Haberler

5 Yaşındaki Çocuğa Taş Operasyonu

Medical Park Hastanesi'nde üreter taşı tanısı olan 5 yaşındaki çocuk başarılı bir operasyonla sağlığına kavuştu.
Medical Park Tokat Hastanesi Üroloji Uzmanı Opr.Dr.Kenan Yalçın, çocuklarda ve kızlarda üriner taş hastalığı eşit oranda...

Medical Park Hastanesi'nde üreter taşı tanısı olan 5 yaşındaki çocuk başarılı bir operasyonla sağlığına kavuştu.

Medical Park Tokat Hastanesi Üroloji Uzmanı Opr. Dr. Kenan Yalçın, çocuklarda ve kızlarda üriner taş hastalığı eşit oranda görülmekte olduğunu söyledi. Üriner sistem taş hastalığından erişkinlerde erkek hastaların daha çok etkilendiğini belirten Yalçın, "Bu hastalık çocuklarda ise farklılık göstermektedir. Yani çocuklarda ve kızlarda üriner taş hastalığı eşit oranda görülmektedir. Taşların çoğu böbrek ve idrar yolunda bulunur. Mesane taşları ise, dünyanın az gelişmiş bölgelerinde hala yaygındır" dedi.

Çocuk hastalarda taş hastalığının Türkiye'de, Pakistan'da ve bazı Güney Asya, Afrika ve Güney Amerika ülkelerinde oldukça yaygın olduğunu ifade eden Yalçın, "Üriner sistemde taş oluşumu metabolik, anatomik faktörler, enfeksiyon ve beslenme alışkanlıklarını içeren bir çok faktöre bağlı olarak oluşmaktadır. Erişkin hastalardan en önemli farkı ise taşların sık tekrarlama özelliğine sahip olmasıdır. Bu sebepten dolayı ise mutlaka taşın neden oluştuğu ortaya konulmalıdır ve hastalar yakın takip edilmelidirler. Çocuk ve bebeklerin şikayetleri ise yaşa bağımlı olarak değişmektedir. Böğür ağrısı ve hematuri (kanlı idrar yapma) gibi semptomlar büyük çocuklarda daha sık görülür.Çok küçük çocuklarda spesifik olmayan semptomlar (örneğin;huzusuzluk, kusma) yaygındır. Çoğunlukla belirgin olan ve ağrıyla birlikte ya da ağrısız meydana gelebilen hematuri (kanlı idrar yapma)çocuklarda daha seyrek görülür. Bununla birlikte, mikroskobik hematuri (idrar tetkikleri ile tespit edilen kanlı idrar) tek gösterge olabilir ve çocuklarda daha sık görülür. Bazı olgularda üriner infeksiyon, taş saptanmasını sağlayan radyolojik görüntülemeye yol açan tek bulgu olabilir" dedi.

Çocuklarda ve bebeklerde taş hastalığı yatkınlık oluşturan faktörlerin sıklığının ve yinelenme oranlarının yüksek olmasından dolayı, üriner sistemde taş bulunan her çocuğunun eksiksiz bir metabolik değerlendirmeden geçirilmesi gerektiğini de belirten Yalçın, "Tedavi taşın büyüklüğü ve yerine göre değişmektedir. Böbrek taşlarında 2 cm üzerinde ise perkütan nefrolitotripsi (kapalı yolla taş ameliyatı) yapılırken 2 cm altındaki taşlarda shock wave litatripsi (Taşkırma) tedavisi yapılmaktadır.Üst üreter(idrar kanalı) taşlarında taşkırma, alt üreter(idrar kanalı) taşlarında ise URS dediğimiz endoskopik üreter taş ameliyatını yapmaktayız. Bu tür çocuk taş hastalıkları endoskopik yolla tedavi edildikleri zaman aynı gün veya ertesi gün taburcu edilebilmektedirler. Hastanemiz de çocuk hastalarda her türlü taş ameliyatı yapılabiliyor" diye konuştu. - TOKAT

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yaşam

Medical Park Kenan Yalçın Türkiye Tokat Yaşam Haberler

Bakmadan Geçme

Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli? Ali Konak kimdir? AK Parti Konya- Yunak Belediye Başkan adayı Ali Konak kaç yaşında, nereli? Serdar Köksal kimdir? Zafer Partisi Erzurum Tortum Belediye Başkan Adayı Serdar Köksal kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title