Haberler

5. Fakiye Teyran"I Anma Programı"

Bahçesaray ilçesinde bu yıl ?5'incisi düzenlenen programla Fekiye Teyran anıldı.

Bahçesaray ilçesinde bu yıl ?5'incisi düzenlenen programla Fekiye Teyran anıldı.

Programlar kapsamında Fakiye Teyran Türbesi'ni ziyaret eden Van Valisi İbrahim Taşyapan ile eşi Nesibe Taşyapan, burada Kur'an-ı Kerim tilaveti dinleyip, dua etti.

Taşyapan, türbenin bahçesinde Bahçesaray Kaymakamlığı ile İl Müftülüğünce düzenlenen ve imam Ahmet Hüsrev Koyuncu'nun 30 eserinden oluşan hüsn-ü hat ve ebru sergisinin açılışını yaptı.

Fakiye Teyran'ın Kartal Mahallesi'ndeki evine giderek, İl Müftülüğü Tasavvuf Müziği Ekibi'nin def gösterini izleyen Vali Taşyapan tarihi Arvasi Cami bahçesinde bulunan türbeleri ve çilehaneyi de ziyaret etti.

Vali Taşyapan, ilçe merkezinde devam eden anma programında, Fakiye Teyran'ın büyük bir tasavvuf ve halk aşığıyla mutasavvıf olduğunu belirtti.

Teyran'ın Bahçesaray'da doğduğuna dikkati çeken Taşyapan, "Fakiye Teyran, bu güzel cennet bahçesi Bahçesaray'da doğmuş, büyümüş tabiatla, suyla, kuşlarla  konuştuğu rivayet edilmiştir. Hakikaten bu cennet misali yurdumuzun bu güzel köşesinde tabiatla konuşmamak, tabiatla ham hal olmamak mümkün değil. Burada akan bu dere, bu su Allah'ın bize bir lütfü olarak bir kayadan fışkırıyor. Bunu gören bir insan suyla da konuşur, ağaçla da konuşur" diye konuştu.

Taşyapan, bu toprakların çok değerli insanlar, çok değerli mutasavvıflar, çok değerli şairler ve alimler yetiştirdiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Fakiye Teyran, kendini manevi olarak yetiştirmiş, Allah'ın kendisine verdiği fırsatların farkına vararak, bunları değerlendirmiş ve deyişleriyle 300, 400 yıl öncesinden günümüze kadar gelmiştir. Bu anma günleri çok önemlidir. Bu değerlerimizin ne kadar farkına varırsak o kadar iyi olacaktır. Bugün bir Mevlana Hazretlerini bütün dünya tanımaktadır. Yunus Emre'yi bugün bütün dünya tanıyorsa bu da bizim büyük bir değerimizdir. İnşallah ileriki yıllarda burada Fakiye Teyran'ı da bütün dünya tanıyacak, deyişlerinden ve sözlerinden ilham alarak daha nice güzel günlere insanlarımız onu rehber ederek ulaşacaklardır."

Kaynak: AA / Yerel

Nesibe Taşyapan Bahçesaray Kartal Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title