesellerde görev alarak hayatımı sürdürdüm ama bir yandan da kendi düşünsel sürecimi devam ettirdim, acele etmedim, olgunlaşmayı bekledim" ifadesini kullandı.

Başarılı bir iş çıkmasında ekibin büyük önem taşıdığına işaret eden Cantet, kendisinin etrafında da çok güvendiği bir teknik ekip bulunduğunu vurguladı.

"Ödül aldığınız zaman dünya şampiyonu olmuyorsunuz"

Festivallerde ödül almanın biraz da tesadüf olduğunu ifade eden Cantet, "Ödül aldığınız zaman dünya şampiyonu olmuyorsunuz. Evet yapmak istediğimiz filmleri iyi bir şekilde yapıyoruz fakat ödül kazanmak biraz da jüriye bağlı. Belki o andaki jüri, sizin yaptığınız filmle uyuşuyor ve ödülü siz alıyorsunuz" şeklinde konuştu.

Genç yönetmenlere de tavsiyelerde bulunan Laurent Cantet, "Sabır ve yapmak istediğiniz projeye inanma, en önemli niteliğiniz olmalı. Çalıştığınız projeye inancınız tam olsun, onu gerçekten yapmayı isteyin. Birkaç sene beklemek zorunda kalsanız bile onu yapmayı isteyin" diye konuştu.

Bazen bir proje için yapımcıya ikna etmenin zor olabileceğini dile getiren Cantet, "Çoğu zaman o anda yapmak istediğiniz filmden ziyade başka bir filmi yapmak çok daha kolay oluyor. Mesela komedi yapmak, Küba'da açık alanda bir film çekmekten çok daha basit" dedi.

"Film sanatı nereye gidiyor?" şeklindeki bir soru üzerine Cantet, sinemanın şu andaki eğilimine direnç göstermek gerektiğini söyledi.

Çok kutuplu bir sektör olan sinemada aynı zamanda hem yapım hem de izleme şeklinde teknolojik bir devrim bulunduğunu anlatan Cantet, "Gençler telefonlarında, tabletlerinde izliyor daha çok. Sinema salonlarında izlemeye pek yanaşmıyorlar. Belki baştan kaybedilmiş bir savaş olarak görülüyor ama gençlerde tekrar sinema salonuna bağlılık algısını geliştirmek gerekiyor" diye konuştu.

Antalya Film Forum

4 gün devam edecek Antalya Film Forum ile Türkiye'nin yanı sıra Balkanlar, Ortadoğu, Akdeniz ve Türk Cumhuriyetleri gibi yakın coğrafyada ortak yapım olanaklarının artırılması, sinema sektörünün gelişiminin desteklenmesi, film çekecek yapımcı ve yönetmenleri teşvik etmek, projelerin uluslararası platformlarda tanıtılması amaçlanıyor. - Antalya

Kaynak: AA / Yerel

Menderes Türel Antalya Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title