Haberler

5 Bin Konutun Elektriği Tezekten Üretilecek

Güncelleme:

Aydın'ın İncirliova İlçesi'nde kurulan biyoenerji santralinde günlük 400 ton hayvan gübresi işlenerek üretilen gaz ve elektrikle 5 bin konutun elektrik ihtiyacının karşılanacağı bildirildi. Söktaş'a ait Efeler Çiftliği'ndeki hayvanlardan elde edilen gübrelerin kullanacağı tesisini açılışı yarın Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız tarafından yapılacak.

TÜRKİYE'DE İLK

Ankaralı Senkron firması İncirliova'da hayvan gübresinden biyoenerji ve elektrik üreten bir tesis kurarak Türkiye'de ilklerden birine imza attı. İncirliova'nın Sınırteke Mahallesi'nde faaliyet gösteren Avrupa'nın en büyük çiftliği olan Söktaş'a ait Efeler Çiftliği'nde 6 bin büyükbaş hayvandan günlük 400 ton gübre elde ediliyor. Bu gübreleri kurulan biyoenerji tesisinde işlenip, gaz ve elektrik üretiliyor. Üretilen elektrik yaklaşık 5 bin konutun elektrik ihtiyacını karşılıyor. Elektrik ve gaz üretiminden arta kalan gübre ise paketlenerek, çiftçilerin tarla ve bahçelerinde kullanılması için satılıyor. Senkron firması yetkilisi Yusuf Yenice Türkiye'de yüzde yüz gübreden gaz ve elektrik üreten tek firma olduklarını söyledi.


YILDA 110 BİN TON GÜBREYİ ENERJİYE ÇEVİRİYOR

Türkiye'nin en büyük iki çiftliğinden birisinin Aydın'daki Söktaş Efeler Çiftliği olduğu vurgulayan Yenice, "17 bin büyükbaş hayvan kapasiteli ancak şu anda 6 bin büyükbaş hayvan bulunmaktadır. Avrupa'da dahi böyle büyük bir tesis yok. Buradan çıkan günlük 300-400 ton gübre yer altı borularıyla bizim sahamıza geliyor. Bu gübreyi kendi reaktörlerimizle alıyoruz ve 40 gün bekleterek gazlaştırıyoruz. Bu yatırımın tutarı 20 milyondur. Yaptığımız en önemli şey bir atığın elektrik enerjisine dönüştürülmesidir. Gübre giriyor, gaz oluyor. Biyogazdan da elektrik enerjisi üretiyoruz. Bu vesileyle yıllık 50 bin ton salınımı engellemiş oluyoruz. Tesisimizde yıllık ortalama 110 bin ton gübreyi tamamen enerjiye dönüştürüyoruz. Bu tesisin en önemli girdisi çevre insan sağlığına olan katkısıdır" dedi.


"KAYMAKAMLIĞI DEĞİL ENERJİYE TERCİH ETTİM"

"9 Eylül Üniversitesi Kamu Bölümü mezunuyum. Kaymakam olmayı hiç istemedim" diyen Yenice, "Devlet içerisinde olmaktansa özel sektörde bu tür işleri yapmayı tercih ettim. Yenilenebilir enerji içerisindeki en önemli enerjilerden birisinin biyogaz olduğunu düşünüyorum. Ülkemizdeki atıkların değerlendirilmesi ve milli ekonomiye kazandırılmasıyla bu sektörün yaygınlaşması içinde çaba gösteriyoruz. Burası Türkiye'de yüzde yüz hayvan gübresinden yaptığımız ilk tesisimiz. Hiçbir katkı kullanmıyoruz. 2.4 megawaltlık santralimizi çalıştırıyoruz. Bu santralde günlük 400 ton civarında atığı bertaraf ederek biyogaza dönüştürüyoruz. Bu biyogazdan da jeneratörlerimiz vasıtasıyla elektrik üreterek devlete satıyoruz. Elektrik üretiminin ardından geriye kalan sulu gübreyi de değerlendirme çabası içerisindeyiz. Bu enerji santrallerinin ülkemizde yaygınlaşması ülke ekonomisine de büyük kazanç sağlayacaktır" dedi.

"7/24 ENERJİ ÜRETEBİLİYORUZ"

Hayvan gübresi olduğu sürece 7/24 saat ve 365 gün enerji üretimi yapabildiklerini ifade eden Yenice, "Biyogaz enerji tesislerinin kurulumu oluşturulmasının ülkemizdeki distribütörlüğü firmamıza aittir. Tamamı ortaklarımız tarafından oluşturulmuştur. Bu tesisleri zaten bir firma olarak kurmaktayız. Buranın kurulumunun tamamı da firmamız tarafından yapıldı. Bakımı da yine firmamız tarafından yapılmaktadır. Teknik olarak dışarıdan hiçbir şeye ihtiyaç duymuyoruz. Dışarıdan gaz getirmek yerine burada kendi gazımızı kendimiz üretiyoruz. Yenilenebilir enerjide rüzgar ve güneş olduğu saatlerde ancak enerji üretebilirsiniz. Ancak, biyogaz santralleri için aynı şey mevzubahis değil. Atık olduğu ve atığın depolanabildiği sürece biyogaz santralleri 7/24 saat çalışabilen bu nedenle daha verimli santrallerdir. Gübrenin çıktıları da enerji sonrası çıkan organik gübrede son derece değerli bir üründür" dedi.

Tesisini açılışı yarın Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız tarafından yapılacak.




Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

İncirliova Türkiye Yenice Aydın Ekonomi Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Servet Yardımcı hangi takımlı, Servet Yardımcıkimdir? Fatih Sultan Mehmet kardeşlerini öldürdü mü? Erdoğan'dan öğretmen ataması son dakika açıklaması! Öğretmen ataması ne zaman, kaç tane, hangi branşlarda yapılacak? Barcelona PSG maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! Barcelona PSG maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Borussia Dortmund Atletico Madrid maçı CANLI izle! 16 Nisan Dortmund A.Madrid Şampiyonlar Ligi maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? NO Pelicans LA Lakers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 17 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! NO Pelicans LA Lakers maçı Sacramento Kings GS Warriors NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 17 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Barcelona PSG maçı CANLI izle! 16 Nisan Barcelona PSG Şampiyonlar Ligi maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? EXXEN canlı maç izle! (ŞAMPİYONLAR LİGİ) EXXEN kesintisiz donmadan canlı yayın! 16 Nisan EXXEN spor canlı izle! Sancaktepe jakuzi olayı ne? Belediyede jakuzi mi var? Tilâvet nedir? Kuran'da Tilâvet ne demektir? Tilâvet kelimesinin tanımı ve anlamı! Tertil nedir? Kuran'da Tertil ne demektir? Tertil kelimesinin tanımı ve anlamı! Akaryakıt Fiyatları (GÜNCEL): 16-17 Nisan benzine ve motorine indirim veya zam var mı? Güncel akaryakıt fiyatları! 16-17 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Beypazarı Maden Suyu yasaklandı mı? Maden suyu sağlığa zararlı mı?
500

Yorumlar (11)

Memleket sever09:

İşte bana bunlarla gelin. . Bıktık siyaset , ırk, mezhep, gene siyaset vs . . üretimle, teknolojiyle, bilimle gelin.

21
1
yanıtYanıtla
Ali CİNAR.mobilWeb@haberler.com:

Fransa duz ovada ruzgardan elektrik uretiyor.BiZ neden. Daglara ruzgar enerji santrelleri kurmuyoruz.bu is kokar yakitla olacak is deyil...

7
8
yanıtYanıtla
llllmobilWeb@haberler.com:

Akkoyunlular faydalanır ancak....

2
9
yanıtYanıtla
MASLOW:

Haberin manşetinde bişey eksik :)))

2
1
yanıtYanıtla
mesut:

vay bee, hayalimdeki proje.

2
1
yanıtYanıtla
AHMET YILMAZ:

BU SİSTEM İLK OLARAK POLATLIDA KURULDU VE BU HAFTA SONU 2 . ÜNİTEYİ DEVREYE ALACAKLAR.

2
1
yanıtYanıtla
Schopper:

6 nib inekten 400 ton. Bir ineğin günde 66 kilo dışkı üretimi yapması gerekiyor. İneğin bu başarıyı elde etmesi için ilaçlar müsül aşırı beslenme şart. Bir inek bu kadar performanslı kullanılırsa inekler kısa sürede kullanılamaz duruma gelebilir.

2
0
yanıtYanıtla
durustmobilWeb@haberler.com:

Alinabanin bir ciftligi var cifliginde inekleri var mo mo diye bagirir cifliginde alibabanin

0
2
yanıtYanıtla
gayserili:

Kisa vadede en iyi yenilenebilir enerji kaynagi bu. Uzun vade rüzgar. 100-200 sene sonrasi icin günes.

2
0
yanıtYanıtla
XmanmobilWeb@haberler.com:

69.999.999 milyon insanin tezegi ise yaramiyomu. 1 kiside kilicdaroglu onunki kesin ise yaramaz

1
0
yanıtYanıtla
Tüm 11 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title