Haberler

5 Asırlık Camide Define İddiası /ek

Muğla'nın Ortaca İlçesi, Dalyan Beldesi'nde, restorasyon çalışması yaptıkları 5 asırlık tarihi geçmişe sahip Dalyan Merkez Camisi'ndeki çalışmalarına 26 gün önce ara verince define bulup, kaçtıkları söylentileri yayılan işçilerden Hulusi Çalışkan (37), iddiaların asılsız olduğunu söyledi.

Muğla'nın Ortaca İlçesi, Dalyan Beldesi'nde, restorasyon çalışması yaptıkları 5 asırlık tarihi geçmişe sahip Dalyan Merkez Camisi'ndeki çalışmalarına 26 gün önce ara verince define bulup, kaçtıkları söylentileri yayılan işçilerden Hulusi Çalışkan (37), iddiaların asılsız olduğunu söyledi. Çalışkan, 'İşimiz define aramak değil, tarihi ayakta tutmak. Seçimlerden sonra işimizi başına dönüp, çalışmalarımıza devam edeceğizö dedi.

Kanuni Sultan Süleyman'ın Rodos seferinden önce yaptırdığı söylenen (1514 yılında yapımına başlanıp, dört yılda tamamlandığı sanılıyor) ve geniş bir avlu içinde yer alan içten 10x10 metre ölçülerinde kare planlı, tek kubbeli kübik bir yapı olan Dalyan Merkez Camisi'nin restitüsyon, restorasyon ve çevre düzenleme projesi, Aydın Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nce yapılması kararlaştırıldı. Genç Osmanlı Dönemi'ne ait caminin, 2011 yılında proje tamamlanarak onaylandı. İhaleyi kazanan Kayseri merkezli AS Eski Eser Onarım Mimarlık, İnşaat, Emlak, Turizm, Taahhüt Sanayi ve Tic. Ltd. Şirketi, geçen 29 Nisan'da sözleşme imzalanıp, restorasyon çalışmasına başladı. Ancak, Dalyan'ın turizm bölgesi olması nedeniyle inşaat yasakları nedeniyle çalışma durdurulup, sezon sonu olan 15 Kasım sonrasına bırakıldı. Önce betonarme olan minare, yerine 1956 yılında çekilmiş orijinal fotoğrafına uygun olarak taştan yapılması için yıkıldı. Betonarme olan son cemaat yerinin de orjinaline uygun olarak kemerli yapılması için yıkıldı. Çalışmalar sırasında camide aşırı derecede nem olduğu gözlenince bunun da giderilmesi için zeminin kazılmasına karar verildi. Uzman mimar ve teknikler eşliğinde çalışmalar sürerken tarihi caminin restorasyonunda çalışan 5 işçi, iddiaya göre, geçen 25 Şubat'ta ortadan kayboldu. Kısa sürede halk arasında işçilerinin çalışmalar sırasında define bulup, ortadan kaybolduğu söylentileri yayılmaya başlandı. Halk, cami yapılırken ileriki günlerde eğer minare yıkılırsa yeniden yaptırılsın ve restore edilebilsin diye minberin altına bir miktar altın saklandığına inanırken, Aydın Vakıflar Bölge Müdürlüğü yetkilileri, ise Osmanlı'nın kayıtlarında camide böyle bir şey olmadığını belirtildi.

'SEÇİMDE OY KULLANIP, DÖNECEĞİZ

Söylentilerin yerel ve ulusal basında haber olmasının ardından memleketi Kayseri'den Dalyan'a gelen işçilerden Hulusi Çalışkan, iddiaların asılsız olduğunu söyledi. 25 senedir bu işi yaptığını belirten Çalışkan, tarihi camide, geçen Şubat ayında başladıkları kazı ve yıkım çalışmaları bir ay sürdüğünü belirtip, 'Sekiz kişilik yıkım ekibimiz minarenin yıkımını tamamlandıktan sonra doğal olarak buradan ayrıldı. Ekip gittikten sonra bizlerin buradan ayrılmamızın nedeni ise Muğla'daki acil bitirmemiz gereken restorasyon çalışmasıydı. Aynı anda memlekette cenazemizin oluşu ve seçimlerinde yaklaşmasıyla birlikte oylarımızı kullanıp tekrar buraya gelecektik. Durum bundan ibaret. Geçici olarak buradan ayrıldığımız için bu tür sölentiler çıkmış. Biz kazı çalışmalarımızı yaptık, restorasyonumuz da devam ediyor. İşimiz define aramak değil, tarihi ayakta tutmakö dedi.

'ESER BULURSAK FOTOĞRAFLAYIP, YETKİLİLERE BİLDİRİYORUZ

Türkiye'nin birçok ilinde 50'ye yakın restorasyon işinde çalıştığını belirten çalışkan, 'Balıkesir Ayvalık'ta Çınarlı ve Saatli Cami, Muğla Datça'da Hızırşah ve Sekibaşı Camisi, Kayseri ve Niğde de birçok kilise restorasyonlarında çalıştık. Kazı çalışmaları sırasında zaman zaman tarihi eserlerlerle karşılaşıyoruz. Bu eserlerin fotoğraflarını çekip, yetkililere yolluyoruz, onlar gerekli değerlendirmeleri yapıyorlar. Ancak, bu tür söylentilerle ilk defa karşılaştıkö diye konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title