Haberler

5.alaçatı Ot Festivali Renkli Görüntülerle Sona Erdi

Çeşme sokaklarını karnaval alanına dönüştüren 5. Alaçatı Ot Festivali'nin son gününde, Türk ve Yunan müzisyenlerin şarkılarıyla dostluk; yemek ve ot toplama yarışmalarıyla da heyecan aynı anda yaşandı.

Çeşme sokaklarını karnaval alanına dönüştüren 5. Alaçatı Ot Festivali'nin son gününde, Türk ve Yunan müzisyenlerin şarkılarıyla dostluk; yemek ve ot toplama yarışmalarıyla da heyecan aynı anda yaşandı.

Bu yıl "Arapsaçı" temasıyla gerçekleşen ve süresi bir önceki yıla göre uzatılarak dört güne çıkarılan festival boyunca Alaçatı sokaklarında ot tezgahları ve kokusu eksik olmadı. Ziyaretçi sayısının 10 bini geçtiği festival, sadece Alaçatı'da değil yakın bölge otellerin büyük bölümünü doldurdu. Etkinlik süresince "Ot" konusu etrafında şekillenmiş yemek atölyeleri, sağlıklı yaşam seminerleri, ot toplama ve tanıtım gezileri, otlu yemek tanıtımları ve satışları gerçekleşti; fotoğraf, keçe, heykel, kağıt sergileri ile müzik dinletileri ve konserler sanat severlerle buluştu. Yüzlerce kişinin katıldığı Ot Festivali Korteji ise adeta nefes kesti.

Ot Festivali'nin son günü ise bambaşka bir şölen yaşandı. Bir önceki festivalde yarışan yemek, tatlı ve börekler stant satışları aracılığıyla festival ziyaretçilerinin de beğenisine sunuldu. "En Güzel Otlu Yemeği Kim Pişirdi" adlı yemek ve "En Çok Ot Çeşidini Kim Topladı" yarışmalarındaysa heyecan doruktaydı. Yirmi beş yarışmacının, jüri üyelerini etkileyip dereceye girebilmek için kıyasıya mücadele ettiği yarışta; yarışmacılar en çok Çeşme'nin karakteristik bitkisi enginar ve festivalin teması da olan arapsaçı adlı bitkiyi kullanmayı tercih etti. Yarışmada Çeşme mutfağının klasik otlu yemeklerinin yanı sıra "Enginarlı Tatlı", "Enginarlı Küfene" gibi özgün lezzetler de dikkat çekti, beğeni topladı.

5 BİN LİRA DEĞERİNDEKİ SAKIZ AĞACI DA GÖRÜCÜYE ÇIKTI

Festival nedeniyle Alaçatı dört gün boyunca İzmirli ot severlerin yanı sıra Ankara ve İstanbul başta olmak üzere pek çok şehirden gelen ziyaretçilerle doldu taştı. Hatta Yunanistan'ın Sakız Adası'ndan gelen ziyaretçilerle uluslararası boyuta taşındı. Bazı yerli ve yabancı tur şirketleri de festivale özel turlar düzenledi. Bu turlarla yaklaşık 30-40 otobüs dolusu kişi de dört gün boyunca Alaçatı'nın tadını çıkardı. Tam bir bahar havasının hakim olduğu festivalin son gününde ziyaretçiler stantlarda satılan yöresel lezzetlere büyük ilgi gösterdi. Yöre sakinlerinin bölgeden topladıkları otları evlerinde pişirerek satışa sundukları lezzetler arasında başta festivalin bu yılki teması olan arapsaçı dışında körmen, radika, gelincik, ebegümeci, şevketi bostan ve enginarla yapılan yemek, börek, pişi, kurabiye, çiğ börek, içli köfte, kek, sigara böreği ve mücver de vardı.

OT AŞI'DA EMİNE ÖZGÜN BİRİNCİ, OT TOPLAMA'DA ANIL TAŞ BİRİNCİ OLDU

Gencinden yaşlısına doğaya sevgilerini ve doğa hakkındaki bilgilerini bu yarışmalarda gösterme fırsatı bulan yarışmacılardan dereceye girenlere altın ödülleri Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, CHP İzmir Milletvekili Alaattin Yüksel ve Alaçatı Sanat ve Kültür Derneği Başkanı Ömer Önal tarafından verildi. "En Güzel Otlu Yemeği Kim Pişirmiş?" kategorisinde toplam 22 yarışmacı, "En Fazla Ot Çeşidini Kim Toplamış?" kategorisinde de 5 yarışmacı rekabet etti. Ot Toplama kategorisinde 109 tür ot toplayan Anıl Taş birinci, 85 tür ot toplayan Güldane Kaya ikinci, 78 tür ot toplayan Duru Mehmet Yanar ise üçüncü oldu. Ot Aşı kategorisinde ise 23 yarışmacı birbirinden nefis yemek, tatlı ve mezelerle yarıştı. Jüri üyelerinin geçen yıllara oranla bu yıl daha çok zorlandıklarını belirttikleri Ot Aşı kategorisinde Karabaş Otu Macunu ile Emine Özgün birinci, enginar Tatlısı ile İsabet Barutçuoğlu ikinci, Şevketi Bostanlı sübye ve Mürekkep Balığı ile Yonca Kaleli üçüncü oldu.

Otlarla ve çiçeklerle bezenmiş stantların Alaçatı'nın dar sokaklarında görsel şölen oluşturduğu festivalin yabancı ziyaretçi ve misafirleri de kültürleriyle ayrı bir renk kattı. Yunanistan'ın Midilli Adası'ndan festivale misafir olan Rota ve Arkadaşları adlı grup Yunanca "Alaçatılı Kız" adlı şarkıyı seslendirdi. Alaçatı Türk Sanat Müziği Korosu da Ege türküleri konseri verdi. Festivalin Alaçatı'nın kendi öz değerleriyle ortaya çıkan bir kültür birikimi olduğunu belirten Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, festivalin geçen yıllara göre bu yıl çok daha fazla ziyaretçisi olduğunu, Ot Festivali'nin her yıl artan ziyaretçi sayısı ve festivale gösterilen ilgiden memnun olduklarını açıkladı.

8 FESTİVAL DAHA GELİYOR

Alaçatı Ot Festivali'nin sadece turistik amaçlı bir festivali olmadığını kaydeden Başkan Dalgıç, "Ot Festivali bu topraklarda yaşayan insanların kültürünü tekrar canlandırdığımız, bugünlere taşıdığımız bir paylaşım ortamı haline geldi" dedi. Alaçatı Ot Festivali'nin başarısının Çeşme için gelişim ve ilerleme rotası da çizdiğini kaydeden Dalgıç, Çeşme'nin kendi öz değerleriyle oluşturulmuş 8 festival daha oluşturma hedefinde olduklarını vurguladı ve şöyle devam etti: , "Birincisi Alaçatı'dan başladı. Bu güzel etkinlikle emeği geçen tüm dostlarımıza teşekkür ediyorum. Alaçatı Ot Festivali'nin gelenekselleşmesi; 10'ncusu, 50'ncisi, 100'ncüsü yapılmasını umut ediyorum" diye konuştu. - İZMİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Muhittin Dalgıç Alaçatı İzmir Çeşme Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title