Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Karşı Çıktığı 4G İhalesi, 4,5G Diye Yapılacak

Güncelleme:

Erdoğan 4G'yi istemedi diye 4.5G ismi verilen teknolojik yenilemenin frekans ihalesi yarın yapılacak. Şartname 4G üzerinden hazırlandı, ihale bedeli 2.3 milyar euro.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun 4.5G yetkilendirmesine ilişkin ihalesi 26 Ağustos Çarşamba günü gerçekleştirilecek. Kamuoyunda 4G olarak tabir edilen IMT (Uluslararası Mobil Telekomünikasyon) Yetkilendirmesi ihalesinde geçen ay yapılan değişiklikle kurulacak yeni altyapılarda asgari "IMT-Advanced" yani 4.5G teknolojisi kullanılması şartı getirildi. 26 Ağustos'ta BTK toplantı salonunda yapılacak ihale için Turkcell, Avea, Vodafone ve Netgsm tarafından 50 bin lira bedelle şartname alındı.

4.5G DİYE BİR ADLANDIRMA YOK

Öncelikle teknoloji dünyasında, "4.5G" diye bir tanım yok. Bu tamamen, geçen 26 Mayıs'ta yapılması planlanan ancak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "4G'ye gerek yok. 2 yıl daha sabredin, 5G'ye geçelim" çıkışıyla ertelenmesinin ardından kullanılmaya başlanan bir kavram. Dünyada 4.5G diye bir adlandırma da, teknoloji de yok. Türkiye'deki GSM operatörlerinin de üye olduğu Dünya GSM Birliği (GSMA) ve Küresel Mobil Tedarikçiler Birliği (GSA) de mobil iletişim teknolojilerini 3G ve 4G-LTE olarak isimlendiriyor.

ADI BİLE GEÇMİYOR

Firmaların aldığı şartnamede ihalenin adı 4.5G olarak değil de "Uluslararası Mobil Telekomünikasyon Yetkilendirme İhalesi" olarak geçiyor. Ayrıca şartnamede 4.5G'nin esamesi bile okunmuyor. 4.5G ihalesi yarın saat 10.30'da Ankara'daki Bilgi Teknolojileri ve İletişim (BTK) toplantı salonunda yapılacak. İhalede 20 ayrı frekansın bedeli 2.3 milyar Avro olacak. Turkcell, Vodafone, Avea ve Netgsm tarafından şartnamesi alınan ihale, kapalı teklif açık ihale usulüyle gerçekleştirilecek. İhaleden sonra verilecek frekanslardan 1 Nisan 2016'dan itibaren yeni teknolojiyle hizmet sunumu başlayacak.

YÜZDE 45 YERLİ

Teknoyo'nun kurucusu Necdet Çalışkan'a göre 26 Mayıs'taki 4G ihalesinin ertelenmesine gerekçe olarak gösterilen, ULAK Projesi kapsamında Türkiye'de üretilen ilk yerli 4G baz istasyonunun ihaleye yetişememesi konusu hâlâ belirsizliğini koruyor. Çalışkan'ın verdiği bilgilere göre 1 Nisan 2016'da hayatımıza girmesi beklenen 4G'de (4.5G diyelim), 2016 için yüzde 30, 2017 için yüzde 40 ve 2018 ve sonrası için ise en az yüzde 45 yerli ürün kullanma zorunluluğu bulunuyor.

PİYASA BELİRLİYOR

Ancak ULAK Projesi kapsamında üretilecek olan yerli baz istasyonlarının ilk ürünlerinin bu yılın ekim ayında bitirilip, yıl sonunda pazara sunulması bekleniyor. Hal böyle olunca 26 Ağustos'taki ihalede, her ne kadar yerlilik oranı şartı aransa da, bu şart yine kâğıt üstünde kalacak gibi duruyor. 4.5G ile kastedilen 'IMT-Advanced' adı verilen teknolojik yöntem. Ama bu da tanım olarak 4. Nesil (4G) mobil iletişim teknolojisi kapsamında değerlendiriliyor. Bu konuda standartları belirleyen ise piyasa koşulları.

FİBER ALTYAPI YETERSİZ

4G teknolojisinin tüketicilere getireceği en büyük avantajlar arasında, 3G teknolojisine göre çok daha büyük hızlarda veri taşıma kapasitesinin olması ve bu sayede internete çok daha hızlı erişim sağlanması bulunuyor. Yarın yapılacak ihale öncesinde Türkiye'nin altyapısının 4.5G'ye geçişe hazır olup olmadığı sorusu ise henüz yanıtlanmış değil. BTK 2015 ilk çeyrek verilerine göre, bugün Türkiye'de 197 bin 262 kilometre Türk Telekom'a ve 53 bin 352 kilometre alternatif işletmecilere ait olmak üzere toplam 250 bin 614 kilometre fiber altyapı bulunuyor. Bu rakamın yaklaşık 123.957 km'si omurga, kalan kısmı erişim amaçlı kullanılıyor. 60 bini aşkın baz istasyonunun bağlanabilmesi için ise bu uzunluğun en az 7-8 kat arttırılması gerekiyor.

NE GETİRECEK?

Yeni akıllı telefonlar, tabletler, mobil cihazlar, e-ticaret, akıllı uygulamaların hemen hemen hepsi artık 4G ve ötesi için dizayn ediliyor. 3G'de kalırsak, bunların sunduğu nimetlerden de yararlanamayacağız. Dünya ortalamasında 13 Mbps olan mobil data hızı, Türkiye'de şu anda 7 Mbps'lerde. Mobil internet hızı dünyada 4G ile 100 Mbps'ye kadar çıkıyor. Teknolojik inovasyonlarda, 'Raylar da vagon da yenilenir, ama treni kaçırmamak esas' ama biz 1G'den bu yana, tüm G'lerde zaten treni hep yıllar sonra yakalamışız. 4G'de ise şimdiden 11 yıl gerideyiz. Yeni teknoloji ile son kullanıcılara daha hızlı internet erişimi ve kullanımı imkânı sunacak. Bu teknolojiyle 3G'nin en az 10 katı hızlara ulaşılabilecek. Özellikle yüksek veri hızları ve düşük gecikme süreleri sayesinde bilgiye erişim hızlanacak. HD kalitesinde ve daha yüksek hızda video, film, dizi ve TV izlenebilecek. Mobilde bağlantı hızı 100 Mbps, Wi-Fi'da ise 1 Gbps'ye kadar çıkacak. 1 saniyede müzik, fotoğraf ve video indirilebilecek.

İHALE ERTELENECEK Mİ?

İhalenin yapılmasına saatler kala Ankara'daki siyaset savaşı, erken seçim takvimi, çatışmaların artması gündemdeyken kulislerde 4.5G'nin erteleneceği de konuşulan konular arasında. Öte yandan Fitch, Türkiye telekom pazarında operatörlerin geniş bant hat üzerinden katma değerli hizmet satışlarına odaklanması ve rekabetin sertleşmesiyle beraber futbol yayın hakları başta olmak üzere artan görüntülü içerik maliyetlerinin kârlılığı aşağı çekebileceğini belirtti. (Kaynak:Cumhuriyet)

ERDOĞAN KIZMIŞTI

Cumhurbaşkanı 24 Nisan'da Aselsan'ın Savunma Sanayii Müsteşarlığı, Netaş ve Türk Telekom bünyesindeki Argela ile 4G için geliştirdiği milli baz istasyonunun sergilendiği standı gezdi. İddialara göre bu standlarda 4G ile ilgili yapılan araştırma ve yerli üretim çalışmalarının aktarılması üzerine Erdoğan tepki gösterdi ve "Dünya artık 5G için çalışıyor. Biz niye 4G için çabalıyoruz." dedi. (Kaynak:Hürriyet)

CUMHURBAŞKANI'NIN TALİMATIYLA İHALE ERTELENDİ

Türk Telekom'un 175'inci yıldönümü etkinliğinde yaptığı konuşmada, 4G'ye geçilmesi halinde Türkiye'nin çöplüğe döneceğini savunan Erdoğan, "Buraya gelirken kısa bir brifing aldım. Gündemde 4G ihalesi var. Ama dünya 5G'yi konuşuyor. 4G'yle hiç zaman kaybetmeyelim. O zaman 3G'de 2 yıl daha sabredersek, 5G'ye geçeriz. Aksi takdirde 4G'ye geçersek Türkiye çöplük haline döner." demişti.

Bunun üzerine Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), reklamlarının dahi yapıldığı ve her türlü hazırlığın son aşamaya geldiği 4G ihalesinin 15 Mayıs'ta ertelendiğini duyurmuştu. BTK, ertelenme sebebini ise, ihaleye katılacak kurumların teknik ve altyapı eksikliklerini tamamlaması için onlara 'zaman kazandırma' olarak açıklamıştı. (Kaynak:Diken)

Kaynak: Haberler.com / Ekonomi

Recep Tayyip Erdoğan Türk Telekom Türkiye Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

500

Yorumlar (16)

kahraman ata:

Komik ve garip işler hep bizim ülkemizde. Birsey anlayan varsa anlatsın. 5 i beklemek daha kârlı ekonomik degilmi

4
14
yanıtYanıtla
BAWER:

Kadınların orasından kaç çocuk çıkacaktan gaz ihalesine kıl ihalesine uydu şeyine kadar herşeye burnunu sokan mübarek bir Cumhurbaşkanımız var.

6
2
yanıtYanıtla
vay be:

Okuma yazma bilen bir ekonomi editörü bulsanız ya artık. . . her haber hatalı yahu. . . başlık ayrı. . . spot ayrı. . . metin apayrı. . .

6
1
yanıtYanıtla
Xboy:

müthiiş yorumlamışsın

yanıt3
yanıt0
Bülent Ecevit AKP tekrar seçimMobil-IOS:

Bu adam kim herşeyde parmak tırnak oluyor tam bir diktatör diktatörlerin sonu çok kötü

5
1
yanıtYanıtla
BAŞA:

BELA. BAŞA. BELA. OLDU. İNSANLAR. HUZURSUZ. KAYGILI. VATANDAŞ. NE. YAPACAĞINI. ŞAŞIRMIŞ. DURUMDA. BİZDE. DAHİL. AMA. TIROLLAR. YANİ. TIRTOLAR. NEMACILAR. HIRSIZLAR. ARSIZLAR. HARİÇHER. ŞEYİN. BİR. SONU. VARDIR. HER. GECENİN. BİR. SANAHI. VARDIR. BU. BÖYLE. GİTMEZ. HALKDA. İZİN. VRMEYECEKTİR. ÇÜNKÜ. GÖRDÜĞÜM. NE. KADAR. VATANDAŞ. VARSA. BIKTI.

4
1
yanıtYanıtla
urfaliyam:

baskanim bana ver yüzde 50 yi bilala verrim

4
0
yanıtYanıtla
psikolog:

4. 5 g erdoğanın icadı mı şimdi. . hemde dünya da yok bizde var. . . kendini keklemiş garibim. . .

4
0
yanıtYanıtla
Rahmetli:

Yalakalarina yeni bir hizmet kasimpasalidan. PKK calisiyor ve olduruyor durmadan, imralida yatiyor bir maymun adam, turkiye 4G ile konusacak durmadan.

3
0
yanıtYanıtla
bk:

ALLAH ALLAH ALLAH BELA BELA BELA VERSİN SANA SANA SANA

2
1
yanıtYanıtla
Tüm 16 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title