Haberler

5 Bin Lira Maaşla Çoban Aranıyor

Güncelleme:

Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır,"5 bin lira maaşla çoban bulamıyoruz. Yeni nesil daha sosyetik işlere yöneliyor. Oğluma kasaplık yaptıramadım" diye konuştu.

Antalya Ticaret Borsası (ATB) 25'inci meclis toplantısına tarım topraklarının imara açılması ve hayvancılık sektöründe yaşanan ara elaman eksikliğine yönelik dikkat çekici tespitler damgasını vurgu. ATB toplantı salonunda gerçekleştirilen mecliste konuşan ATB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, insanların tarımdan umudunu yitirdiğini, yetkili kurumların devrim nitelinde kararlar almasının şart olduğu uyarısını yaptı.

YUTKUNDUM KALDIM

Korkuteli'nde iki çiftçi arasında yaşanan diyalogu meclis üyeleri ile paylaşan Çandır, "Köy konağında otururken orta yaş üzeri iki köylünün konuşmasına kulak misafiri oldum. Biri diğerine 'Buraların imar işi bir an önce bitse keşke' dedi. Diğeri ise 'Ne yapacaksın ki imara açılsa' diye sordu. Çiftçi, 'Tarımdan bir şey kazanamıyoruz en azından kira gelirimiz olur rahat ederiz' diye cevapladı. Bu durum karşısında yutkundum ve söyleyecek bir söz bulamadım. Çünkü insanlar tarımdan umudunu yitirmiş, imar ve inşaattan gelir elde etme kolaycılığını umut olarak görüyor. Bu sadece Korkuteli'nde değil Antalya'nın bekli de Türkiye'nin birçok yerinde böyle" diye konuştu.

İŞ VAR İŞÇİ YOK

Tarımda yaşanan kopmayla birlikte sektördeki ara eleman sorununun inanılmaz boyutlara ulaştığını vurgulayan Çandır, şöyle dedi: "Sanayide karşılaşılan ara eleman sorunu tarım sektöründe de hissedilir düzeyde baş göstermeye başladı. Üyelerimiz tarımda çalışacak işçi bulamamaktan yakınıyor. Hayvancılıkta sık sık gündeme gelen, hatta en son Batı Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfı (BAGEV) çalıştayında da öne çıkan çoban bulamama sorunu, yoğun emek gerektiren örtü altı tarımda da bizleri zor durumda bırakan sorunların başında geliyor."

KENTLERE AKIN VAR

"Tarımdan elini çeken gençler, bir daha tarıma dönmek istemiyor. Sadece işçi olarak değil insanlar kendi ata toprağını bırakarak vasıfsız oldukları işlerde 'Ne iş olsa yaparım ağabey' mantığıyla çalışmak için kentlere akın ediyor. Geçtiğimiz 7 yıllık dilime baktığımızda ilimiz en fazla göç alan kentler sıralamasında hep ilk dörtte olmuş, nüfusumuz 2,2 milyonun üzerine çıktı. Türkiye'nin nüfus büyüklüğü açısından en kalabalık 5. kentiyiz, ancak halen başta da belirttiğim gibi tarımda çalışacak işgücüne ulaşmakta her geçen gün daha da çok zorlanıyoruz."

ACİL TEDBİR ALINMALI

Sorunun çözümü için orta ve uzun vadeli planlar yapılması gerektiğini söyleyen Çandır, "Buna karşın ülkemizde 15-19 yaş aralığında ki 950 bin gencimiz ne eğitim görüyor ne de işgücüne katılıyor ve kayıp nesil olarak niteleniyor. En azından kendi tükettiği kadarını üreten bir ülke olmak için orta ve uzun dönem planlamaları yapılmalı, politika oluşturanlar tarafından bu konuda acil tedbirler alınmalı ve sektörde çalışacak işçi adaylarının özendirilmesi konusunda çalışmalar yapılmalı" dedi.

5 BİN LİRA MAAŞA ÇOBAN BULAMIYORUZ

ATB Başkanı Ali Çandır'ın hayvancılık sektöründe çoban bulunamadığına ilişkin tespitlerini destekleyen ATB Meclis Üyesi Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkan Vekili Osman Yardımcı, "5 bin lira maaşla çoban bulamıyoruz. Süreç bu kadar vahim bir hale geldi. Yeni nesil daha sosyetik işlere yöneliyor. Ben kendi oğluma kasaplık yaptıramadım. Benim verdiğim maaştan daha azına başka sektörde çalışıyor. Böyle giderse hayvancılık diye bir sektör kalmayacak" diye konuştu.

Antalya Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır, tarım ve hayvancılık sektöründe ara eleman sorununun inanılmaz boyutlara ulaştığını vurgulayarak, "Üyelerimiz tarımda çalışacak işçi, hayvancılıkta çoban bulamıyor. Sektör zor durumda" dedi.

SOSYETİK İŞLER REVAÇTA

Çandır'ın hayvancılık sektörüne ilişkin tespitlerini destekleyen ATB Meclis Üyesi Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkan Vekili Osman Yardımcı, "5 bin lira maaşla çoban bulamıyoruz. Yeni nesil daha sosyetik işlere yöneliyor. Ben kendi oğluma kasaplık yaptıramadım" diye konuştu.

Kaynak: Haberler.Com / Ekonomi

Ali Çandır Korkuteli Türkiye Antalya Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500

Yorumlar (43)

hmobilWeb@haberler.com:

Batmayasn koyunu satsan her ay 5 bin tl etmz iyi düşün

47
1
yanıtYanıtla
valla yalan be:

çobanlar ayda 1500 lirayada çalışır. . 5000 masalı aynen şöyledir. . ölen hasta olan kaçan zayıflayan telef olan hayvanları çobana ödettiriyorlar ve çoban borçlu çıkıyor. . çobanın parası 6 ayda bir ödenir ama nedense hep borçludur

11
1
yanıtYanıtla
koyuncu.:

atma sende o kadar nerde alıyon 50 koyunu tanesi en az 400-500 tl en fazla 12-13 koyun alırsın yıllardır bunu içindeyim kardeşim. ayrıca ısparta yalvaçta çoban aylıkları 2000-3000 tl arası değişiyor. çobanlık kolay değil en zor işlerden birisidir. . .

yanıt2
yanıt0
nuh:

yoooo ben 1200 koyuna kadar güdüyorum üniversite otomotiv mühendisi öğrencisiyim

yanıt0
yanıt0
fuat avni:

bu kesinlikle yalan haberdir 2000 3000 koyun çin belki bu kadar verilir caban degil coban ve ailesidir ailede 4 5 erkek olması lazım bu kadar koyunu gutmek için bizim koyde yılda 14 bin veriyorlar cobana o da keçi sürüsü için kimse koyun surusu için o kadar para vermez olsa olsa ayda 1500 tldir yılda 365 gun gunde 16 saat çalısarak o da yani milleti kandırmayın

8
2
yanıtYanıtla
ALİ KARADENİZ:

5 BİNLİRA İYİ PARA AMA BİZİM VATANDAŞIMIZ ONU YAPMAZ GİDER ASGERİ ÜCRETE FAPRİKADA ÇALIŞIR

5
5
yanıtYanıtla
cobanmobilWeb@haberler.com:

Amanhaaaa coban alirken cbpli olmamasina dikkat edin yoksa koyunlari bile gudemez hepsini kaybeder

8
1
yanıtYanıtla
DILDARmobilWeb@haberler.com:

ERDOGAN GİTSİN ÇOBAN OLSUN TAM ONA GÖRE BİR İŞ KOYUN HER YERDE KOYUNDUR:D

6
2
yanıtYanıtla
sjsnsnmobilWeb@haberler.com:

Ogretmenim atanamadim valla 5 bin versinler geleyim insanlarla ugrasacagima koyunlarla ugrasirim

6
2
yanıtYanıtla
corumsporMobil-ANDROID:

5000 lira maas veren bir adamun yilllik 60 binlira masrafi olur oda yakkasik 300 lira bir kuzuysa 200 kuzu parasi 200 kuzu parasida kislik yiyecege gitse 2000 koyunu varsir bu adamin ida en az 4 5 kisiyle gudum yapilir zengin is adamlarina sesleniyorum ilan yazarken adam akilli yazin

7
1
yanıtYanıtla
Tüm 43 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title