Haberler

50'den Az Çalışanı Olan İşyerleri, Hekim ve İş Güvenliği Uzmanı Bulunduracak

Güncelleme:

1 Temmuz'dan itibaren az tehlikeli ve 50'den az çalışanı olan kamu, özel tüm işyerlerine iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi bulundurma zorunluluğu geliyor.

1 Temmuz'da, on binlerce işletmeyi ilgilendiren önemli bir uygulama başlıyor. Bu tarihten itibaren, bir kişi bile çalıştıran işyerlerine, iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi bulundurma zorunluluğu geliyor.

İş kazalarını önlemek amacıyla 2012 yılında, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu çıkartıldı. Her iş yerinde bir iş güvenliği uzmanı ile işyeri hekimi bulundurma zorunluluğu getiren kanun kapsamında da işyerleri; az tehlikeli, tehlikeli, çok tehlikeli olmak üzere üç gruba ayrılarak işletmelere, zorunlu uygulama için geçiş süresi tanındı. 50 kişinin altında çalışanı olan tehlikeli ve çok tehlikeli işyerleri için hekim ve iş güvenliği uzmanı istihdam etme zorunluluğu, 2014'ün Ocak ayında başladı. Daha açık şöyle anlatayım. İş yeriniz tehlikeli ya da çok tehlikeli sınıftaysa ve çalışan sayınız da 50'nin üstündeyse, iki buçuk yıldır iş güvenliği uzmanı ile hekim istihdam ediyorsunuz demektir.

KAMU VE ÖZEL SEKTÖR

Kanunda öngörülen geçiş sürecinin son aşaması da 1 Temmuz'da tamamlanıyor ve bu tarihten itibaren ister kamu olsun ister özel, az tehlikeli ve 50'den az çalışanı olan tüm işyerleri için zorunluluk başlıyor. Böylece, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu da resmen uygulama girmiş oluyor. Yeni uygulama kaç işletmeyi ilgilendiriyor diye baktım. Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) verilerine göre, bu yılın Mart ayında toplam işyeri sayısı 1,7 milyonun biraz üzerinde. 50'den az çalışanı olan işletme sayısı ise, 1 milyon 654 bin. Bunların yarısı az tehlikeli işlerde faaliyet gösterse, kabaca, hekim ve iş güvenliği uzmanı bulundurma zorunluluğu 500 bin işletmeyi yakından ilgilendiriyor diyebiliriz.

CEZASI 13 BİN LİRA

Yeri gelmişken şunu da belirteyim: Yeni düzenlemede, 10'dan az çalışanı olan ve az tehlikeli işyerlerine bazı esneklik de tanınıyor. İşverenin kendisi ya da görevlendireceği bir kişi, gerekli eğitimleri almak kaydıyla; işe giriş ve periyodik muayeneler, tetkikler hariç, iş sağlığı ve güvenliği hizmetini kendi yürütebilecek. Peki, kanunda belirtilen kurallara uymamanın cezası nedir? 5 bin lira ila 10 bin lira arasında değişiyor, ancak hem iş güvenliği uzmanı hem de hekim için ayrı ayrı ve istihdam edilmeyen her ay için ceza katlanarak artıyor; aylık 13 bin liraya kadar çıkabiliyor.

YÜZLERCE MESLEK VE BİNLERCE İŞYERİ

1 Temmuz'da zorunlu olarak iş güvenliği uzmanı ve hekim istihdam edecek az tehlikeli işyerleri; tarımdan gıdaya, mobilyadan otomotive, elektronikten taşımacılığa kadar yüzlerce mesleği kapsıyor. Belli başlıları ise şöyle: Meyve-sebze yetiştiriciliği-depolanması-satılması, tohumculuk, ormancılık, tahıl ürünleri ile ilgili tüm işyerleri, dondurulmuş gıda üretimi, ekmek fırınları, pastaneler, manavlar, makarna üreticileri, çikolata-kakao ve şekerleme ürünleri imalatı-depolanması-satışı, çay ve kahve üretimi, tüm içecek ürünlerinin üretimi-satışı, halıcılar, mobilyacılar, tüm tekstil-konfeksiyon üretimi ve satışı yapan işyerleri, ayakkabıcılar, müzik aleti üreticileri, elektrikçiler, oto bayileri, oto yedek parçacıları, nalburlar, bilgisayar ile ilgili tüm işler, oyuncak üretici ve satıcıları, müzayede şirketleri, su ticareti yapan şirketler, eczaneler, taksiler, araç kiralama şirketleri, her türlü nakliye işi yapan şirketler.

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ RESMEN BAŞLADI

* Kamu, özel tüm işyerleri, iş güvenliği uzmanı ve hekim çalıştırmak zorunda.
* İşyerleri faaliyetlerine göre; tehlikeli, çok tehlikeli, az tehlikeli olmak üzere üç gruba ayrılıyor.*
* Tüm işyerleri iş kazası ve meslek hastalığına karşı risk değerlendirmesi yapacak.
* 10'dan az çalışanı olan tehlikeli ve çok tehlikeli işyerlerinin iş güvenliği konusundaki giderlerini devlet destekleyecek.
* İşverenler Ortak Sağlı ve Güvenlik Birimlerinden (OSGB) hizmet alabilecek.
* Tüm işyerleri acil eylem planı hazırlayacak.
* Çalışanlara iş sağlığı ve güvenliği konusunda eğitim verilmesi zorunlu. Çok tehlikeli işlerde çalışanlar mesleki eğitim ve belge alacak.

Kaynak: Haberler.Com / Ekonomi

Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500

Yorumlar (8)

kayserili:

tam AKP lik bir kanun. . . . çok maaş alan doktor takımına havadan yeni paralar verilecek. . . herkes etkilenecek. , , , , apartman da kapıcı var diyeli. . . . birde doktor ve iş güvenliği uzmanı ile anlaşmak zorunda olacaksın. . . . yani doktora her ay havadan en az 150 TL iş güvenliği uzmanına ise havadan 100 TL vereceksin. . . . . bir doktor ortala 30 işletmeyle anlaşabilecek bu da demek oluyor ki doktora beleşten 4500 TL para AKP nin hediyesi olacak

2
0
yanıtYanıtla
cemal:

saçma sapan uygulamalar var, 5-6 yıl önce çıkarılan kanunlar bile kağıt üzerinde kalıyor formaliteden isim yazıp para ödeyecekler.

2
0
yanıtYanıtla
Bilir Kişi:

Yanlış haber yapmayın, son değişikliklerle 10 kişinin altında bulunan az tehlikeli işyerlerinde hizmet alma zorunluluğu yokkkkkkkkkkk, sadece risk analizi, acil durum eylem planı, iş güvenliği eğitim belgelerini ve çalışanların sağlık raporlarını bulundurma zorunluluğu var. . . Ayrıca risk analizi ve acil durum eylem planını da 10 kişinin altındaki işyerlerinde işverenler veya vekilleri yapabiliyor. . . 10 kişinin altında bulunan az tehlikeli işyerleri boş yere hizmet almayın,

2
0
yanıtYanıtla
bilir kişi:

bilmezmiyim tabiki bilirim, 250 tl bir ücretle işverenler yada bünyesinde bulunan mühendislik, fen edebiyat, teknik öğretmenlik vb mezunları Anadolu uni. den e sertifika alıp yapabilecek. . . beni bugun arayanın hatti hesabı yok, 10 kişiye kadar 75 kdv, 20 kişiye kadar 150 kdv uzman ve hekim hizmeti aylık sadece bu kadar gel vatandaş gelllllll :)

yanıt0
yanıt0
DOĞRU SÖZ:

muharrem agzını kapa yalaka kira ne kadar bağkur ne kadar öğren ondan sonra yalaklan

1
0
yanıtYanıtla
kapatma:

bu kanunlar ile tüm küçük esnaf kapasın gitsin denilmekte!!!! Küçük esnaf yanında çalışan işçisine zar zor maaş verirken, kendi sigortasını, kirasını ve vergilerini öderken bir de bunu çıkardılar başlarına. . . Sorma ver parası.

1
0
yanıtYanıtla
kayserili:

MUHARREM denen trol yalaka. . . . sen kimsin herkese cevap veriyorsun yalaka seni

0
0
yanıtYanıtla
İMAM BAYILDI:

10 işçiye kadar olanları devlet karşılayacak zaten. neyin kafasını yaşıyosunuz. 50 den fazla olan yerler zaten işyeri hekimi ve sınıfına göre uzman bulunduruyodu. çalışma ekonomisi ve endüstri mezunlarına da bu belgeyi almak için hak tanınanacaktı yokmu gelişme. ÇEKO MEZUNLARI MAĞDUR. SADECE MÜHENDİSMİ ANLR O İŞİ. NERDEN BİLSİN ÇALIŞMA ŞARTLARINI ANCA DEMİRİN KALINLIĞINI ÖLÇERLER.

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title