Haberler

"5. Apimedica ve 4. Apiquality Forumu" -

Dünya Arıcılar Birliği'nin en prestijli uluslararası organizasyonları arasında gösterilen ve arı ürünlerinin tedavi edici etkilerinin ele alındığı "5. Apimedica ve 4. Apiquality Forumu" Erzurum'da başladı.

Dünya Arıcılar Birliği'nin en prestijli uluslararası organizasyonları arasında gösterilen ve arı ürünlerinin tedavi edici etkilerinin ele alındığı "5. Apimedica ve 4. Apiquality Forumu" Erzurum'da başladı.

Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA) ve Erzurum Arı Yetiştiricileri Birliği'nin, Plandöken Kayak Merkezi'ndeki bir otelde organize ettiği foruma, 20 ülkeden 300'ün üzerinde davetli katılıyor.

Dünya Arıcılar Birligi Başkanı Gilles Ratia, forumun açılışında yaptığı konuşmada, dünyanın en kutsal gıda maddesi olan balın üretim ve tedavi alanındaki etkilerinin ele alındığı toplantının önemine değindi.

Türkiye'nin dünyanın sayılı bal üreten ülkeleri arasında olduğunu vurgulayan Ratia, "Arıcılığın iki dünyasını burada buluşturduk. Önemli bir bağ olan bu iki dünya arasında fikir alış verişlerinin yapılması, arı yetiştiriciliğini daha ileri seviyelere taşımanın yollarının tartışılması, bu mesleğe gönül verenlere çok şeyler katacaktır. Bu toplantının ardından 2017 yılında düzenlenecek, dünyanın en prestijli kongresi ApiMondia'nın da Türkiye'de yapılacak olmasının mutluluğunu yaşıyorum" dedi.

Yılmaz ise Türkiye arıcılığın ana vatanı sayıldığını, dünyada kaliteli bal üretiminde sayılı ülkeler arasında yer aldığını söyledi.

Türkiye'de, sıfır rakımdan 3 bin 400 rakıma kadar arı konaklandığını anımsatan Yılmaz, şöyle konuştu:

"Arıcılık yan kaynaklarının yüzde 22'si, bitki yan kaynaklarının ise yüzde 72'si bu coğrafyada bulunuyor. Böyle bir coğrafyada olmaktan böyle bir ülkeden yaşamaktan gurur ve onur duyuyoruz. Böyle bir ülkede aracılığın önemli isimlerini de ağırlamanın memnuniyetini yaşıyorum. Ülkemizde arıcılık ve arı ürünleri önemli bir seviyeye geldi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile birlikte sağladık. Geleceğe dönük yatırımlar ve programlarda ülkemizin potansiyelini en iyi şekilde toplum hizmetine sunma yolunda sorumluluk ve mesuliyet taşıyoruz. Bilim adamlarımız, birliğimiz ve üreticilerimizle birlikte bunu en iyi şekilde yapmanın gayesindeyiz. Anadolu'da sıfır rakımdan başlayarak, 3 bin 400 metreye kadar arı konaklıyoruz. Bu yaylalarda dünyanın en iyi ve en kaliteli balları oluyor. 67 bin üyeye sahibiz ve bu ciddi rakam. Türkiye'de arıcılık dünyanın diğer ülkelerinden çok daha farklı ve tek bir meslek olarak yapılmakta. Tabana yayılmış ve kaliteli bal üretimi için çalışıyor."

Erzurum Valisi Ahmet Altıparmak ile Erzurum Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Taner Bayır'ın da konuşma yaptığı kongrede, yerli ve yabancı katılımcılara teşekkür plaketi verildi.

Yapılacak oturumlarla 5 Eylül'e kadar devam edecek foruma, DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Adnan Demir, Apimedica Kürsü Başkanı Dr. Theodor Cherbuliez, Apiquality Kürsü Başkanı Etienne Bruno, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, yerli ve yabancı bal üreticileri ile arı yetiştiricileri katıldı.

- Türkiye Arıcılar Birliği Başkanı Yılmaz'ın konuşması

- Dünya Arıcılar Birligi Başkanı Gilles Ratia'nın konuşması

- Katılımcılara plaket verilmesi

Kaynak: AA / Güncel

Türkiye Erzurum Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title