Haberler

5. İstanbul Finans Zirvesi

İş Girişim Sermayesi Üst Yöneticisi Özgen: "Girişim sermayesi sektöründe küçük ölçekli işlemler bir kenara bırakıldığında bugüne kadar 285 işlem görüldü"

İş Girişim Sermayesi Üst Yöneticisi (CEO) Murat Özgen, girişim sermayesi sektöründe küçük ölçekli işlemler bir kenara bırakıldığında bugüne kadar 285 işlemin görüldüğünü söyledi.

Anadolu Ajansı'nın global iletişim ortağı olduğu ve küresel finansın liderlerini buluşturan "5. İstanbul Finans Zirvesi"n ilk gününde (IFS) "Girişim Sermayesi Fonları: Lüksemburg ve Türkiye Arasında İşbirliği Fırsatları" adlı oturum gerçekleşti.

Moderatörlüğünü GP-Trust Finansal Yönetim ve Danışmanlık Hizmetleri Yönetici Ortağı Pınar Eczacıbaşı'nın yaptığı oturumda konuşan Özgen, bugüne kadar Türkiye'de 15 şirkete yatırım yaptıklarını, bunlardan 11'inden satarak geri çıktıklarını söyledi.

11 şirkette elde ettikleri yıllık bileşik getirinin dolar bazında yüzde 26,5 olduğu bilgisini veren Özgen, bunun dünya ölçeğindeki en yüksek oranlardan birisi olduğunu kaydetti.

2005 yılında Türkiye'de zirvenin yaşandığını, birleşme ve satın almaların 31 milyar dolara çıktığını anımsatan Özgen, bununla birlikte girişim sermayesi fonlarının da ülkeye girişini görmeye başladıklarını dile getirdi.

Girişim sermayesi sektöründe küçük ölçekli işlemler bir kenara bırakıldığında bugüne kadar 285 işlem görüldüğü bilgisini veren Özgen, "Bunların yüzde 85'i 2006'dan sonra gerçekleşti. 285 işlemin 58'inde bir çıkış gördük" dedi.

"Lüksemburg AB içerisinde en önemli özkaynakların bulunduğu yer"

Wildgen Partners in Law Ortağı Mevlüde Aysun Tokbağ ise Lüksemburg'un AB içerisinde en önemli özkaynakların bulunduğu yer olduğunu söyledi.

Lüksemburg'un yıllardan bu yana her türlü finansmanı kullandığı için bir finans merkezi haline geldiğini belirten Tokbağ, Lüksemburg'un özkaynak konusunda başarılı olduğunu, bu başarının da hükümetin verdiği desteklerden kaynaklandığını söyledi.

United International Management S.A. Yöneticisi Sinan Sar da Lüksemburg'da yatırımcıların sadece yatırımlarına odaklandığını, hukuki veya siyasi konuları dert etmediğini bildirdi.

Earlybird Venture Capital Ortağı Evren Üçok ise Lüksemburg'ta iyileştirilmesi gereken bir takım konuları dile getirerek, Avrupa'da yasal danışmanlık almanın çok pahalıya mal olduğunu söyledi.

Kendilerinin de bu konuda çok fazla harcamaları olduğunu ancak bunun kendileri için belki istisnai bir durum olabileceğini ifade eden Üçok, söz konusu maliyetlerin dikkate alınması gerektiğini, aksi takdirde bir Türk şirketinin Lüksemburg'a gitmesinin pek de karlı olmayabileceğini kaydetti.

Son yıllarda Türk hükümetinin pek çok teşvik adımları attığını belirten Üçok, "Bir sonraki fon jenerasyonumuzda bu konuda beyin fırtınaları yapıyoruz. Belki de Türkiye eş yatırım çalışmasını da düşünebiliriz. Çünkü yatırımcılarımızın yüzde 10-20 kadarı Türk. Her iki taraf için de doğru bir çözüm bulmaya çalışıyoruz" diye konuştu.

Mir Holding-Ekin Fon Yönetimi Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Mirmahmutoğulları ise yenilikçi finansman konusunda bir konuşma yaptı.

Türkiye'de 10-15 yıl öncesinde insanların daha karamsar olduğunu belirten Mirmahmutoğulları, kendi ülkesinde gelecek görmeyenlerin dışarı açılma ve beyin göçüne sebep olma istekleri olduğunu anlattı.

Bu dönemde, kendisinin liderliğini yaptığı kuruluşun çalışma yaptığını ve proje, buluş ve yeni fikirleri olanların gitmemesini, onları destekleyeceklerini söylediklerini aktardı.

Amatör düzeyde, bütün Türkiye'yi kapsayamayacak düzeyde bir destek vermeye başladıklarını dile getiren Mirmahmutoğulları, bu çalışmalarının yine de bir rüzgar sağladığını ifade etti.

Mirmahmutoğulları, firmalarının 1987 yılından bu yana Ar-Ge'ye değer vermeseydi, 1996 yılında söz konusu projeye destek veremeyeceğini söyledi.

"Beyin göçüne karşı beyin gücünü destekliyoruz" sloganıyla yola çıktıklarını anlatan Mirmahmutoğulları, her yıl 250 civarında proje aldıklarını ve projelerin 33'ünü desteklediklerini kaydetti.

2015 sonrasında tüm bu faaliyetlerinin, Ekin Fon Yönetimi adı altında değişik bir boyut kazanacağı bilgisini veren Mirmahmutoğulları, "TÜBİTAK 1514 programının özü, çekirdek ve başlangıç noktasındaki Ar-Ge şirketlerini destekleyerek, onların üretkenliklerini endüstriye dönüştürüp, Türkiye'de yapılan yüksek katma değerli üretimleri çoğaltmaktır. Biz zaten 1996 yılından bu yana bunu yapıyoruz. Dolayısıyla bizimle çok örtüştüğünü hissettik" dedi.

Lüksemburg-Türkiye Business Club Başkanı Zeynep Aslan ise Lüksemburg'un dış dünyaya açıklığının, ekonomik ve siyasi stabilizesinin yatırımcıları çektiğini dile getirdi. - İstanbul

Kaynak: AA / Ekonomi

İstanbul Finans Zirvesi Murat Özgen Lüksemburg Türkiye Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

23 Ekim hangi burç? Ekim'in 23'ü hangi burçtur? 23 Ekim burç özellikleri, sembolü ve gezegeni nedir? 23 Ekim hangi burca ait? 22 Ekim hangi burç? Ekim'in 22'si hangi burçtur? 22 Ekim burç özellikleri, sembolü ve gezegeni nedir? 22 Ekim hangi burca ait? MHK nedir, açılımı nedir? MHK üyeleri kimlerdir? MHK başkanı kimdir? Beşiktaş Ankaragücü maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) BJK Ankaragücü maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Survivor Birleşme partisi ne zaman 2024? Yalı Çapkını dizisi nerede çekiliyor, hangi yalıda, nasıl gidilir? Hucurat Suresi kaç sayfa? Kur'an-ı Kerim'de Hucurat Suresi kaçıncı cüz, hangi sayfada, sayfa kaçta? Hucurat Suresi kaç ayettir, ayet sayısı kaç? Dünyanın en güzel kadını kim seçildi 2021? Dünyanın en güzel 100 kadını listesi ve isimleri! Türkiye'nin ve dünyanın en güzel kadını kim? Ünlü Harfler (Sesli Harfler) hangileridir? Sessiz harfler neler? İnce ve Kalın ünlü harfler nelerdir? Ünlü (Sesli) Harfler ve Ünsüz (Sessiz) Harfler! İstanbul ilçeleri! İstanbul'un tüm ilçeleri nelerdir? İstanbul'un kaç ilçesi var? İstanbul Avrupa Yakası ve Anadolu Yakası ilçeleri hangileri? Dünya karizma günü nedir? Dünya Karizma Günü ne zaman? Karizma nedir? Karizmatik ne demektir? Okulu kim buldu? Okulu kim çıkardı? Okulu kim icat etti? Okula gitmek kimin fikriydi? Küçük Prens sözleri: En güzel Küçük Prens sözleri nelerdir? Küçük Prens kitabından alıntı sözler, Küçük Prens gün batımı sözleri! Beşiktaş Ankaragücü maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! BJK Ankaragücü maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Bein Sports CANLI izle! (HD) Bein Sports kesintisiz donmadan canlı yayın izleme linki!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title