Haberler

47 Yıllık Köy Yastığı Yıllara Meydan Okuyor

47 yıllık köy yastığı yıllara meydan okuyorAĞRI - Ağrı'da 30 yıldır köy yastığı yaparak geçimini sağlayan Reşat Taşdemir adlı vatandaş, teknolojiye yenik düşmemek için çalışmaya devam ediyor.

47 yıllık köy yastığı yıllara meydan okuyor

AĞRI - Ağrı'da 30 yıldır köy yastığı yaparak geçimini sağlayan Reşat Taşdemir adlı vatandaş, teknolojiye yenik düşmemek için çalışmaya devam ediyor.

Ağrı merkez Eski Van Caddesinde üzerinde bulunan kendisine ait iş yerinde 30 yıldır köy yastığı yapan Reşat Taşdemir köylerden gelen eski kilim ve halılarla köy yastığı yapmaya devam ediyor. Bu mesleği Türkiye'de çok az kişinin yaptığını Ağrı'da ise sadece kendisinin bu işle uğraştığını belirten Hacı Reşat yaptığı yastıkların oldukça uzun yıllar gittiğini ve sağlam olduğunu söyledi. Bu yastıkların eskiden herkesin evinde bulunmadığını ifade eden Taşdemir; "Yaptığım yastıkların kamışlarını Doğubayazıt'tan getirerek yapıyorum. Yastıklarımızı mengene ile dükkanın arka kısmında yapıyoruz. Mengenemizin ağırlığı 20 ton civarında basıyor. Yastıklarımız çok sağlam oluyor ve iple diktikten sonra naylon torba ile dikiyorum. Torbanın ağzını diktikten sonra yastığın arkasını dikip halısını çekiyorum. 30 yıldır yastık yapıyorum işimi Erzurumlu bir ustadan öğrendim" dedi.

Son 4 ayda hiç satış yapmadığını bu yüzden çok sıkıntı çektiğini ifade eden Taşdemir, köy yastıklarının teknoloji karşısında direndiğini vurguladı. Her şeye rağmen bu sektörü devam ettireceğini dile getiren Taşdemir, "Eskiden satışlarımız çok iyiydi, çekyatlar, kanepeler yapıldıktan sonra işlerimiz durma noktasına geldi. Eskiden ekmek paramız çıkıyordu, şimdi iş yok. Yaklaşık olarak 3-4 aydır hiç iş yapamıyoruz. Boş oturuyorum akşama kadar eli boş eve gidiyorum. Eskiden odalarda salonlarda yastıklar kullanılırdı. Şimdi ise vatandaşlar artık çekyat alıyor bunları tercih etmiyor. Biz yastıkları duvara dayıyorduk önünde minder bırakarak sırtımızı yaslayıp rahat ediyorduk, soğuk olmuyordu. Çırak olarak kimsede yok. Kimse çalışmıyor" ifadelerini kullandı.

Elinde 1967 yılında yapılan ve aradan 47 yıl geçmesine rağmen halen sapasağlam olan bir yastığın bulunduğunu aktaran Taşdemir; "Elimizde bulunan tarihi yastıklarımızda var. Ocak 1969 yılında yapılan cami desenli yastığımız 47 yıl geçmesine rağmen halen sapasağlam duruyor. Bende işçiliğini yapıyorum. Biz yastıklarımızı çok sağlam yapıyoruz. Makineden çıktıktan sonra torba ile dikiyoruz. Tarak vuruyoruz. Yastığın arkasına dikiş çekiyoruz. Dikişimizi yaptıktan sonra sağlamlaştırıp hazır hale getiriyoruz" şeklinde konuştu.

(AG-AA)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Genel

Türkiye Ağrı Genel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title