Haberler

44. Orhan Kemal Roman Armağanı"

Orhan Kemal Kültür Merkezi tarafından verilen, "44. Orhan Kemal Roman Armağanı"na, "Hırsız ve Burjuva" eseriyle Hüsnü Arkan layık görüldü.

Orhan Kemal Kültür Merkezi tarafından verilen, "44. Orhan Kemal Roman Armağanı"na, "Hırsız ve Burjuva" eseriyle Hüsnü Arkan layık görüldü.

Beyazıt'taki Orhan Kemal İl Halk Kütüphanesi'nde gerçekleştirilen ödül töreninde konuşan İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Nedret Apaydın, geçmişten bugüne, kitap, edebiyat, sanat ve İstanbul adına, tüm emeği geçenlere selam göndererek, "Bu selamlardan biri elbette ki Orhan Kemal'in olsun" dedi.

Bazı kelimelerle kavramların çok özel olduğuna vurgu yapan Apaydın, şunları söyledi:

"Kitap edebiyat, sanat, kültür, medeniyet, görgü, şiir, şehir, yazmak, düşünmek, okumak, fikretmek, akletmek, zikretmek, şükretmek, bunlar birbirini bağlayan, zincirler. Bizim için çok önemli. Yaşadığımız şehirde çok daha önemli. İnsan kalitesi, yaşadığımız şehirde çok dikkat etmemiz gereken özel bir konu. Bu anlamda Orhan Kemal, bizim için, edebiyatımız ve İstanbul için çok önemli bir isim."

Ödülünü Nazım Kemal Öğütçü'nün elinden alan Hüsnü Arkan da okumayı öğrendikten sonra okuduğu ilk kitabın "Hababam Sınıfı", üçüncü kitabın ise Orhan Kemal'in yazdığı "Baba Evi" olduğunu aktararak, "Edebiyata benim ilgim böyle başladı. Orhan Kemal'den çok şey öğrendim. Bizden sonraki kuşaklar da öğrenmeye devam edecekler emin olabilirsiniz" diye konuştu.

Orhan Kemal'in oğlu Işık Öğütçü de katkısı olanlara teşekkür ederek, "Türkiye'nin son yıllarının bir resmini çizerken, yaşadığımız sosyal ortamın yarattığı bireyleri ve bugün gelinen noktanın 12 Eylül'ün eseri olduğunu yetkinlikle anlattığı için, 'Hırsız ve Burjuva' romanı ile Orhan Kemal roman armağanını kazanan Hüsnü Arkan'ı aile olarak kutluyor, bir dönemin sıkıntılarını yaşayarak çekmiş yazarımıza, umudun, iyimserliğin, direncin ve mücadelenin yazarı Orhan Kemal'in bu anlamlı ödülünü vererek, sıkıntılarını bir nebze hafiflettiğimizi umuyorum" ifadelerini kullandı.

Tören öncesi, yazar Onur Caymaz da Orhan Kemal'in anılarından örnekler vererek, usta yazarın eserlerini anlattı.

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Hüsnü Arkan Orhan Kemal İstanbul Kültür Sanat Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title