Haberler

50 Yıllık Traktöre 30 Bin Lira Harcadı

Edirne Ziraat Odası Meclis Başkanı Erdal Akgün, Rus yapımı 1966 model traktörü 30 bin lira harcayarak çalışır duruma getirdi ancak anısını yaşatmak istediği babasının eli değdiği için direksiyonunu değiştirmedi.

CİHAN DEMİRCİ - Edirne Ziraat Odası Meclis Başkanı Erdal Akgün, Rus yapımı 1966 model traktörü 30 bin lira harcayarak çalışır duruma getirdi ancak anısını yaşatmak istediği babasının eli değdiği için direksiyonunu değiştirmedi.

Akgün, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ailesinin 7 kuşaktır çiftçilik ile uğraştığını söyledi.

Traktörün babası ile özdeşleştiğini anlatan Akgün, "Bölgemizdeki insanların traktörümüz ile birçok anısı vardır. Bu traktör Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün silah arkadaşı İsmet İnönü'nün Rusya'dan ithal ettiği bir traktördür, bu yönüyle de önemi vardır. Babam tüm tarım kesimi tarafından en çalışkan çiftçi olarak anılırdı. Babamı kaybedeli 1 yıl oldu. Yiğit lakabıyla anılan Habil Ağa'nın traktörü bu." diye konuştu.

Araçtaki teknolojinin bugünkü traktörlerde dahi kullanılmadığını vurgulayan Akgün, şunları kaydetti:

"Birçok anısı var, köylerde bu anılar çok konuşulur. İlkokul dönemlerimden hatırladığım kadarıyla Sırpsındığı bölgesinde bulunan köylerin okulları Fişine deresine gelir ve Hıdrellez kutlaması yapılırdı. O zamanlarda müthiş bir yağmur yağdı. Tüm traktörler orada kaldı, çıkamadı. Benim rahmetli babacığım bu traktörümüz ile geldi bütün römorkları arkasına takarak köye kadar götürdü. Mesela köyümüzün muhtarı Mustafa Tarlacı'yı annesi doğuramamış. Babacığım kar, kış, kıyamet hemen bu traktöre Mustafa'nın annesi ve babasını koyarak Edirne'ye hastaneye getiriyor. Mustafa dünyaya geliyor ve bugün köyümüzün de muhtarıdır. Köyde hastalanan birçok komşumuzu karda, kışta hastaneye yetiştirdi bu traktör."

Traktörü çocukluğundan beri korudu

Traktörü çocukluğundan beri koruyup kolladığını belirten Akgün, "Çalışmadığı halde gözüm hep bundaydı. Babamı geçen yıl kaybedince bu traktörün değeri benim gözümde yüz kat daha arttı. Şu anda babamı canlanmış gibi görüyorum. Onun hatırasına saygı olarak kabul ediyorum." şeklinde konuştu.

Babası ile ilgili anılarını anlatırken duygulanan Akgün, traktörün parçalarını kuyumcu edasıyla topladığını söyledi. Akgün, şunları dile getirdi:

"Çevremizdeki herkes traktörü soruyor. Hem anılarımız canlandı hem de o günleri tekrar yaşıyoruz. Traktör hurda haldeydi ve yeni parçaların hepsi orijinal. Üzerinde orijinal olmayan hiçbir şey yok. En ince vidasına ve göstergelerine kadar hepsi orijinal. Gençlere buradan sesleniyorum, geçmişlerine sahip çıksınlar. Geçmişine önem vermeyen gelecekten kesinlikle ve kesinlikle nasibini alamaz. İlk önce geçmişimize saygı duyacağız ve gelecek bekleyeceğiz."

Akgün, hurda durumdaki traktörün değerinin 4 bin lira olduğunu bugünkü durumuna 30 bin lira harcayarak getirdiğini kaydetti.

Kaynak: AA / Güncel

Mustafa Kemal Atatürk İsmet İnönü Rusya Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title