Haberler

44. Konya Aşıklar Bayramı

"1966'dan Günümüze Konya Aşıklar Bayramı ve Aşık Edebiyatı Sempozyumu" ile başladı.

Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından geleneksel olarak düzenlenen ve bu yıl 44'üncüsü gerçekleştirilen Konya Aşıklar Bayramı,

"1966'dan Günümüze Konya Aşıklar Bayramı ve Aşık Edebiyatı Sempozyumu" ile başladı.

Konya Büyükşehir Belediyesi Mevlana Kültür Merkezi Sultan Veled Salonu'ndaki programa, Konya Vali Vekili Bekir Kaya, CHP Genel Başkan Yardımcısı Emrehan Halıcı, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Karaman Belediye Başkanı Kamil Uğurlu, Konya Üniversitesi Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Murat Sünbül, Konya Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Feyzi Halıcı, Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şube Başkanı Mehmet Ali Köseoğlu, akademisyenler, kültür-sanat adamları, halk aşıkları katıldı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Akyürek, Konya Aşıklar Bayramı'nın ve sempozyumun Konya kültür hayatı için hayırlı olmasını dileyerek başladığı konuşmasında, birçok alanda markalar oluşturulabileceğini ama kültürde bunu yapmanın kolay olmadığını söyledi.

Kültürde marka olmanın daha fazla emek ve birikim istediğini kaydeden Akyürek, bu konudaki sermayenin para ile ölçülmeyecek derecede fazla olması gerektiğini ifade etti.

Akyürek, 1966 yılında yapılan ilk Aşıklar Bayramı'nı başlatan Feyzi Halıcı ile birlikte bu konuda emek veren çok sayıda kültür-sanat insanı olduğunu hatırlatarak, "Katkı yapan herkese kültürümüz adına teşekkür ediyorum. Aşıklar olmadan Aşıklar Bayramı olmaz. Duygular olmadan, sevgi olmadan, gönül zenginliği olmadan da aşıklık geleneği yaşatılamaz. Konya'nın hamurunda, toprağında taşında aşıklık geleneğinin, sevgi geleneğinin izleri vardır. Bu kapsamda bir sempozyumun yapılması da çok önemli. Bu sempozyumun kültür hayatımıza önemli katkısı olacak" dedi.

Dekan Sünbül de, halk aşıklarının bir gezgin kütüphane gibi Anadolu'nun her yerinde milli kültürü ve Türkçe'yi yeni nesillere aktardığını dile getirdi.

Konya kültürüne hizmet eden ve 65 yaşını doldurmuş olan araştırmacılara, Büyükşehir Belediye Başkanı Akyürek tarafından plaketleri takdim edilen programda ayrıca Feyzi Halıcı'ya Konya kültür ve sanat hayatına katkıları nedeniyle, teşekkür içeren bir şiirin yazılı olduğu tablo hediye edildi.

Feyzi Halıcı'nın oğlu, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Milletvekili Emrehan Halıcı, Konya'ya ve Türkiye'ye hizmet etmiş olan büyüklerin kıymetinin bilinmesinden büyük mutluluk duyduğunu belirterek, Akyürek'e teşekkür etti.

Konuşmaların ardından "1966'dan Günümüze Konya Aşıklar Bayramı ve Aşık Edebiyatı Sempozyumu"nda Feyzi Halıcı'nın edebi kişiliği ele alındı.

İlk oturumunun başkanlığını Prof. Dr. Abdurrahman Güzel'in yaptığı sempozyumda, Prof. Dr. Saim Sakaoğlu "Feyzi Halıcı ve Konya", Doç. Dr. Ali Yakıcı "Feyzi Halıcı ve Aşık Mehmet Yakıcı'nın Şahsında Konyalı Aşıklar", Yrd. Doç. Dr. Bekir Sami Özsoy "Çırağı Gözünde Feyzi Halıcı", Yrd. Doç. Dr. Sinan Gönen ise "Feyzi Halıcı'nın Hayatı" konulu tebliğlerini sundu.

Prof. Dr. Saim Sakaoğlu ve Prof. Dr. Esma Şimşek'in başkanlığını yaptığı sempozyumun ikinci oturumunda, Prof. Dr. Nail Tan "Aşık Talibi Coşkun", Dr. Gülda Çetindağ Süme "Aşık Davut Sulari", Prof. Dr. Hayrettin İvgin "Aşık Ali Çatak", Yrd. Doç. Dr. Seyit Emiroğlu "Aşık Deli Hazım", Prof. Dr. Dilaver Düzgün "Aşık Ali Rahmani", Prof. Dr. Ali Duymaz "Aşık Dursun Cevlani" konulu sunumlarını yaptı.

Aşık Edebiyatı Sempozyumu, 23 Mart Cuma günü sona erecek.

- KONYA

Kaynak: AA / Yerel

Aşıklar Bayramı Tahir Akyürek Feyzi Halıcı Konya Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title