Haberler

5. Uluslararası Enerji ve Değer Konferansı Başladı

Center For Energy and Value Issues (CEVI) Başkanı Prof. Dr. Andre Dorsman Türkiye'de enerji piyasasının kurulmasıyla Türkiye elektrik şebekelerinin komşu ülkelerin elektrik şebekeleriyle bağlantılı hale gelmesi ihtimali ortaya çıktığını, bunun da fiyatların yakınsaması ve fiyat oynaklığının azalması sonucunu getireceğini belirtti.

Center For Energy and Value Issues (CEVI) Başkanı Prof. Dr. Andre Dorsman Türkiye'de enerji piyasasının kurulmasıyla Türkiye elektrik şebekelerinin komşu ülkelerin elektrik şebekeleriyle bağlantılı hale gelmesi ihtimali ortaya çıktığını, bunun da fiyatların yakınsaması ve fiyat oynaklığının azalması sonucunu getireceğini belirtti.

Borsa İstanbul'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, Kadir Has Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi ve Center For Energy and Value Issues (CEVI) iş birliğiyle,Merkez Bankası, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), Borsa İstanbul, İstanbul Takas ve Saklama Bankası A.Ş. (Takasbank) ve İstanbul Gaz Dağıtım Anonim Şirketi(İGDAŞ) sponsorluğunda gerçekleştirilen "5. Uluslararası Enerji ve Değer Konferansı" Kadir Has Üniversitesi Cibali Yerleşkesi'nde başladı.

Konferansın açılış konuşmaları, Konferans Başkanlığını yürüten Kadir Has Üniversitesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölüm Başkanı ve Enerji ve İklim Değişikliği Vakfı (ENİVA) Kurucu Başkanı Prof. Dr. Volkan Ediger, Hacettepe Üniversitesi Maliye Bölüm Başkanı ve Enerji Piyasaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Necmiddin Bağdadioğlu, CEVI Başkan Vekili ve Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Baha Karan, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Başkan Yardımcısı Mehmet Ertürk, Kadir Has Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Aydın ve Hacettepe Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Çağlar tarafından yapıldı.

CEVI Başkanı ve Amsterdam Üniversitesi (VU) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Andre Dorsman, konferansta yaptığı konuşmada, "Türkiye'de enerji piyasasının kurulması ile Türkiye elektrik şebekelerinin komşu ülke elektrik şebekeleriyle bağlantılı hale gelmesi ihtimali ortaya çıkıyor, bu da fiyatların yakınsaması ve fiyat oynaklığının azalması sonucunu getirecektir" değerlendirmesinde bulundu.

Konferansta öğleden sonra düzenlenen ve başkanlığını Hacettepe Üniversitesi İşletme Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Baha Karan'ın yaptığı oturuma, Borsa İstanbul Araştırma ve İş Geliştirme Müdürü Dr. Murat Mazıbaş, Takasbank Genel Müdür Yardımcısı Dr. Sezai Bekgöz, Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi (TEİAŞ) Enerji İletim ve Kontrol Müdürü Hacı Durgun ve Türkiye Doğalgaz Dağıtıcıları Birliği Derneği (GAZBİR) Başkanı Yaşar Arslan katıldı.

Açıklamada yer alan bilgilere göre, enerji piyasalarının tartışıldığı ilk oturumda bir sunum yapan Borsa İstanbul Araştırma ve İş Geliştirme Bölüm Müdürü Dr. Murat Mazıbaş, dünya enerji piyasası uygulamalarından örnekler verdi.

Türkiye'de Borsa İstanbul ve diğer paydaşlar tarafından devam ettirilen çalışmalara değinerek Borsa İstanbul'un diğer piyasalarda olduğu gibi bu alanda da öncü rol oynayacağını dile getiren Mazıbaş,  başarı için güçlü bir altyapının oluşturulması, özel sektörle yakın iş birliği ve kurumlar arası entegrasyonun vazgeçilmez olduğunu ifade etti.

Takasbank Genel Müdür Yardımcısı Sezai Bekgöz ise son dönemde hem sermaye piyasalarında hem de enerji piyasasında önemli bir yeniden yapılanmaya tanık olunduğunu, Takasbank olarak, yerel ve uluslararası gelişmeler paralelinde verilen hizmetleri geliştirip, sektöre uluslararası standartta hizmet verme çalışmalarını sürdürdüklerini belirtti.

Bekgöz, şunları kaydetti:

"Yenilemekte olduğumuz takas altyapımız, 'Tapu Takas', 'Portföy Saklama', 'TEFAS'  gibi geliştirdiğimiz yeni hizmetler ile uluslararası standartta etkin, kesintisiz, az maliyetli ve güvenilir hizmet sunma stratejimiz çerçevesinde aldığımız ISO 22301 İş Sürekliliği Standardı Sertifikası ve ISO 27001 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi Standardı Sertifikası ile 2023 vizyonu başta olmak üzere Türkiye'nin yüksek hedeflerine katkı sağlamak için Takasbank olarak özveri ile çalışmalarımızı sürdürmekteyiz.

Enerji piyasası özelinde, merkezi takas kuruluşu ve merkezi karşı taraf olarak hizmet verdiğimiz elektrik piyasası türev ürünlerinin yanı sıra aralık 2011 tarihi itibarıyla spot elektrik piyasasına da Merkezi Uzlaştırma Bankası olarak halihazırda hizmet vermekteyiz. Kuruluş çalışmaları tamamlanan Enerji Piyasaları İşletme AŞ'ye (EPİAŞ) ise faaliyete geçmesini takiben merkezi uzlaştırma bankası olarak hizmet verilmeye başlanacaktır. Takas ve/veya uzlaştırma hizmeti verdiğimiz sektördeki ürün yelpazesine elektrik yanı sıra doğalgaz, kömür, petrol, karbon emisyonu gibi ürünleri katma, organize ve tezgah üstü ürünlere hizmet verme çalışmaları halen devam etmektedir."

Konferansın ikinci günü akademik oturumlarla devam edecek. Konferansta Enerji Projelerinin Finansmanı ve İslami Finansman, Enerji Şirketlerinde Kurumsal Yönetim, Türkiye Doğalgaz Piyasası, Enerji Transferi, Enerji Piyasalarında Fiyatlama, Kyoto Protokolu ve Türkiye Karbon Piyasası, Türkiye Elektrik Piyasası, Türkiye'de Enerji Verimliliği, Enerji Yatırımlarında Karar Faktörleri gibi konular ele alınacak.

Kaynak: AA / Ekonomi

Hacettepe Üniversitesi Borsa İstanbul Takas Bank Türkiye Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title