Haberler

5 Bin Yıllık Fırça ve Oyuncak Bulundu

Güncelleme:

Kütahya'da yaklaşık 25 yıldır devam eden Seyitömer Höyüğü kurtarma kazılarında, 5 bin yıllık fırça ve oyuncak bulundu.

Kütahya'da, özel bir firmaya ait çalışma alanında bulunan ve Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Arkeoloji Bölümü tarafından yürütülen Seyitömer Höyüğü kurtarma kazısında, yaklaşık 5 bin yıllık olduğu tahmin edilen fırça ve çıngırak oyuncağı bulundu.

Merkeze bağlı Seyitömer beldesinde, altında 12 milyon ton kömür rezervinin ekonomiye kazandırılması amacıyla, 1989 yılından beri çeşitli birimlerce kurtarma kazısı yapılıyor.

DPÜ Arkeoloji Bölüm Başkanı ve Seyitömer Höyüğü Kazı Grubu Başkanı Prof. Dr. Nejat Bilgen öncülüğünde 2006 yılından beri devam ettirilen kazılarda ise binlerce envanterlik eser çıkarılarak, Kütahya Müzesi'ne teslim edildi.

Roma, Helenistik, Akhaemenid, Orta ve Erken Tunç çağlarına ait bulguların çıktığı höyükte, bu yıl ki kazılarda çıkarılan, tanrıça figürleri, fırça ve çocukların oyuncağı olan çıngırak dikkati çekiyor.

Prof. Dr. Bilgen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kendileri tarafından sürdürülen kazıların bu yıl 9'uncu yılına girdiğini söyledi.

Kazılarda "saray" diye adlandırdıkları yer olan en üst noktada bulunan A ve B katmanlarında, 5 bin yıl öncesine ait kalıntıları çıkarmaya devam ettiklerini dile getiren Bilgen, "Şimdi de 'C katmanı' dediğimiz, Erken Tunç devrinden kalma bölümü ortaya çıkaran çalışmalar yapıyoruz. Orada da kerpiç yapılar karşımıza çıktı. Burada çıkan yapılar, o dönemin Anadolu mimarisi yapısına çok uygun. Bu bölgenin mimarisini de yansıtıyor" diye konuştu.

"5 BİN YIL ÖNCESİNİN ESERLERİ ÇIKIYOR"

Bilgen, bölgenin killi yapısından dolayı buluntular arasında, kilden seramik kapların bol miktarda olduğunu anlattı.

Bu buluntuların 5 bin yıl önceki ustaların sanatını kendilerine gösterdiğini ifade eden Bilgen, şöyle konuştu:

"Binlerce parça olan bu seramik kapları, rekonstrüksiyonlayarak müzeye kazandırıyoruz. Bununla birlikte çizim yapıp ve fotoğraflayarak eserlerin daha net anlaşılması amacıyla rekonstrüksiyon çalışmaları devam ediyor. Şu an ayrıca burada çıkardığımız bol miktarda dokuma tezgahı ağırlıkları var. Yine kilden yapılmış olarak karşımıza çıkıyor. Bunun yanı sıra pişmiş topraktan figürler, ana tanrıça figürleri ve ana tanrıçayı temsilen mermerden şekillendirilmiş idoller, yine bu katta bulundu Ayrıca, pişmiş topraktan küçük boğa heykelcikleri de bol miktarda mevcut. Bunlar hep bize boğa kültünün, boğa inancının olduğunun göstergesi. Zaten bu katta ortaya çıkardığımız ocakların biçimleri de boğa boynuzu şeklindeydi. Bunların, buralarda boğa kültü ve inancının devam ettiğini ve ana tanrıça inancının figür ve idollerinin bu katta yoğun olarak yaşandığını bize göstermektedir."

Bilgen, höyüğün birçok medeniyete ev sahipliği yaptığını ve bu yüzden kendileri için çok değerli bulgular elde ettiklerini vurguladı.

Son kazı çalışmalarında ise kendileri için ilginç gelen eserler çıkardıklarının altını çizen Bilgen, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yine burada bir fırça bulduk. Hayvan kıllarının takıldığı kısımlar, kilden yapılmış. Üzeri motiflerle bezeli bir üçgenimsi yapıya sahip bu fırça. Bunlar özellikle Erken Tunç Çağı'ndaki seramik üretiminde perdahlama ve boyama işlerinde kullanılmış. Bunun yanı sıra daha önceki yıllarda da karşımıza çıkmıştı. Yine kilden yapılmış, küresel biçimde küçük ve üzeri motifli, salladığımız zaman içindeki parçacıklar nedeniyle çıngırak sesi çıkaran bir oyuncak bulduk. Bu da M.Ö. 3 bine ait bir obje. Bizim için buluntularımız açısından ilginç ve kırılmadan ele geçirilmesi de şans." - Kütahya

Kaynak: AA / Yerel

Seyitömer Kütahya Roma Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

23 Nisan'da Hastane ve Eczaneler Çalışıyor mu? Sağlık Hizmetleri Durumu Milli Bayramlar: Milli Bayramlarımız nelerdir? Milli bayramlarımız kaç tanedir, hangileridir? Milli bayramların isimleri ve tarihleri! Hal Ekleri nelerdir? İsmin hal ekleri nelerdir? Hal ekleri cümle içerisinde örnekler ve konu anlatımı! Kaç tane hal eki var? Hacet duası okunuşu! Hacet namazı duası nasıl okunur? Hacet duası nasıl yapılır? Hacet duası Arapça ve Türkçe yazılışı! Galatasaray'ın kaç şampiyonluğu var? Galatasaray en son ne zaman şampiyon oldu? Cleveland Cavaliers Orlando Magic NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 23 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! New York Knicks Philadelphia 76ers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 23 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 23 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 23 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 23 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu kimdir, mesleği ne? 4. eleme adayı kim oldu? Survivor haftanın eleme adayları ki potada kimler var 23 Nisan Salı? Kalkınma Yolu Projesi nedir, nereden geçiyor? Sivasspor'un penaltısı doğru mu? Hakem yorumları ne diyor? (Sivasspor - Fenerbahçe) Derin Futbol ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda?????? 23 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title