Haberler

    4k, Ultra Hd'ye Karşı!

    4K ve Ultra HD TV'lerin özelliklerini, farklarını, avantajlarını ve dezavantajlarını inceliyoruz!

    4K hakkında bilmeniz gereken en temel şey, 4K'nin daha fazla piksel demek olduğu. Aslında bundan başka bir şey değil. Peki ne kadar fazla pikselden bahsediyoruz? Yaklaşık olarak 8 milyon, ki bu 1080p TV'nizdekinin yaklaşık dört katı oluyor. TV'nizin ekranını, satırları ve sütunları olan bir kareli defter gibi düşünün. Buna göre bir Full HD 1080p görüntü 1080 satır yükseklikte ve 1920 sütun genişlikte. 4K bir görüntüde bu iki sayı da ikiye katlanıyor, ve toplamda yaklaşık dört kata yakın daha fazla piksel gösteriliyor. Başka bir deyişle, 1080p bir TV'deki tüm piksellerle, 4K bir TV'nin ancak dörtte birini doldurabilirsiniz.

    Niye ismi 4K?

    Bunun sebebi görüntünün 4.000 piksel genişliğinde olması. 1080p adı yükseklik baz alınarak konmuşken, 4K isminde genişlik temel alınmış. Bazen 4K için 2160p dendiğini de duyabilirsiniz.

    Aslında çok önemli. Daha fazla piksel, daha fazla bilgi demek; bu da daha keskin görüntü anlamına geliyor. Ama farkı hissedip hissetmeyeceğimiz konusu biraz karışık. Burada SD çözünürlükten (480 satır yükseklik) HD çözünürlüğe (1080 satır yüksek) geçişteki kadar büyük bir farktan bahsediyoruz. 4K ekranlar, 1080p ekranlara göre belirgin derecede daha keskin. Ama, eski CRT ekranınızı yükselttiğinizdeki heyecanı hissetmeyebilirsiniz. Bunun bazı sebepleri var.

    480'den 1080p'ye geçiş yapan kullanıcıların büyük çoğunluğu, TV'lerinin boyutunda da büyük bir değişim yaşamıştı. Boyutla birlikte piksel yoğunluğunun artması, görüntüde çok büyük bir fark oluşturmuştu. Ama bu sefer pikseller artmasına rağmen TV boyutları hemen hemen aynı.

    Ayrıca, bir 4K TV'de görüntüdeki farkı görebilmeniz için 4K içerik izlemeli, ekrana yeterince yakın oturmalısınız.

    Apple'ın "Retina" ekranlarını duymuşsunuzdur. "Retina", normal bakma uzaklığında pikselleri tek tek gözle seçemeyeceğiniz kadar fazla piksel yoğunluğunu ifade ediyor. Bir 1080p TV'den de yeterince uzaklaştığınızda, size bir retina ekran gibi görünecektir. 4K bir TV'de işte bu problem var. 1080p TV'nizi izlediğiniz uzaklıktan aynı boyuttaki 4K bir TV'yi izlerseniz, gözleriniz arada pek bir fark algılamayabilir. Bu yüzden ekrana daha yakın oturmalısınız. TV'nin boyutu büyük olmasa bile 4K çözünürlüklü bir televizyonu yakından seyrettiğinizde, görüntü kalitesi çok net kalıyor ve seyrettiğiniz görüntünün daha çok içinde hissedebiliyorsunuz.

    UHD nedir?

    Maalesef televizyon endüstrisi kullanıcıların kafasını karıştırmayı biraz seviyor. UHD'nin açılımı, Ultra High Definition. 4K ve üzeri çözünürlükteki TV'leri ifade etmek için kullanılıyor. Teknik olarak, 3840'a 2160 piksel ve üzeri çözünürlükleri ifade ediyor. Biraz kafa karıştırıcı olsa da, şimdilik UHD ile 4K'yı eş anlamlı düşünmek en iyisi.

    UHD, 4K'dan yüksek çözünürlükleri de ifade ettiği için, bir 8K ekran da UHD sayılıyor. 8K, 4K'dan bir sonraki görüntü standardı ve pikselleri yine ikiye katlayıp 32 milyona çıkarıyor. Tabii bu TV'ler sadece fuarlar ve sinemalar için. Şu anda bir 8K TV almak için onu özel olarak yaptırmanız gerek ve bu da size inanılmaz yüksek bir fiyata mal olur. Kısacası, 8K bir TV'ye hem ihtiyacınız yok, hem de bulabileceğiniz 8K içerik yok.

    Ne yazık ki bulabileceğiniz 4K içerik de son derece sınırlı. 4K çözünürlük, kat kat fazla bilgi taşıdığı için bunu kullanıcılara ulaştırmak sorun oluyor. TV kanalları henüz 4K yayına geçiş yapmadı, ve henüz bir 4K görüntü medyası yok.

    İnternetten görüntü akışına gelince, bu sefer de bant genişliği büyük bir problem oluyor. İnterneti çökertmeden, herkese 4K içerik sunmak mümkün olsa da, 4K içeriği izleyebilmek için en az 25Mbps hızında bir internet bağlantısına ihtiyacınız var. Bu da, büyük ihtimalle ya 4K içeriği hiç izleyemeyeceğiniz ya da internet kotanızın çabucak biteceği anlamına geliyor.

    İyi haber ise yeni çekilen filmlerin büyük çoğunluğunun 4K çözünürlükte çekiliyor olması. Bu içeriği kullanıcılara ulaştırmanın yolları şimdilik son derece kısıtlı olsa da, Netflix ve Sony'nin hizmetleri mevcut.

    Sony, Video Unlimited 4K hizmetini 2013'te başlatmıştı. Burada 70'ten fazla film satın alınabiliyor veya kiralanabiliyor. Bu içeriği oynatabilmeniz için, Sony'nin 4K Ultra HD Media Player'ına ihtiyacınız var. FMP-X1 isimli cihazın yurt dışı fiyatı 350 dolar, 2TB sabit diskle geliyor ve sadece Sony 4K TV'leri destekliyor.

    Sonuç olarak 4K bir TV alıp almamak, bütçenizle ve geleceğe ne kadar yatırım yapmak istediğinizle alakalı. 4K bir TV aldığınızda, en az iki yıl boyunca 4K içeriğin tam olarak yaygınlaşmasını beklemeyin. Ayrıca, aldığınız 4K TV'nin HDMI 2.0 port'lara sahip olmasına dikkat edin (ilk 4K TV'ler önceki HDMI 1.4 standardına sahip).

    Fiyatlara karşı duyarlıysanız ve içeriğin biraz daha yaygınlaşmasını beklemek istiyorsanız, şimdilik Full HD TV'nizi değiştirmemeniz akıllıca olacaktır.

    Kaynak: Chip.com.tr / Teknoloji

    Sony Teknoloji Haberler

    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title