Haberler

5 Bin Yıllık Kalede Sultan Fatih'in Gülleleri Bulundu

Güncelleme:

Anadolu Selçuklu başkenti Konya'da birçok medeniyete beşiklik eden ve efsanelere konu olan 5 bin yıllık sur ile sarnıçların bulunduğu Takkeli Dağ'daki kalede Fatih Sultan Mehmet'in gülleleri gün yüzüne çıkarıldı.

Merkez Selçuklu ilçesi sınırlarında bulunan Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu, Karamanoğulları ve Osmanlı'ya kadar binlerce yıldır birçok medeniyetin izlerini taşıyan dağdaki Gevele Kalesi'nde yürütülen kazılarda önemli bulgulara ulaşıldı.

Necmettin Erbakan Üniversitesi Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Sanat Tarihi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Çaycı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kazının Selçuklu Belediyesi, Konya Müzeler Müdürlüğü ve üniversitenin işbirliğinde yürütüldüğünü söyledi.
Kalenin yapısı ve konumundan dolayı tarih boyunca doğal bir gözetleme kulesi olarak kullanıldığını vurgulayan Çaycı, kentin savunması açısından önemli rol üstlendiğini kaydetti.
Kazı çalışmalarına yüzey araştırmasıyla başladıklarını dile getiren Çaycı, çalışmaların uzun soluklu olacağını ifade etti.

KAZILAR ÜÇ YILDIR DEVAM EDİYOR

Kazılarda üçüncü yılın geride kaldığına dikkati çeken Çaycı, "İlk yıl buradaki tarihi buluntuları inceledik. Takkeli Dağ'ın eteklerinde Roma eserleri var. Biraz aşağılarda Roma ve Bizans dönemine kadar uzanan kaya mezarları tespit ettik. Bütün bunlar bu bölgenin tarih boyunca ne kadar yoğun şekilde ilgi gördüğünün göstergesi" dedi.

DÖNEMİN KÜRECİK'İ GEVELE KALESİ

Çaycı, Selçuklu döneminde de önemli rol üstlenen Gevele Kalesi'nin geçmişte Konya'nın kilidi olduğunu anlattı.

Gevele'yi ele geçirenin şehri de ele geçirebileceğine işaret eden Çaycı, şunları söyledi:
"Buluntulara ve yüzey araştırmalarına göre kalenin savunma amaçlı inşa edildiği görülüyor. İçindeki yapılar da bunu destekliyor. Ortaçağ'da sultanların, umera ve zümeranın sığındığı önemli bir yer. Günümüz tabiriyle Türkiye'deki Kürecik gibi radar üssü pozisyonundadır. Bin 700 metre yüksekliğindeki bir alanda 360 derecelik gözlem yapılan, çevreye hakim bir nokta."

"ÇOK SAYIDA GÜLLE BULDUK"

Kazılarda çok sayıda "temren" adı verilen ok uçları bulunduğunu bildiren Çaycı, bunun kalenin birçok kez saldırıya uğradığının işareti olduğunu belirtti.

Osmanlı dönemine ait eserleri de gün yüzüne çıkardıklarının altını çizen Çaycı, şunları kaydetti:

"Çok sayıda gülle bulduk. Fatih'in gülleleri olduğunu düşünüyoruz. Zira kale en büyük darbeyi Gedik Ahmet Paşa komutasındaki Osmanlı ordusundan görmüştü. Karaman Beyliği uzun süre Osmanlı'yı meşgul etti. Fatih Sultan Mehmet, Gedik Ahmet Paşa'ya Karamanoğulları tehlikesini bertaraf etmesi emrini veriyor. Gedik Ahmet de öncelikle Konya'nın kilidi olan Gevele Kalesi'ni kullanılamaz hale getiriyor. Sonra da Larende'deki (Karaman) ikinci kaleyi bertaraf ediyor. Böylece Karamanoğulları'nın gücü kırılmış oluyor. Fatih Sultan Mehmet'in güllelerini kazı sırasında etrafa dağılmış vaziyette bulduk. Sayımları yapıldı ve müzeye teslim edildi. Ortaçağ savaş teknolojisinin en önemli unsurları olarak bunları bilim tarihine kazandırdık."

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Fatih Sultan Mehmet Selçuklu Roma Kültür Sanat Haberler

500

Yorumlar (6)

YÜKSEK OVADAN SELAMLARMobil-ANDROID:

TÜRKİYE SAHİPSİZ OLMADIGINI GÖSTERSİN SOYKIRIMDIR YÖNÜNDE DÜŞÜNENLERLE TÜRK DEVLETİNİN SATEN İŞİ OLMAZ BU İNSANLARLA OLAN ÇIKAR İLİŞKİLERİMİZÏN GÖZDEN GEÇİRİLMESİ.RTE OGLUNUNDA İSRAİL İLE OLAN TİCARİ ANLAŞMALARINI SONLANFIRMASI DERHAL GERÇEKLEŞMELİ YARİNDEN TEZİ YOK AYASOFYAYI İBADETE AÇMALIYIZ.O KADAR KİLİSE AÇILIRKEN AYASOFYANIN KAPALI TUTULMASI MÜSLÜMANLARA ZÜLÜMDÜR. cCc MHP.

12
6
yanıtYanıtla
turgaymobilWeb@haberler.com:

Bizler de inşallah Fatih Sultan Mehmet in torunları olabiliriz. Onların bıraktıkları na sahip Çıkmak yeter

12
4
yanıtYanıtla
TQ:

Toprak altinda aramaya ne gerek, gidin. Bulgaristanda osmanli tarihine isik tutacak belgeler, bizim zavalli yoneticiler zamaninda yakmaya kalkisiyorl bir bulgar der bunlari bana verin gider muzeye verir o bulgar. . . bizimkilerde tarihi yok etmek icin elinden geleni yapmislar

9
0
yanıtYanıtla
Av.G.ErenMobil-IOS:

Arkadaş anlama özürlü sanırım 5 bin yıllık olan kale

6
1
yanıtYanıtla
OSMANLI:

AÇIN BİRAZ OSMANLI TARİHİ OKUYUN ONDAN SONRA YORUM YAPIN Q3 MALI ÖZELLİKLE SEN OSMANLO ASLA DİNİ KULLANMAZ ÇÜNKÜ SON BİR İKİ PADİŞAHI HARİÇ BÜTÜN OSMANLI PADİŞAHLARI EVLİYE DERECESİNDE İNSANLARDIR. MMMMAAAAALLLLLL Q3 IQ SIFIR ATIP TUTUYON SIIR

4
1
yanıtYanıtla
Garip Mobil-IOS:

Kardes fatih 5 bin yıl önce yasamamış, 5 bin yıllık kaleye kendi yasadığı dönemde saldırmış ???

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title