Haberler

450 Yıllık Sokollu Mehmet Paşa Külliyesi'ndeki Hamam Açıldı

Kırklareli'nin Lüleburgaz ilçesinde Mimar Sinan'ın eseri Sokollu Mehmet Paşa Külliyesi'nde bulunan Hamam açıldı.

Lüleburgaz Belediyesi'nin Avrupa Birliği projesi kapsamında restore ettiği Sokollu Mehmet Paşa Külliyesi'ndeki hamamın açılışı görkemli bir tören ile gerçekleştirildi. Açılış törenine, CHP İstanbul Milletvekilleri Süleyman Çelebi, Umut Oran, Milli Eğitim Eski Bakanı Necdet Tekin, Lüleburgaz Belediye Başkanı Emin Halebak, CHP Lüleburgaz İlçe Başkanı Alaaddin Güncer, çevre ilçe ve beldelerin belediye başkanları, belediye meclis üyeleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başlayan açılış töreni, Lüleburgaz Belediyesi Fen İşleri Müdürü Nalan Koç'un 'Sokollu Külliyesi Restorasyon Uygulama Projesi' hakkındaki konuşması ile devam etti. Koç, "Sokollu Külliyesi, Mimar Sinan'ın dehaya ulaşıp onun ustalık unvanını kazandığı, Selimiye'den önce yaptığı eserlerden biridir. 1568'de yapımı gerçekleştirilen 3 bin metrekarelik bir alana sahip olan Külliye, Camii, Medrese, Arasta, Kervansaray, Hamam ve Sübyan Mektebi'nden oluşmuştur. Bugün ise bu yapılardan sadece Camii, Medrese, Kubbeleraltı olarak andığımız Arasta ve Sübyan Mektebi'nin restorasyonu gerçekleştirdiğimiz çifte hamam ayakta kalabilmiştir. Gözlerimizin önünde günden güne yok oluşunu seyrettiğimiz Mimar Sinan'ın güzel eserinin gelecek nesillere aktarılması tüm Lüleburgazlılar'ın sorumluluğuydu ve Belediyemiz bu sorumluluğu üstlendi. 6 Ocak 2012 tarihinde, meclis kararı ile alınan karar doğrultusunda Restorasyon uygulaması ile ilgili ihale aşamaları başlatıldı. Gerekli çalışmaların ardından ihalesi yapılan işe, 25 Temmuz 2012 tarihi itibari ile başlanıldı. 2 milyon 395 bin 240 TL bedele denk gelen ve 12 ayda tamamlanması planlanan restorasyon uygulaması, uygulama esnasında bazı imalatların uygun olmayan hava şartlarında yapılamaması, öngörülemeyen ve kurulum onayının alınamaması sonucu imalatların ortaya çıkması sebebiyle restorasyon çalışmasının tamamlanması 20 ayı bulmuş ve ihale bedelinin yüzde 40'ı oranında iş artışı ile 3 milyon 350 bin 750 TL harcama ile tamamlanabilmiştir. Ayrıca aydınlatma için de dünyanın önder ve profesyonel firmalarından ürünleriyle çalışılmış, tarihi dokuya en iyi şekilde dış ve iç aydınlatılmıştır. Bu çalışma için de 915 bin TL harcama yapılmıştır. Restorasyon çalışmalarında Bulgaristan ile 'Tarihi Kültürel Mirasın Korunması' adı altında projemiz 235 bin 127 euro almaya hak kazanmış, bu hibe ile de meclis toplantı salonlarının mobilya, bilgisayar donanımları gerçekleştirildi. Bu hibe ile birlikte 2006'dan bu yana satın alma, proje, restorasyon uygulamaları için toplamda 6 milyon 205 bin TL harcama yapılmıştır. Restorasyonu tamamlanan eserde Belediye Meclisi'nin bundan sonra Lüleburgaz için alacağı tüm kararlar 450 yıllık kubbeleri altında alınacak ve tarihi binanın duvarları bu kararlara tanıklık edecektir. Son olarak projenin tamamlanmasında emeği geçen herkese teşekkür ederim" dedi.

"TÜRKİYE'DE İLK DEFA YEREL BİR YÖNETİM MECLİS BİNASINA SAHİP OLDU"

Törende konuşma yapan Lüleburgaz Belediye Başkanı Emin Halebak, Türkiye'de ilk defa yerel bir yönetim meclis binasına sahip olduğunu söyledi. Halebak, "Bugün hepimiz için önemli bir gün. Tarihi bir an yaşıyoruz ve tarihe tanıklık ediyoruz. Biz dünyada küçücük bir kentte yaşıyoruz. ve bu kentte söylüyoruz ki her şeyin sevgiyle başladığı kentte barışın hakim olmasını, demokrasinin varlığının olmasını istiyoruz. Bu nedenledir ki, Türkiye'de ilk defa yerel bir yönetim meclis binasına sahip oldu. Bunu çok önemsiyoruz. Halkın kendi kendini yönetmesini, kendi kararlarını almasını çok önemsiyoruz. Böyle bir eseri bundan sonra yaşamak üzere Lüleburgaz'a kazandıran, Belediye meclis üyelerinin aldığı karardan dolayı, meclis üyelerine Belediye çalışanlarına ve tüm emeği geçenlere teşekkür ediyorum" ifadelerini kaydetti.

Halebak'ın konuşmasının ardından söz alan CHP İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi ve Umut Oran, Külliye'nin açılışının Lüleburgaz'ı yeniden taçlandırmasına, 450 yıllık bir eserin yaşam bulmasına vesile olacağını belirtti.

Konuşmaların ardından Sokollu Mehmet Paşa Külliyesi'ndeki hamamın açılışı kurdelenin kesilmesi ile gerçekleşti ve Külliye'nin hamam kısmı gezildi. - KIRKLARELİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Kırklareli Lüleburgaz Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

İnci Taneleri CANLI izle! 28 Mart İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title